2000 slike fyrlykter kan dukke opp langs kysten

Men først skal de testes i ekstremkulde

NYE FYRLYKTER: De er sju meter høye, er sjukantede og drives av batterier og solceller. Består de testene i ekstreme værforhold kan 2000 slike lykter dukke opp langs kysten.  Illustrasjonsfoto: KYSTVERKET
NYE FYRLYKTER: De er sju meter høye, er sjukantede og drives av batterier og solceller. Består de testene i ekstreme værforhold kan 2000 slike lykter dukke opp langs kysten. Illustrasjonsfoto: KYSTVERKETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Tiden for de store monumentale fyrlyktene er definitivt over.
De siste tiårene har fyrlyktene langs kysten blitt gradvis nedbemannet og automatisert.

I lengre tid har Kystverket planlagt en ny generasjon fyrlykter, nå er de snart i mål.

Etter nøye utprøving og testing av blant annet 20 ulike fasonger ser det nå ut til at Kystverket lander på ei sjukantet lykt som skal drives av batteri og solcellepaneler, skriver Kystverket på sin nettside.

Svalbard Lykta, som vil rage sju meter opp i lufta har gått gjennom omfattende tester, blant annet i simulator.
Nå gjenstår imidlertid den tøffeste testen med ekstreme værforhold og svært lave temperaturer. Og hva er da mer naturlig enn å teste nyskapingen på Svalbard?

- Vi monterer testlykta på Svalbard nå før helga. Det er meldt kulde ned mot minus tretti grader, så da får den prøvd seg skikkelig, sier Harald Tronstad som er regiondirektør i Kystverket Midt-Norge til Dagbladet. Det er hans stab i Ålesund som har utviklet lykta som nå trolig skal erstatte rundt 2000 gamle fyrlykter langs kysten.

Ifølge Kystverket skal den nye lykta bli bortimot vedlikeholdsfri og er både enklere og rimeligere å montere. Spenningen knyter seg altså til hvordan den tøffe norske kystnaturen vil ta imot og behandle de nye lyktene.

Strøm i mørketid - Vi vil finne ut om den egner seg alle steder langs kysten, ikke bare opp mot kulde, men også regn, vind lyn og torden. Det er også slik at det er mørketid langs store deler av kysten vår. Derfor må vi ha ei lykt som har strøm nok til hele mørketiden. Det har krevd avansert batteriteknologi for å få til.

- Hvor lenge blir testperioden før dere begynner å bytte ut lykter?
- Nå skal vi la den på Svalbard stå over vinteren, samt at vi bygger et par til for å se hvordan den fungerer andre steder.
Tåler den Stad på Nordvestlandet så tåler den resten av verden.
Om det blir denne som erstatter alle lyktene gjenstår å se. Det skal blant annet penger på bordet, sier Tronstad.

- Det er i alle fall trist å se de lyktene som nå står langs kysten og ruster og forfaller. Da blir det greit med ei lykt som er bortimot vedlikeholdsfri og som reflekterer lyset godt. For først og fremst tenker vi sikkerhet til sjøs, sier han.