2008: Tilbudt 6 millioner kroner 2014: Solgt for 120 000 kroner

Nå vil ingen si hvorfor salget av Forsvarets «siste» F-5-fly havner hos Økokrim.

RØVERKJØP: Her står de to F-5B Freedom Fighter-jagerflyene som Forsvaret etterlot seg på Ross Perot jr.s flyplass i Texas i desember 2007. Da skulle milliardæren betale om lag seks millioner kroner per fly. I august ble de til slutt solgt for 120 000 kroner per stykk. Bildet er tatt i 2011. Foto: Mike Selby
RØVERKJØP: Her står de to F-5B Freedom Fighter-jagerflyene som Forsvaret etterlot seg på Ross Perot jr.s flyplass i Texas i desember 2007. Da skulle milliardæren betale om lag seks millioner kroner per fly. I august ble de til slutt solgt for 120 000 kroner per stykk. Bildet er tatt i 2011. Foto: Mike Selby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden desember 2007 har disse to norske F-5-jagerflyene stått på milliardæren Ross Perot jr.s flyplass i Fort Worth i Texas.

Da trodde Forsvaret de hadde gjort en god deal med å selge alle sine 15 utrangerte F-5-jagere til milliardærens private militære flyskole for nærmere 100 millioner kroner - over seks millioner kroner per fly.

Men så gikk avtalen i vasken. Og de to flyene ble stående på den private flyplassen. Hjemme i Norge ble de resterende 13 flyene etter hvert gitt til norske yrkes- og militære skoler, museer og til pidestaller på Luftforsvarets stasjoner. Så skjedde det noe i Texas.

«Kontrakten på salget av flyene ble inngått 26. august 2014 med Northern General Leasing LCC (NGL). Salgssummen var USD 30.000», skriver avdelingsdirektør Suzanne Amundsen fra Forsvarets logistikkorganisasjon i en e-post til Dagbladet. Altså ble Norges to siste operative F-5-fly solgt for om lag 120 000 kroner per stykk. Kjøperen er det samme selskapet som opprinnelig ville gi seks millioner kroner per stykk for de svært velholdte jagerflyene.

Nå ber regjeringen om at dette salget politietterforskes. Mandag varslet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Stortinget om at departementets internrevisjon har gjort funn av en slik karakter at de oversendes Økokrim. Men verken Forsvaret eller FLO vil si noe som helst om hva disse funnene består av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer