Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 2007 blir tidenes varmeste år

El Niño kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 2007 kan bli det varmeste året noensinne, advarer en britisk klimaforsker.

Professor Phil Jones, leder for klimaforskningsenheten ved universitetet i East Anglia, sier til den britiske avisa The Independent at en kombinasjon av drivhuseffekt og El Niño kan få dramatiske konsekvenser for jorda i år.

Værvarselet Jones opererer med, viser at de kommende tolv månedene kan gi nye, ekstreme værsystemer over hele kloden. Slår prognosene til, vil California rammes av enorme mengder nedbør i året som kommer, mens Indonesia og Australia vil oppleve tørke.

- 2007 blir varmere

2006 var et rekordår i Storbritannia, det varmeste i landet siden 1659, og den globale gjennomsnittlige temperaturen var den sjette høyeste siden målingene tok til. Særlig avslutningen på året var oppsiktsvekkende.

- El Niño varmer opp planeten, og vi har allerede en tendens til stigning i den globale snittemperaturen med én til to tidels grader celsius hvert tiår. De to faktorene kan føre til at 2007 blir varmere enn i fjor, og det kan også lede til at 2007 blir det varmeste året noensinne, sier Jones til avisa.

Den britiske avisa trykker også en kronikk av sir David King, vitenskapelig rådgiver for regjeringen. King mener verden har sett store framskritt i miljøtenkning i året som var, men at det er helt essensielt å raskt få i stand en global utslippsavtale.

«Bare statsoverhoder som jobber sammen, kan styre verden mot en bærekraftig utvikling. Det vi må tenke på, er om vi har råd til å gjøre noe med klimaet nå, men snart er det for seint.»

TØRT: Dyrket mark utenfor Adelaide i Australia. Australierne frykter nå den verste tørken på tusen år. Foto: Scanpix
TØRT: Dyrket mark utenfor Adelaide i Australia. Australierne frykter nå den verste tørken på tusen år. Foto: Scanpix Vis mer

Sist statsoverhodene var samlet for å drøfte miljø, i Nairobi i november, var det ikke ventet store gjennombrudd. Det fikk vi heller ikke.

El Niño på vei

Verdens meteorologiske organisasjon (WMO), en avdeling i FN, har sendt ut varsel om at El Niño utvikler seg i stillehavsbassenget. Dermed ventes ekstremvær over store deler av kloden i årets fire første måneder.

De seineste prognosene fra WMO tyder på selv en moderat El Niño-effekt vil lede til havtemperaturer på halvannen grad celsius over normalen. I verste fall vil kloden da oppleve ekstremvær i 18 måneder, akkurat som 1997/98.

Allerede nå ser forskerne de første virkningene. Australia opplever tørke, mens Det indiske hav er dramatisk varmere enn normalt.

Men sammenhengen med global oppvarming er uklar. Arkeologiske undersøkelser kan tyde på både El Niño og tvillingsystemet La Niña har eksistert i 15 000 år. Nå undersøker værforskerne om menneskeskapte klimaendringer kan ha ført til at fenomenene har økt i styrke eller varighet.

Blir rekorden slått i 2007, har den ikke fått stå lenge. Det forrige rekordåret var 2005.

- 2007 blir tidenes varmeste år
VÅTT: Innbyggere i landsbyen Meranti Panduk i Indonesia bruker hjemmelagde båter for å komme seg i sikkerhet fra flomvannet. Flere hundre tusen mennesker måtte evakueres på grunn av store nedbørsmengder i nyttårshelgen.
SLIK SÅ DET UT SIST: Fargene angir forskjell i vannstand i verdenshavene. Lillafargen angir områder der vannet er kaldt, og som dermed ligger lavere enn normalt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling