2008: Tilbudt 6 millioner kroner 2014: Solgt for 120 000 kroner

Nå vil ingen si hvorfor salget av Forsvarets «siste» F-5-fly havner hos Økokrim.

RØVERKJØP: Her står de to F-5B Freedom Fighter-jagerflyene som Forsvaret etterlot seg på Ross Perot jr.s flyplass i Texas i desember 2007. Da skulle milliardæren betale om lag seks millioner kroner per fly. I august ble de til slutt solgt for 120 000 kroner per stykk. Bildet er tatt i 2011. Foto: Mike Selby
RØVERKJØP: Her står de to F-5B Freedom Fighter-jagerflyene som Forsvaret etterlot seg på Ross Perot jr.s flyplass i Texas i desember 2007. Da skulle milliardæren betale om lag seks millioner kroner per fly. I august ble de til slutt solgt for 120 000 kroner per stykk. Bildet er tatt i 2011. Foto: Mike SelbyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden desember 2007 har disse to norske F-5-jagerflyene stått på milliardæren Ross Perot jr.s flyplass i Fort Worth i Texas.

Da trodde Forsvaret de hadde gjort en god deal med å selge alle sine 15 utrangerte F-5-jagere til milliardærens private militære flyskole for nærmere 100 millioner kroner - over seks millioner kroner per fly.

Men så gikk avtalen i vasken. Og de to flyene ble stående på den private flyplassen. Hjemme i Norge ble de resterende 13 flyene etter hvert gitt til norske yrkes- og militære skoler, museer og til pidestaller på Luftforsvarets stasjoner. Så skjedde det noe i Texas.

«Kontrakten på salget av flyene ble inngått 26. august 2014 med Northern General Leasing LCC (NGL). Salgssummen var USD 30.000», skriver avdelingsdirektør Suzanne Amundsen fra Forsvarets logistikkorganisasjon i en e-post til Dagbladet.

Altså ble Norges to siste operative F-5-fly solgt for om lag 120 000 kroner per stykk. Kjøperen er det samme selskapet som opprinnelig ville gi seks millioner kroner per stykk for de svært velholdte jagerflyene.

Nå ber regjeringen om at dette salget politietterforskes. Mandag varslet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Stortinget om at departementets internrevisjon har gjort funn av en slik karakter at de oversendes Økokrim. Men verken Forsvaret eller FLO vil si noe som helst om hva disse funnene består av.

- Latterlig billig Når Dagbladet forteller Norges fremste F-5-eksperter hva flyene er solgt for, reageres det med vantro.

BILLIG TIGER:  Her er en medsøster i Tiger-drakt som kjennetegnet 336-skvadronen på Rygge, også kjent som Tigerskvadronen. Tross alderen holdt flyene en svært høy teknisk standard. F-5-fly selges i dag for mellom 6 og 12 millioner kroner per stykk. Foto: Forsvaret
BILLIG TIGER: Her er en medsøster i Tiger-drakt som kjennetegnet 336-skvadronen på Rygge, også kjent som Tigerskvadronen. Tross alderen holdt flyene en svært høy teknisk standard. F-5-fly selges i dag for mellom 6 og 12 millioner kroner per stykk. Foto: Forsvaret Vis mer

- Det kan jeg nesten ikke tro. Hvis det stemmer, er det latterlig billig. Riktig nok er flyene gamle, men de er verd mye mer, sier en som kjenner flyene meget godt.

Flere ekspertkilder Dagbladet har vært i kontakt med forteller at markedsprisen på en utrangert F-5 Freedom Fighter ligger på opp til 12 millioner kroner per stykk. Nettsider Dagbladet har besøkt, viser at flere modeller fra 60-tallet er til salgs for mellom 6 og 12 millioner kroner.

Versjonen Forsvaret har solgt er den såkalte F-5B-modellen med to seter. Denne er spesielt attraktiv fordi den kan brukes til pilotopplæring, vitenskapelige prosjekter og bakseteturer.

- 200 000 K R O N E R? Hvis de har fått kjøpe disse to flyene for rundt 200 000 kroner, så har de gjort et røverkjøp, sier en annen F-5-veteran tydelig overrasket.

I det norske småflymiljøet selges 40-50 år gamle en-motors propellfly for mer enn det dobbelte av hva Forsvaret tok for jagerflyene i Texas.

SELGERE: Administrerende direktør for Forsvarets Logistikkorganisasjon, Petter Jansen, sammen med avdelingsdirektør Suzanne Malmberg Amundsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SELGERE: Administrerende direktør for Forsvarets Logistikkorganisasjon, Petter Jansen, sammen med avdelingsdirektør Suzanne Malmberg Amundsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det må være 200 000 i dollar. Det kan ikke være i kroner? Nei det er ikke mulig, sier en i F-5 miljøet og viser til tilsvarende jagerfly som selges for halvannen million dollar.

Ingen Dagbladet har snakket med i jagerflymiljøet vil stå fram med navn. Granskingen av salgene er ledd i den pågående gjennomgangen av alle overskuddssalg Forsvaret har gjort, som følge av Dagbladets mange avsløringer rundt det såkalte «Nigeria-båtene», «Eritrea-lastebilene» og «Sudan-Beltevognene». I går ble det også klart at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite kaller inn til ny åpen høring i saken.

I svært god stand Flyene i Texas var de to siste og aller best vedlikeholdte F-5-flyene Norge hadde på vingene. Begge var opprinnelig fra 336-skvadronen på Rygge, før de ble brukt i det såkalte «Eye of the Tiger»-prosjektet tilknyttet utviklingen av Kongsberg gruppens Naval Strike Missile (NSM). Dermed var de i full drift fram til desember 2007, med base i California.

I California ble flyene brukt til å gjennomføre omfattende tester av sensorene og kameraene som NSM-missilet bærer med seg. For å kunne gjøre denne jobben sørget Forsvaret for at det var de to beste flyene med minst flytid, siste oppgradering og i best teknisk stand som ble brukt.

Kilder Dagbladet har snakket med i flymiljøet sier de kan ha vært de teknisk best utrustede og best vedlikeholdte «Freedom Fighter»-flyene i verden. Da testprogrammet var over, fløy de sin siste tur fra California til Fort Worth i Texas, og parkerte på milliardærens flystripe.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!