2009: Han har planlagt, ergo er han tilregnelig 2012: Han har planlagt, men er utilregnelig

I 2009 mente Torgeir Husby Josef Fritzl var strafferettslig tilregnelig. I dag slår han hardt ned på sine kritikere som fjerndiagnostiserer Anders Behring Breivik.

INGEN KOMMENTAR:  Torgeir Husby avviste bestemt å svare på Dagbladets spørsmål utenfor Oslo tingrett fredag. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Husby i tale, noe Hubsy ikke har ønsket. Foto: Espen Sandli
INGEN KOMMENTAR: Torgeir Husby avviste bestemt å svare på Dagbladets spørsmål utenfor Oslo tingrett fredag. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Husby i tale, noe Hubsy ikke har ønsket. Foto: Espen Sandli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I retten torsdag ga rettspsykiater Torgeir Husby flere av sine psykiater-kolleger det glatte lag for å ha diagnostisert Anders Behring Breivik (33) uten å ha møtt ham ansikt til ansikt.

 - De fleste av våre kritikere har hatt fjerndiagnostisering som kriterium. Vi vil ikke mystifisere diagnostikk, men det er fortsatt et kriterium at man bør snakke med dem man diagnostiserer, sa han.

 Fredag utdypet Husby sin kritikk av dem som har fjerndiagnostisert Breivik:

 - Observasjon i retten har store begrensninger. Vi har verken hatt som mandat eller intensjon å snakke med ham i retten. Å bare være observatør til noen som snakker er en dårlig måte å observere tanker og tankeverden på. Det ligger i min kritikk av fjerndiagnostisering også. Det ligger en stor begrensning i det, så jeg ønsker ikke å gjøre det selv med en slags autoritet her i retten, sa Husby.

Rendyrket psykopat Men i mars 2009 gjorde Husby nettopp det han nå kritiserer andre for: Da østerrikeren Josef Fritzl ble funnet skyldig i uaktsomt drap, voldtekt, incest, slaveri og grovt overfall - og dømt til forvaring på livstid i en psykiatrisk institusjon - nølte ikke Husby da han konkluderte følgende til Dagbladet:

- En gråtende Josef Fritzl, gråter bare for seg selv. Han har ingen evne til å vise anger, og har ikke på noe tidspunkt vist evne til å ta inn over seg de lidelser han har sett foran seg.

Han påpekte at han hadde lest og hørt såpass mye om saken at han ikke var i tvil om at  Fritzl ikke var psykisk syk.

Husby kom også  til stikk motsatt konklusjon enn det han i dag har gjort i Breivik-saken:

Kriminelle handlinger utført av psykisk syke er preget av dårlig planlegging, impulshandlinger og voldsomhet, fastslo Husby. Fritzls handlinger beskrev han han som det motsatte -strukturert, overveid og metodisk.  

- Han er en rendyrket psykopat, intelligent nok til ikke å vise sine dårlige sider hele tida. Hans overgrep er planlagt og systematisert over mange år. Derfor kan han ikke skylde på psykisk sykdom, men må stå ansvarlig for sine handlinger som menneske. Hans advokat er nok den eneste som hevder Fritzl er syk, sa Husby.   

- Når han planlegger og gjennomfører så groteske handlinger, helt uten innlevelse i andre menneskers lidelser, finnes det ingen evne til anger. Det eneste han gråter for, er at han ble tatt, sa han.

Josef Fritzl ble arrestert 26.april 2008. Året etter ble han dømt for blant annet drap, voldtekt, incest og slaveri i forbindelse med at han holdt sin datter og deres felles barn innesperret i kjelleren i 24 år. Fritzl sa seg skyldig på alle tiltalepunkter.

Diagnosen står fast Torsdag og fredag la Synne Sørheim og Torgeir Husby fram sin vurdering av Breiviks psyke for Oslo tingrett. De to har hatt 13 samtaler med Breivik og skrevet en rapport på 239 sider der de konkluderer med at han lider av psykose-sykdommen paranoid schizofreni, at han var psykotisk da han begikk drapshandlingene 22.juli - og at han dermed er strafferettslig utilregnelig.

De to sakkyndige har fått massiv kritikk, men står fremdeles fast ved diagnosen.

De siste dagene har til sammen ni fagfolk uttalt seg om Anders Behring Breivik kan være psykotisk.  Ingen av dem har kommet til samme konklusjon som Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Tre av vitnene - psykiatriprofessor Einar Kringlen, psykologiprofessor Svenn Torgersen og psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt - har ikke selv møtt den tiltalte.

- Helt urealistisk Psykiatriprofessor Einar Kringlen sa først i media at han var sikker på at Breivik var psykotisk, men etter å ha sett ham i retten bare to dager, endret han oppfatning. Mandag konkluderte Kringlen fra vitneboksen at han ikke så noen klare tegn på psykose, men snarere en narsissistisk personlighetsforstyrrelse med dyssosiale trekk.

