2002: Satt fri

I april 2000 knivdrepte 23-åringen sin 17 år gamle kjæreste. Etter drapet ble drapsmannen erklært sinnssyk. Dommerne i Gulating lagmannsrett mener imidlertid at tvungent psykiatrisk helsevern ikke er nødvendig. I går kunne 23-åringen forlate retten som en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til, reagerte familien til avdøde kraftig på det de oppfatter som en frifinnelse etter drapet, etter at dommen var et faktum. To pårørende har fulgt rettsforhandlingene av egen interesse.

Det var i april 2000 at bergenseren brutalt stakk ned ungjenta i en leilighet i Fyllingsdalen. Drapet ble betegnet som en rein henrettelse. 23-åringen satt ei tid varetektsfengslet, og har fram til i dag vært innlagt og fått behandling på to psykiatriske institusjoner i Bergen.

Glad drapsmann

Det var de to psykiatrisk sakkyndige som erklærte 23-åringen sinnssyk. Ifølge 23-åringen «så han djevelen» i kjæresten, før han drepte. Det reises ikke vanlig straffesak mot sinnssyke. I tingretten ble han derfor dømt til sikring.

1. januar i år kom en ny lov som erstattet sikring med tvungen psykiatrisk behandling. Aktor Eirik Stolt-Nielsen la ned påstand om slik tvungen psykiatrisk behandling for 23-åringen, men fikk ikke medhold av dommerne i Gulating lagmannsrett. Dermed er 23-åringen i praksis en fri mann.

Forsvareren, advokat Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at han først og fremst er glad på klientens vegne, og at lagmannsretten la til grunn hans og ikke aktors påstand. Han forklarer frifinnelsen på denne måten:

- Jeg mener det ikke er nødvendig å verne samfunnet mot min klient lenger. Han er ikke en trussel mot menneskers liv og helbred. En slik fare må være nærliggende for at en person kan dømmes til tvungent psykisk helsevern. En enstemmig lagmannsrett fant at dette grunnlaget ikke forelå, etter å ha hørt to psykiatere og flere psykologer, sier en fornøyd Ihlebæk.

Skriftlig avtale

Forsvareren sier at 23-åringen frivillig har undertegnet en skriftlig avtale, som skal være med på å hindre eventuelle tilbakefall.

- Min klient er under yrkesutdannelse på en skole. Han må være tilbake på institusjonen seinest kl. 23 på virkedager og 24 i helgene. Samtidig går han til behandling hos psykolog. Opplegget er betryggende, blant annet fordi det er lagt spesiell vekt på å kunne fange opp eventuelle tilbakefall på et tidlig tidspunkt, sier forsvareren.

Ihlebæk sier at dommen er etter intensjonene i en relativt ny lov, slik han ser det.

- Men jeg har forståelse for at riksadvokat Tor-Aksel Busch av prinsipielle grunner eventuelt vil anke til Høyesterett, sier forsvareren.

PÅGRIPELSEN: I en boligblokk i Fyllingsdalen ble den 17 år gamle kvinnen drept av 23-åringen som var hennes samboer. Her er politiet under pågripelsen i april for to år siden.