2000 skoler gir elever sladrepenger

2000 amerikanske skoler gir ungdommen penger, brus, godteri og pizza for å tyste på medelever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ungdommene får opptil 3000 kroner for å fortelle om alvorlige saker, som for eksempel lovbrudd der det planlegges å brukes skytevåpen.

Hvis de tyster på noen som har bedrevet hærverk, har med alkohol på skolen eller har brutt skolereglene på andre måter, vanker det en gevinst på opp mot 600 kroner.

Noen av skolene tilbyr også brus, godteri og pizza for informasjon, melder nyhetsbyrået AP.

- Unger i denne alderen synes det er vanskelig å sladre på medelevene. Dette gir dem muligheten tiL å stå fram hvis de kjenner til noe som vil føre til en arrestasjon, sier viseskolesjef James Kinchen i Houston fylke i Georgia, USA.

Sladreprogrammet, som er innført etter modell fra Crime Stoppers International får hard medfart fra både elever og eksperter.

- Alle synes dette virker som en spøk. Ingen kommer til å sladre på medelever på grunn av penger, sier Katie Burnes ved Model High School i Rome, Georgia.

- Hvis noen har med en pistol på skolen, eller bruker narkotika på toalettet, trenger ingen betale meg for å si ifra til lærerne, sier Burnes.

Bruce Marlowe, som er psykologiprofessor ved Roger Williams University i Bristol, Rhode Island, reagerer sterkt på sladrepengene.

Sladreprogrammet er utviklet av organisasjonen Crime Stoppers International. Slik presenterer de seg på hjemmesiden sin. Faksimile fra Crime Stoppers International
Sladreprogrammet er utviklet av organisasjonen Crime Stoppers International. Slik presenterer de seg på hjemmesiden sin. Faksimile fra Crime Stoppers International Vis mer

- Jeg kommer på lite som er mer ødeleggende for fellesskapsfølelsen enn dette prosjektet, sier han til AP.