20.000 i Facebook-opprør mot nytt Nav-krav

- Nedverdigende at kronisk syke må sende meldekort hver 14. dag for å få pengene sine.

OPPRØR: Nakkeslengrammede Nina Egedius (52) er en av over 20.000 medlemmer av ei Facebook-gruppe som reagerer på at kronisk syke skal ha meldeplikt overfor Nav hver 14. dag fra 1. mars. Foto: Faksimile fra Facebook/Privat
OPPRØR: Nakkeslengrammede Nina Egedius (52) er en av over 20.000 medlemmer av ei Facebook-gruppe som reagerer på at kronisk syke skal ha meldeplikt overfor Nav hver 14. dag fra 1. mars. Foto: Faksimile fra Facebook/PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): På snaue to uker har Facebook-gruppa «Folkeaksjon mot meldeplikt for kronisk syke» fått over 20.000 medlemmer.

Bakgrunnen er at Nav innfører en ny stønadsordning 1. mars. Arbeidsavklaringspenger (AAP) skal erstatte attføringspenger, rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad.

Det som setter sinnene i kok, er at alle som skal motta arbeidsavklaringspenger må sende inn meldekort til Nav hver 14. dag, også de som er så syke at de ikke er i stand til å jobbe.

Fyller du ut meldekortet feil eller for seint, risikerer du at Nav-pengene uteblir eller blir avkortet.

«Selv om du ikke har noen utsikt til å komme tilbake til jobb, må du fylle ut meldekortet. Dette er nedverdigende og helt unødvendig. Mennesker som sliter med alvorlig sykdom blir ikke trodd av regjeringen og NAV. Dette protesterer vi mot», skriver folkeaksjonen på Facebook.

- Mistenkeliggjøring
Den nye Nav-ordningen berører om lag 90.000 nordmenn. Opprørsgruppa på Facebook hadde klokka 12 i dag 20.236 medlemmer, og diskusjonen går høyt gruppemedlemmene i mellom.

- Dette er en meget sterk mistenkeliggjøring av folk som allerede har fått både en, to eller kanskje enda flere vurderinger fra både fastlege og spesialister. NAV og politikerne signaliserer at de ikke lenger stoler på folk som allerede har fått en ytelse fordi de for tiden, eller kanskje for alltid, er for syke til å kunne være i arbeid, skriver medlem Nina Egedius fra Oslo på Facebook-gruppa og utdyper:

- Jeg lurer på hvorfor en gruppe mennesker som fra før av har mer enn nok med sin sykdom, skal plages enda mer og kanskje oppnå å bli enda sykere, både fysisk og psykisk.

52-åringen sliter med nakkeslengrelaterte plager, etter å ha blitt påkjørt to ganger.

- Vi som er på tidsbegrenset uførestønad har allerede gyldig vedtak på vår uførhet. Likevel tvinges vi inn i et meldepliktsystem, sier Egedius til Dagbladet.

Hun reagerer skarpt på at de på meldekortet må krysse av for at de står som arbeidssøkere de neste 14 dagene.

- Sånn sett tvinges vi faktisk til å lyve, for dette er jo ikke sant, sier Nina Egedius.

Hun sier det var en stor sorg for henne å falle ut av arbeid, miste nettverk og kolleger og tape inntekt.

- De fleste av oss skulle ønske vi var i stand til å jobbe, sier Egedius.

Overveldende responsFacebook-gruppa ble startet av Bjørn Olav Hansen fra Gjøvik for mindre enn to uker siden.

- Jeg hadde ikke forestilt meg en slik respons. Det er voldsomt for å si det mildt, sier Hansen til Dagbladet.

Selv har han en hjertelidelse som har medført fem operasjoner, diabetes type 1 og stoffskifteproblemer. Han ser det som mer sannsynlig at han blir erklært varig ufør enn at han noen sinne klarer å komme tilbake i arbeid.

- For meg blir det totalt meningsløst å informere Nav om min situasjon hver 14. dag. Det er nok mange medlemmer av Facebook-gruppa som aldri kommer tilbake i jobb, men ender opp som varig uføre, sier Bjørn Olav Hansen.

- Helt meningsløstLeder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Robert Eriksson (FrP), synes i utgangspunktet Arbeidsavklaringspenger er en god ordning hvis den brukes rett.

- Men for kronisk syke med en avklart sykehistorie, hvor det er åpenbart at de ikke vil være i stand til å komme tilbake i jobb på lang tid, er det helt meningsløst at de må sende inn meldekort hver 14. dag. Stortinget, Nav og statsråden bør se på en annen og smidigere måte å følge opp disse menneskene på, sier Eriksson til Dagbladet.

På generelt grunnlag mener han meldeplikt hver 14. dag er i overkant.

- Det bør uansett være tilstrekkelig å sende meldekort en gang i måneden, sier Eriksson som håper Nav har systemet på plass for effektiv behandling når meldekortene begynner å strømme inn i mars.

- Jeg forventer at Nav har kontroll på dette, men det er betimelig å stille spørsmål om vi får et nytt kaos med disse meldekortene, sier Robert Eriksson.

Ingen i politisk ledelse i Arbeidsdepartementet hadde i dag anledning til å kommentere saken, opplyser Arbeidsdepartementet.

REAGERER:  Lederen for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (FrP), synes ikke det er rimelig at kronisk syke skal ha meldeplikt til Nav hver 14. dag. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Lederen for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (FrP), synes ikke det er rimelig at kronisk syke skal ha meldeplikt til Nav hver 14. dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer