2.000 uidentifiserte lik funnet i Kashmir

Likene av flere enn 2.000 uidentifiserte mennesker har blitt gravd opp fra umerkede graver i den indiske delen av Kashmir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er hevet over enhver tvil at det finnes umerkede graver med uidentifiserte lik flere steder nord i Kashmir, heter det i en rapport fra den statlige menneskerettskommisjonen.

Menneskerettskommisjonen ble etablert av den indiske regjeringen i 1997 for å granske brudd på menneskerettigheter i den urolige Kashmir-regionen. De siste årene er 2.730 lik gravd opp i regionen. 574 av dem er identifisert av lokale innbyggere.

IPT, en uavhengig organisasjon med base i Srinagar, dokumenterte allerede i 2009 at flere lik lå begravd i landsbyer nord i Kashmir.

Indiske og internasjonale menneskerettsgrupper krevde den gang en gransking for å avdekke om sivile ofre lå begravd i de umerkede gravene.

Mange sivile er savnet, mens indiske sikkerhetsstyrker fortsatt sliter med å stagge opprøret i den omstridte regionen, hvor flertallet av befolkningen er muslimer. Ifølge IPT har 8.000 mennesker forsvunnet i løpet av de siste 20 årene med separatistisk opprør mot regjeringen i New Delhi. De fleste av dem skal ha blitt meldt savnet etter å ha blitt arrestert av indisk politi.

Indiske tjenestemenn har gjentatte ganger hevdet at de som ligger i de umerkede gravene, er opprørere, de fleste av dem pakistanere, som er blitt drept i kamper med indiske sikkerhetsstyrker.

(NTB)