Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2008 blir kjøligste år siden 2000

Men likevel blant de ti varmeste årene siden 1850.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2008 vil bli litt kjøligere enn de siste årene, men vil likevel bli blant de ti varmeste årene siden 1850, mener britiske meteorologer.

Værfenomenet La Niña er hovedårsaken til at 2008 vil bli det kjøligste året siden år 2000, sier klimaeksperter fra britiske meteorologisk institutt og East Anglia-universitetet i sitt langtidsvarsel.

Det betyr på ingen måte at faren for globale klimaendringer er over, advarer ekspertene. 2008 vil ligge 0,37 grader over langtidsnormalen, og være varmere enn gjennomsnittet for forrige tiår.

- Det som teller er den underliggende trenden med oppvarming. Perioden 2000 til 2007 var 0,44 grader varmere enn langtidsnormalen, og 0,21 grader over tilsvarende verdier for perioden 1991 til 2000. Oppvarmingen vil skyte fart igjen straks La Niña svekkes, sier professor Cris Folland ved britiske Met Office.

De britiske meteorologene lager sitt langtidsvarsel på grunnlag av en rekke data, blant dem den stadig økende konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren, varierende solaktivitet og naturlige variasjoner i havstrømmer.

Det periodiske værfenomenet La Niña gir en avkjøling av overflatevannet i Stillehavet utenfor kysten av Sør-Amerika, og har store konsekvenser for værmønstre over store deler av kloden. Det motsatte fenomenet El Niño gir en oppvarming av overflatevannet og dermed økte gjennomsnittstemperaturer på jorda.

(NTB)

VÆRT HER FØR? Da var det trolig varmere. Utsikten er over Istanbul. Ferjene tar deg oppover stredet. Bildet er fra i går. Foto: HOCINE ZAOURAR / AFP
VÆRT HER FØR? Da var det trolig varmere. Utsikten er over Istanbul. Ferjene tar deg oppover stredet. Bildet er fra i går. Foto: HOCINE ZAOURAR / AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media