2000 slike fyrlykter kan dukke opp langs kysten

Men først skal de testes i ekstremkulde

NYE FYRLYKTER: De er sju meter høye, er sjukantede og drives av batterier og solceller. Består de testene i ekstreme værforhold kan 2000 slike lykter dukke opp langs kysten.  Illustrasjonsfoto: KYSTVERKET
NYE FYRLYKTER: De er sju meter høye, er sjukantede og drives av batterier og solceller. Består de testene i ekstreme værforhold kan 2000 slike lykter dukke opp langs kysten. Illustrasjonsfoto: KYSTVERKET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND (Dagbladet): Tiden for de store monumentale fyrlyktene er definitivt over.De siste tiårene har fyrlyktene langs kysten blitt gradvis nedbemannet og automatisert.

I lengre tid har Kystverket planlagt en ny generasjon fyrlykter, nå er de snart i mål.

Etter nøye utprøving og testing av blant annet 20 ulike fasonger ser det nå ut til at Kystverket lander på ei sjukantet lykt som skal drives av batteri og solcellepaneler, skriver Kystverket på sin nettside.

Svalbard Lykta, som vil rage sju meter opp i lufta har gått gjennom omfattende tester, blant annet i simulator.Nå gjenstår imidlertid den tøffeste testen med ekstreme værforhold og svært lave temperaturer. Og hva er da mer naturlig enn å teste nyskapingen på Svalbard?

- Vi monterer testlykta på Svalbard nå før helga. Det er meldt kulde ned mot minus tretti grader, så da får den prøvd seg skikkelig, sier Harald Tronstad som er regiondirektør i Kystverket Midt-Norge til Dagbladet. Det er hans stab i Ålesund som har utviklet lykta som nå trolig skal erstatte rundt 2000 gamle fyrlykter langs kysten.

Ifølge Kystverket skal den nye lykta bli bortimot vedlikeholdsfri og er både enklere og rimeligere å montere. Spenningen knyter seg altså til hvordan den tøffe norske kystnaturen vil ta imot og behandle de nye lyktene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer