- 200.000 kan fryse i hjel i vinter

Mangel på isolerende telt og folks motvilje mot å forlate fjellene i de jordskjelvrammede områdene i Pakistan kan koste mange menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De internasjonale hjelpeorganisasjonene arbeider på spreng, men har store problemer med å skaffe og distribuere nødhjelp til de rammede i Nord-Pakistan. Så mange som 200.000 mennesker som ble husløse etter det voldsomme jordskjelvet 8. oktober, risikerer i fryse i hjel i løpet av vinteren, ifølge den danske Røde Kors-journalisten Hans Bech Gregersen.

Han forteller til Politiken at ingen av de overlevende som har mistet familiemedlemmer og alle eiendeler i katastrofen, ønsker å forlate fjellandsbyene. Få av innbyggerne har noen gang vært utenfor landsbyene, og ingen har skjøte på eiendommene sine.

- Vi har møtt noen forferdelige skjebner. Deriblant en mor, som sammen med tre små barn satt på ruinene av hjemmet sitt. Mannen hennes og de to minste barna omkom under skjelvet. På spørsmål om hvordan hun vil overleve vinteren, svarte hun: «Det skal nok gå, hvis Allah vil», sier Gregersen til den danske avisa.


Med lånte nødhjelpspenger

Det internasjonale Røde Kors har syv store russiske frakthelikopteret som kontinuerlig frakter hjelp inn i området, og også Pakistan og USA bidrar med militære helikoptere. Men områdene som trenger hjelp er enorme, og det krever minst 25 flyvninger for å forsyne én av områdets landsbyer med tilstrekkelig hjelp.

Røde Kors har innledet et samarbeid med Kina om produksjon av telt, men behovet er langt større enn de 5.000 teltene kineserne kan produsere i uken. Både FN og hjelpeorganisasjonene sliter med å finansiere arbeidet, og flere organisasjoner arbeider med lånte penger.

Antall omkomne i katastrofen ble onsdag oppjustert til 73.276 personer.

NØDHJELPSLEIR: Mange som ble gjort husløse under jordskjelvkatastrofen i Pakistan, har tatt seg ned til nødhjelpsleirene, som denne i Islamabad. Men tilbake i fjellandsbyene sitter hundretusener av mennesker som ikke ønsker å forlate ruinene av hjemmene sine. Hjelpeorganisasjonene frykter mange vil fryse i hjel i vinter. Foto:
NØDHJELPSLEIR: Mange som ble gjort husløse under jordskjelvkatastrofen i Pakistan, har tatt seg ned til nødhjelpsleirene, som denne i Islamabad. Men tilbake i fjellandsbyene sitter hundretusener av mennesker som ikke ønsker å forlate ruinene av hjemmene sine. Hjelpeorganisasjonene frykter mange vil fryse i hjel i vinter. Foto: Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer