LANDSMØTE: SOS Rasisme hadde landsmøte i helga, men få av de rundt 270 mulige delegatene møtte. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
LANDSMØTE: SOS Rasisme hadde landsmøte i helga, men få av de rundt 270 mulige delegatene møtte. Foto: Sigurd Fandango/DagbladetVis mer

«2009 ble et makabert år»

SOS Rasisme mistet nesten halvparten av inntektene sine i fjor, ifølge egen årsberetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SOS Rasismes økonomi er i hardt vær etter en rekke konflikter med ulike institusjoner som holder tilbake penger. Blant annet er flere ansatte permitterte.

700 000 minus I en kopi av det revisorgodkjente regnskapet og årsberetningen som Dagbladet har fått tilgang til, opplyser SOS Rasisme at driftsinntektene ble redusert med 41 prosent i 2009 og driftresultatet ble minus 700 000 for fjoråret.

Det er inntektsført 439 000 kroner i kontingent fra de 40 000 medlemmene SOS Rasisme oppgir å ha. Det gir en snittkontingent på 11 kroner, mot 6,50 for år 2008.

Egenkapitalen ved utgangen av 2009 var ifølge regnskapet på hele sju millioner kroner.

Lønnskostnadene sank fra 1,85 millioner i 2008 til 616 tusen i 2009.

Hele årsberetningen ligger her.

- Makabert Selv oppsummerer SOS Rasisme internt situasjonen slik i «beretning 2008 - 2010», som er gitt delegatene på landsmøtet: «(...) sunn og bærekraftig økonomi, i alle fall frem til utgangen av 2008. 2009 viste seg derimot å bli et makabert år».

For første gang må mange år gikk organisasjonen med underskudd. Som Dagbladet skrev lørdag trues Europas største antirasistiske organisasjon med økonomisk ruin, om ikke regnskapsbøkene snarest åpnes for en offentlig granskning.

Striden med staten om innsyn i regnskapene kan koste SOS Rasisme over 11,9 millioner kroner i tapte inntekter for 2010 og krav om tilbakebetaling av penger.

I tillegg har Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) stevnet SOS Rasisme for å få tilbake 9,7 millioner kroner. De har allerede avslått en søknad på 3,2 millioner kroner.

Mistenker nazister I beretningen spekulerer SOS Rasisme i om granskningene skjer på bakgrunn av høyreekstreme og nazisters bakvaskelse av organisasjonen.

«Hvorfor alt dette skjer nå spør sikkert noen seg, ligger feilen hos SOS Rasisme? (...) Vi noterer oss samtidig at dette skjer i kjølvannet av at vi har vært tydelige i media i en rekke saker, og også mottatt en rekke trusler. Spesielt har noen uttrykt raseri over vårt (ord mangler, red anm.) ambulansesaken i Sofienbergparken og kampanjen mot nazistene i valget 2009. Flere nazister har gjennomført en omfattende svertekampanje mot oss ved å sende skittpakker til media og departementer.»

Ingen kommentar Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, vil ikke kommentere helgens landsmøte eller årsberetningen overfor Dagbladet.

- Jeg snakker ikke med dere, sier Thorbjørnsen før han legger på røret.

LEDER ØKONOMIUTVALGET: Kjell Gunnar Larsen (54), daglig leder og landsstyremedlem i SOS Rasisme. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
LEDER ØKONOMIUTVALGET: Kjell Gunnar Larsen (54), daglig leder og landsstyremedlem i SOS Rasisme. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

Dagbladet ble i helga kastet ut fra SOS Rasismes landsmøte og presseansvarlig Ola Melbye Pettersen har ikke utgitt noen sakspapirer for landsmøtet, til tross for gjentatte henvendelser og beskjed om at så vil skje.

Dagbladet kjenner derfor ikke ordlyden i den vedtatte årsberetningen og det kan ha kommet endringer under helgens landsmøtet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med andre i organisasjonens ledelse i kveld, til tross for gjentatte henvendelser.

Les alle Dagbladets saker om SOS Rasisme

TAUS: Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, nekter å kommentere landsmøte overfor Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TAUS: Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, nekter å kommentere landsmøte overfor Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer