– 2007 var et helt forferdelig år

Men Ingunn Yssen angrer ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stem på årets navn! Velg din favoritt blant de ti kandidatene her.
(Dagbladet.no): –  Jeg kunne ikke se for meg at saken skulle bli så voldsom, vare så lenge og få så store konsekvenser. Men selv om jeg i dette ekstremåret har levd helt i ytterkanten av mitt eget liv, var det likevel verdt det. For 2007 var et helt forferdelig år for meg, forteller Ingunn Yssen.

På Youngstorget denne tidlige formiddagen er det så gørrkaldt at vi flykter fra bodselgernes utendørsmareritt ved LO-borgen til en høyborgerlig bibliotekbar. Her forteller årets første varsler om vendepunktet, granskingen, konspirasjonene og nyttårsaften 2006.

– Arbeidssituasjonen i LO var så forferdelig at jeg avsluttet året med å si nei til å gå i nyttårsselskap. I stedet vasket jeg meg bokstavelig og billedlig talt ut av 2006 med å rengjøre hvert eneste rom i huset. Jeg sto der klokka tolv, trakk opp ei flaske sjampanje, drakk tre slurker, skålte for mine barn og meg selv og sa: «Nå er det slutt! 2007 skal ikke bli sånn.»

Endret arbeidslivet

11. januar sto oppsigelsesbrevet på trykk i VG. Året har ikke vært det samme uten.

– Det var en lettelse å få sagt det. Jeg gjorde det for å redde meg selv og fordi jeg mente at jeg i anstendighetens navn måtte varsle om at lederen for landets største arbeidstakerorganisasjon brøt den loven de skulle være den fremste forsvarer av, sier Yssen.

Men når sjefen heter Gerd-Liv Valla, kåret som Norges mektigste bare uker tidligere av samme avis, og partiet er Ap, kunne det ikke bare bli en mobbesak. Konspirasjonene kommer vi tilbake til.

For det politiske mennesket Ingunn Yssen var alt verdt det fordi hennes handling har gjort en forskjell i samfunnet.

I VELKJENTE OMGIVELSER: Ingunn Yssen tilbake på Youngstorget i Oslo. Folkets Hus i bakgrunnen til venstre, Folketeaterbygningen, eller Ap\'s hovedkvarter, i bakgrunnen til høyre. Foto: FRANK KARLSEN
I VELKJENTE OMGIVELSER: Ingunn Yssen tilbake på Youngstorget i Oslo. Folkets Hus i bakgrunnen til venstre, Folketeaterbygningen, eller Ap\'s hovedkvarter, i bakgrunnen til høyre. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

– Dobbelt så mange ringer Arbeidstilsynet nå for å si at de har blitt trakassert på jobben. Det har vært viktig for meg: Folk skal kunne si fra. De skal ikke finne seg i å tåle det jeg selv har opplevd. Det handler om verdighet for arbeidstakere. Det er den gode siden av dette året: Flere tør å si fra.

Sjansespill

Selv om Yssen visste at Valla hadde trakassert også andre, ble det først grundig bevist for en måned siden. LO-sekretær Ellen Stensrud, som ifølge Valla selv «har veldig stor troverdighet», fortalte i Torstein Tranøys bok om LO-lederen: «Alt og alle ble kontrollert. Intet var tilfeldig. Enten var du utenfor eller innenfor.»

Valla fikk til og med tak i gjestelista til Stensruds 50-årsdag og var rasende fordi hun ikke ble invitert.

Selv om Valla-regimet hadde gått ut over mange, er det langt ifra sikkert hun hadde blitt avslørt som en hensynsløs mobber. Stensrud sa ikke fra før en ny sjef var på plass.

– Det var en enorm lettelse at Stensrud og andre sto fram med sine historier. Det viste at mønsteret var det samme.

– Hvor lang tid brukte VG på å overtale deg til å stå fram?

– Det trengte de ikke. Da jeg bestemte meg for å bruke det jeg hadde igjen av styrke til å gå ut mot Valla, gikk jeg av ren kynisme til landets største avis. Og jeg valgte Eirik Mosveen fordi jeg kjente ham som en god journalist. Du må huske at det var et sjansespill. Jeg hadde ikke råd til at saken skulle skusles bort. Jeg kunne blitt knust på dag to hvis den ble håndtert dårlig. Jeg tenkte at med VG får jeg i hvert fall fram min versjon på dag en.

Konspirasjonsteorien om at det var høyresida i Ap som brukte Yssen til å fjerne venstresidas fyrtårn, avvises i Tranøys bok. Yssen har sin egen forklaring.

– Konspirasjonen oppsto først fordi noen ikke kunne tro at en LO-leder kunne trakassere sine medarbeidere. Dermed måtte de finne en annen forklaring. På den ene siden var jeg så sterk at jeg ikke kunne bli mobbet. På den andre siden var jeg en nikkedokke som har latt meg bruke. Makan! En av de få som holdt tunga rett i munnen, er Per Østvold. Fra første stund mente han dette var trakassering, ikke konspirasjon.

Yssen er imidlertid enig i at når saken først ble avslørt, ble den brukt politisk.

– Politisering

– Men det var venstresida som først var ute. De har brukt saken til å ikonisere Valla og var de første til å gjøre dette til en fløysak. Her kommer høyreavvikeren Yssen sammen med vennene fra Majorstua AUF, liksom.

– Hvem tenker du på?

– Vi hadde selvfølgelig de ekstreme til venstre, Boye Ullmann, for eksempel, deler av media og noen bakspillere som fikk gjennom sin forståelse. Jeg vil ikke nevne navn. Men den første som kaster seg inn, er Trond Giske. Idet han ankommer sentralstyret i Ap, på et tidspunkt da alle andre hadde sagt dette var en personalsak for LO, kaller han henne en fantastisk LO-leder. Dermed ble han den første sentrale som politiserte saken.

Arbeidsklimaets år

Ingunn Yssen kan endelig fylle hodet med noe annet enn saken hun selv sparket i gang.

– Det har slått meg hvor mange saker som har gått meg hus forbi i løpet av året. Derfor er min ambisjon å koble meg på igjen som det politiske mennesket jeg er. Den ultimate bekreftelsen på at klimatrusselen blir tatt på alvor, er at LO har engasjert seg. 2007 ble klimaets år.

– Også arbeidsklimaet?

– Ja, det har skjedd noe. Det er slutt på at sjefer og tillitsvalgte kan snyte på skatten, tuske til seg goder og trakassere medarbeidere uten at det får konsekvenser. Vi har sett et gjennombrudd for etikk og moral.

Stem på årets navn her.

–  MÅTTE SI IFRA: Ingunn Yssen angrer ikke på at hun offentliggjorde oppsigelsesbrevet til LO i VG 11. januar. –  Det var en lettelse å få sagt det, sier hun.