2008: 18 milliarder. 2011: 120 milliarder. 2016: ?

Og prisen på nye kampfly forsetter å stige.

 MANGEDOBLING:  Joint Strike Fighter (JSF) er mangedoblet i pris siden bestillingen i 2008 - og prisene fortsetter å stige fram til levering i 2016. Dette bildet er tatt 11. februar i år.  FOTO: LOCKHEED MARTIN/REUTERS/SCANPIX.
MANGEDOBLING: Joint Strike Fighter (JSF) er mangedoblet i pris siden bestillingen i 2008 - og prisene fortsetter å stige fram til levering i 2016. Dette bildet er tatt 11. februar i år. FOTO: LOCKHEED MARTIN/REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets nye kampfly kan bli langt dyrere enn det Stortinget vedtok i 2008. Nå havner saken på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Nye overslag fra det canadiske byrået som er oppnevnt av nasjonalforsamlingen for å følge kampflyprosjektet, viser at kostnadene for å produsere det amerikanske flyet F-35 Joint Strike Fighter nå går strake veien til himmels, skriver Dagsavisen.

Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) la fram flykjøpet for Stortinget i 2008, var anskaffelsesprisen for det norske flykjøpet på 18 milliarder kroner. Avgjørende for regjeringens valg av F-35 Joint Strike Fighter i motsetning til svenske Gripen, var at de svenske flyene ville koste 6 milliarder mer i innkjøp.

- Stiger raskt Prisøkningen havner nå på bordet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Hallgeir Langeland (SV), som sitter i komiteen, mener man nå må gå en runde for å diskutere om kostnadene man nå ser står i forhold til det beslutningsgrunnlaget som Stortinget hadde da flykjøpet ble vedtatt:

- Det ble den gangen sagt fra regjeringens side at vi skulle kjøpe det billigste flyet. Men vi visste ikke prisen på det den gangen, og vi vet det heller ikke nå. Det eneste vi vet er at prisene stiger, og at de stiger raskt, sier han til Dagsavisen.

Norge skal etter planen kjøpe inn 48 fly og fire opplæringsfly til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner for å erstatte dagens F-16.

Den canadiske rapporten viser at prisen Norge må betale for kjøp av flyene og bruk over en periode på 30 år har steget til 120 milliarder kroner, ifølge Dagsavisen.

- Ikke noe sjokk Forsvarsdepartementet avviser at tallene i den canadiske rapporten innebærer noen prisøkning for Norge.

- I beregningene som lå til grunn for Stortingets beslutning om å velge F-35 Joint Strike Fighter som Norges fremtidige kampfly, var levetidskostnader beregnet til å være 145 milliarder norske kroner. Med dagens dollarkurs tilsvarer det cirka 454 millioner amerikanske dollar per fly i totale levetidskostnader. De canadiske beregningene kommer derfor ikke som noe sjokk på norske myndigheter. Tvert imot. Det viser at Canada og Norge gjør like vurderinger rundt F-35, uttalte statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet i forrige uke, da de canadiske tallene først ble omtalt i norske medier.

Etter planen skal de første flyene leveres til Forsvaret i 2016.

(NTB)

 MANGEDOBLING:  Joint Strike Fighter (JSF) er mangedoblet i pris siden bestillingen i 2008 - og prisene fortsetter å stige fram til levering i 2016. FOTO: LOCKHEED MARTIN/REUTERS/SCANPIX.
MANGEDOBLING: Joint Strike Fighter (JSF) er mangedoblet i pris siden bestillingen i 2008 - og prisene fortsetter å stige fram til levering i 2016. FOTO: LOCKHEED MARTIN/REUTERS/SCANPIX. Vis mer