Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordskjelvet i Indonesia

2000 turister evakueres fra Indonesia

142 døde etter et nytt jordskjelv rammet den populære turistøya Lombok i Indonesia på søndag, ifølge lokale myndigheter på øya.

KAOS: Et bilde fra det indonesiske politiet fra mandag viser hundrevis av mennesker som prøver å forlate øyene som er ramma av jordskjelvet. Foto: AFP PHOTO / Indonesia Water Police.
KAOS: Et bilde fra det indonesiske politiet fra mandag viser hundrevis av mennesker som prøver å forlate øyene som er ramma av jordskjelvet. Foto: AFP PHOTO / Indonesia Water Police. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens dødstallene etter jordskjelvet på Lombok i Indonesia stiger, er mer enn 2000 turister evakuert fra området, melder nyhetsbyåret AFP. Det letes fremdeles etter overlevende.

Sammen med lokalbefolkningen kjemper turistene om plass på båter som myndighetene har sendt.

En hotell-resepsjonist forteller til CNN at folk var paniske etter jordskjelvet.

- Vi kjemper om båter nå. Alle står i kø ved havna, men det er ikke nok båter til å komme seg vekk, sier Denin Ayu med tårer i øynene.

Muhammad Faozal, lederen av et turistbyrå i Vest-Nusa Tenggara, sier til AFP at det er rundt 1200 turister på Gili-øyene i Indonesia.

- Vi kan ikke evakuere alle på en gang fordi vi ikke har nok båter. Det er forståelig at turistene vil forlate Gili, og at de har panikk, sier han til nyhetsbyrået, og legger til at ekstra båter er på vei.

20 000 hjemløse

Ifølge indonesiske myndigheter skal 20 000 mennesker være hjemløse etter skjelvet, og plasseres nå i midlertidig husly.

Ytterligere 200 personer skal være alvorlig skadet, og tusenvis av hjem og bygninger er ødelagt.

De fleste skal ha dødd etter at bygninger kollapset, melder indonesias nasjonale krise- og skadebegrensningsbyrå.

Dødstallet er ventet å stige etter at de har gått gjennom over 13 000 bygninger som er rasert etter skjelvet.

Mangel på skikkelig utstyr betyr likevel at dette kommer til å ta tid, skriver Reuters.

JORDSKJELV: Et jordskjelv med styrke på 7 på Richters skala rammet Indonesia i ettermiddag. Minst tre personer er omkommet som følge av skjelvet. Video: CNN Vi betaler for dine videoer. Send inn til [email protected] Vis mer

Pasienter måtte evakueres og behandles utenfor sykehuset i byen Mataram i Lombok etter at strømmen gikk på øya som følge av det voldsomme skjelvet.

- Brøt ut slåsskamper om båtene

Norske Theo Berggren (22) er på en gruppereise på Gili-øyene, som ligger like ved Lombok, og befant seg på hotellet han bor på da jordskjelvet startet.

Han forteller om kaotiske situasjoner da skjelvet rammet paradisøyene.

- Du føler jo at du blir kasta rundt som en liten dukke av bakken du står på. Du hører ting faller rundt deg, og folk løp om hverandre. Det var rett og slett ekstremt skremmende, sier Berggren til Dagbladet.

Han forteller at selv om de visste at de burde trekke opp i høydene, var det veldig få som egentlig visste hvor høydene var.

- Det var mye løping fram og tilbake, noen prøvde å roe ned folk, mens andre var kjemperedde, sier han. Berggren er fremdeles på Gili, men understreker at de prøver å reise derfra med båt så snart de kan.

- Det går ekstremt sakte, og det er veldig lang ventetid. Det brøt ut slåsskamper for å komme seg over i båtene. Vi er ikke sikre på når vi får dratt, og sitter egentlig bare og venter, sier han.

Barnehjem rasert

Blant bygningene som er ødelagt på Lombok er to barnehjem. Rundt 80 barn er dermed nødt til å sove ute, melder CNN.

Martina Fetter, grunnleggeren av den frivillige organisasjonen Peduli Anak, sier til nyhetsbyrået at en av organisasjonens fire barnehjem nå er totalrasert.

- De to andre, som vi nettopp ble ferdige med å bygge tidligere i år, har også skader på både vegger og tak. Det er ikke trygt å være inne, sier hun.

Fetter legger til at de fremdeles trenger telt, og å sette opp nød-kjøkken, mat, vann, og en generator til å pumpe vannet.

JORDSKJELV: Beboere utenfor et kollapset hus nord på Lombok i Indonesia mandag morgen. Området ble hardt rammet av søndagen jordskjelv, og dødstallet er ventet å stige. Foto: Sidik Hutomo / AP / NTB scanpix.
JORDSKJELV: Beboere utenfor et kollapset hus nord på Lombok i Indonesia mandag morgen. Området ble hardt rammet av søndagen jordskjelv, og dødstallet er ventet å stige. Foto: Sidik Hutomo / AP / NTB scanpix. Vis mer

Styrke på sju

Jordskjelvet, som hadde en styrke på sju, ble utløst over ti kilometer under bakken nord i Lombok, kunne blant annet kjennes også på naboøyene Bali, Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air.

Ifølge myndighetene er ødeleggelsene massive, særlig i distriktene Nord-Lombok, Øst-Lombok og Mataram.

Den indonesiske geologen Danny Hilman Natawidjaja advarer om at det kan komme et sterkt etterskjelv med styrke seks, skriver BBC.

Ingen nordmenn skadet

Utenriksdepartementet (UD) i Norge har foreløpig ingen informasjon som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

- Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrer norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier pressetalsperson Kari Eken Wollebæk i UD til NTB.

Dagbladet har vært i kontakt med nordmenn som nå befinner seg nordvest på Lombok i Indonesia.

De forteller at det er fullstendig kaos i trafikken på øya, at bygninger er ødelagte og at lokalbefolkningen er livredde.

- Folk løper opp mot fjellene, sier de til Dagbladet.

For bare ei uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv på den samme øya. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1000 bygninger helt eller delvis ødelagt, melder NTB.

I desember 2004 utløste et jordskjelv med styrke 9,1 jordskjelv utenfor Sumatra en tsunami som drepte 230 000 mennesker i flere land.