200.000 protesterte mot Bush i New York

Rundt 200.000 demonstranter marsjerte i gatene i New York i protest mot president George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massemønstringen ble holdt ett døgn før republikanerne åpner sitt fire dager lange landsmøte i Madison Square Garden, der Bush skal gis grønt lys for fire nye år i Det hvite hus.

Arrangøren av demonstrasjonen, Koalisjonen for fred og rettferdighet, anslo at 200.000 mennesker deltok i protestmarsjen.

«Ikke mer Bush», «Nei til krigsøkonomien», «Bush må gå» og «Bush løy, tusener ble drept», sto det på bannerne som demonstrantene bar med seg gjennom gatene.

Borgerrettsaktivisten Jesse Jackson og filmskaperen Michael Moore var blant dem som holdt tale før demonstrasjonen startet.

Beleiret festning

New York og Madison Square Garden vil være en beleiret festning de fire dagene det republikanske landsmøtet pågår. Over 10.000 politifolk skal sikre delegatene mot terrorister og demonstranter.

Demonstrasjonene har vært i gang i gang flere dager når de 5.000 delegatene og de mange tusen gjestene og journalistene innfinner seg mandag. «Isslottet» Madison Square Garden er hermetisk lukket, og turistene blir holdt langt unna.

- Alt har vært sjekket i god tid før landsmøtet åpner, og politiet har slått en jernring rundt «The Garden» for å hindre terroranslag. Men vi har ingen indikasjoner på at terrorangrep er under planlegging, sier Paul Browne, som er talsmann for politiet.

I tillegg til politiet er Nasjonalgarden satt i beredskap, og på Hudson River og East River patruljerer kystvaktenes fartøyer med maskingeværene i skuddstilling. Noen av fartøyene er utstyrt med sonar for å sjekke elvebunnen.

Manhattan på hodet

Uniformert politi er utplassert på alle undergrunnstog mens landsmøtet varer, og togene stopper ikke ved landsmøtearenaen. Bussene har fått endret sitt ruteopplegg for å unngå Madison Square Garden. Kollektivtrafikken tar daglig unna 2 millioner reisende, og det er duket for store forsinkelser denne uken.

Mange eldre bor i områdene rundt «The Garden» og de har fått beskjed om å handle inn nødvendige matvarer for hele uken, fordi de ikke kan bevege seg fritt i området. Også eierne av de vel 1.500 butikkene rundt Madison Square Garden vil få livet snudd på hodet.

Titusener av krigsmotstandere vil vise sin avsky for president George W. Bush og Irak-krigen under republikanernes landsmøte, ikke bare i New York men mange andre steder i USA.

Det er ventet en kvart million demonstranter til Manhattan, men de har ikke fått grønt lys til å benytte Central Park som oppmarsjområde. Mange av de store avenyene på Manhattan vil være fylt av Bush-motstandere - dag og natt.

Hollywood mot Bush

En rekke tungvektere fra underholdningsbransjen har også varslet at de vil ta kraftig avstand fra Bush under landsmøtet. Det gjelder i høy grad Hollywood, og celebriteter som Ben Affleck, Whoopi Goldberg og Leonardo DiCaprio dukket opp allerede på demokratenes landsmøte for en måned siden for å demonstrere mot Bush.

Rockemusikeren Bruce Springsteen og andre benytter republikanernes landsmøte som utgangspunkt for en konsertturné der budskapet er «Stem for forandring».

Filmdivaer som Lauren Bacall og Kathleen Turner og regissør Robert Altman vil sammen med flere andre protestere mot krigen i Irak under landsmøtet.

Stjernegalleriet fra det glamorøse Hollywood har hatt for vane å stille opp for demokratene, mens B-stjernene har flokket seg rundt republikanerne, i tillegg til at partiet har kunnet støtte seg på «country»-tradisjonen.

Hollywoods glamorøse livsstil står fjernt fra det ytterliggående kristne høyre og landsbygdas gjennomsnittsrepublikaner. Tradisjonelle republikanske verdier finner mer gjenklang i country-sangernes viser, sier ekspertene.

(NTB)

FOLKEHAV: Store menneskemasser protesterer mot president Bush i New York søndag.