20.000 soldater inn mot demonstranter

Trekker tilbake bosettere på Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Netivot (ANB-AP): Mer enn 20.000 soldater og politifolk ble mandag satt inn for å stoppe flere titusener demonstranter som vil protestere mot tilbaketrekkingen av bosettere og soldater fra Gazastripen.

Arrangørene bak den tre dager lange marsjen har satt opp et stort antall busser som frakter ortodokse jøder som er motstandere av tilbaketrekkingen. Målet er å komme fram til Gazastripen der situasjonen fra før er svært urolig.

De siste dagene har det israelske militæret gjennomført flere militæraksjoner på okkupert palestinsk territorium etter at palestinske militante har avfyrt raketter mot innbyggere i Israel.

Det har også vært interne stridigheter mellom palestinske sikkerhetsstyrker og de militante gruppene.

Frykter vold

I midten av august skal alle de drøyt 8.000 jødiske bosetterne på Gazastripen evakueres. Det samme gjelder for de soldatene som vokter bosettingene. Dette har falt mange tungt for hjertet i Israel til tross for at avgjørelsen har blitt vedtatt i nasjonalforsamlingen Knesset.

Arrangørene har som målsetting at demonstrantene skal komme seg fram til de berørte bosettingene.

Det vil israelske sikkerhetsstyrker for alt i verden unngå. De frykter at Gazastripen da vil eksplodere i vold mellom palestinere og israelere, sikkerhetsstyrker og demonstranter.

Derfor ble et stort antall soldater og politifolk utplassert rundt omkring i de sørlige deler av Israel mandag og stoppet de bussene de kom over. Flere busser ble stoppet i byen Netivot, men noen demonstranter skal forsøke å ta seg videre til fots.

Arrangørene ber demonstranter om å finne seg alternative veier eller måter å komme seg inn på Gazastripen på. Demonstrasjonene har ført til en spent stemning i Israel, og er en test på om militære og politi klarer å håndtere et stort antall demonstranter, en situasjon de garantert kommer til å møte igjen i midten av august.

Palestiner drept

Volden på Gazastripen fortsatte også mandag selv om den ikke lenger var like omfattende som tidligere.

En 14 år gammel gutt ble skutt og drept av israelske soldater som voktet en veisperring. Gutten skal ha kommet i mellom i en kraftig skuddveksling og ble truffet av de dødbringende skuddene.

Det skal ikke ha blitt avfyrt flere raketter mot Israel mandag. Palestinernes president Mahmoud Abbas har lovet å slå knallhardt ned på de militante gruppene og stoppe angrepene på Israel.

GAZASTRIPEN: Vodlen fortsatte i dag, mandag, selv om den ikke var like kraftig som tidligere.
EVAKUERER: I midten av august skal alle de drøyt 8.000 jødiske bosetterne på Gazastripen evakueres.