- Det er klart at jeg må ta mine reservasjoner, ettersom jeg ikke har snakket med ham. Men nå er jeg jo ikke en tilfeldig person på bakerste benk. Jeg har lang klinisk erfaring, har lest begge rapportene og hørt hva som er kommet fram. Min vurdering bygger ikke på tilfeldigheter, men er en saklig, alvorlig vurdering, sier Kringlen til Dagbladet.

Han synes det er «veldig påfallende» at Husby i Fritzl-saken kom til stikk motsatt konklusjon som i Breivik-saken. - Hvis han hadde brukt samme tankegang her, så passer vel ikke det helt med den konklusjonen han nå har kommet til. Jeg er enig i at en person som er psykotisk paranoide kan ha en relativ god sosial fungering, men her er det veldig mye som ikke stemmer - ikke minst den grundige planleggingen tiltalte har brukt mye tid på. Jeg mener det er søkt å tro at en schizofren skulle kunne gjøre dette, det virker rett og slett litt usannsynlig, sier Kringlen.

Etter å ha hørt Husby og Sørheim forklare seg i retten, står han fast på at Breivik ikke er psykotisk og schizofren - og at han dermed er tilregnelig.

- Jeg synes de hadde en god argumentasjon, men spørsmålene etterpå viste tydeligvis at det fortsatt er tvil - og at dette kan tolkes på forskjellig vis, sier han.

- Ikke holdbart Heller ikke psykologiprofessor Svenn Torgersen mener Synne Sørheim og Torgeir Husby underbygger at Breivik er psykotisk i sin rapport.

- Det er gode kliniske observasjoner, men så kommer konklusjonene, og jeg blir så forbauset, for kriteriene stemmer ikke. Jeg forstår det fremdeles ikke, uttalte Torgersen i retten.   

Han støtter de sakkyndige Aspaas og Tørrissen i at Breivik trolig har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse med dyssosiale trekk.
Torgersen synes det er «helt på sin plass» at Husby fjerndiagnostiserte Fritzl i 2009.

- At han i dag kritiserer fjerndiagnostisering, kan man forstå menneskelig. I dag er han i en annen posisjon, han må forsvare seg og det forstår jeg veldig godt at han føler et veldig sterkt behov for - og derfor snur han. Men det er likevel ikke holdbart, mener Torgersen og påpeker:   

- Innenfor psykiatrien og klinisk psykologi  er det lang tradisjon for å fjerndiagnostisere. Jeg syns den svenske psykiatriprofessoren Johan Cullberg ordla seg knakende godt om dette i en debatt i nrk:«er en journal godt skrevet, kan man selvfølgelig danne seg en bilde av en diagnose ut ifra journalen». Dette er alltid blitt gjort innenfor psykiatrien, og det kommer man til å fortsette å gjøre i framtida. Det betyr ikke at vi ikke gjerne vil snakke med personen, stille spørsmål og få et inntrykk -  men å gå fra det til å si at resultatet er dårlig, er noe annet, sier Torgersen og legger til:   

- Det er bra å ha etiske kjøreregler ikke stille fjerndiagnose i bestemte tilfeller ikke kan gjøre det. Men i dette tilfellet snakker vi om en så offentlig og viktig sak, at det er høyst berettiget å gjøre det. Hadde ikke media tatt opp den veien denne saken holdt på å gå, hadde dette også vært et stort etisk problem.

Massiv motstand Psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt (66) var hentet inn som vitne av bistandsadvokatene for å forklare hvorfor de to sakkyndigteamene har kommet fram til ulike konklusjoner. I retten var han klar på at Husby og Sørheims diagnose, paranoid schizofren, ikke holder. Han understreker at han ikke har intervjuet Breivik selv, og derfor må se på diagnosekriteriene fra et akademisk ståsted. Malt baserer sitt syn på hvordan Breivik har framstått i retten og det han har lest i de to sakkyndigrapportene.

- Anders Behring Breivik har trolig Aspergers syndrom, kombinert med Tourettes syndrom og narsissistisk personlighetsforstyrrelse, forklarte psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt i retten.

Til Dagbladet sier Malt at han ikke opplever at Husbys kritikk er rettet mot fjerndiagnostisering i seg selv, men mot den massive motstanden han og Sørheim har møtt i psykiatrimiljøet.

- Jeg opplever ikke at Husby kritiserte fjerndiagnostisering, men at han er kritisk til at folk så kategorisk dømte konklusjonen deres nord og ned, sier han. Malt står fremdeles fast på den konklusjonen han la fram i retten.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Torgeir Husby i tale uten å lykkes.

FJERNDIAGNOSTISERT:  i 2009 fjerndiagnostiserte Torgeir Husby Josef Fritzl som tilregnelig. Foto: AFP PHOTO/ NTB Scanpix
FJERNDIAGNOSTISERT: i 2009 fjerndiagnostiserte Torgeir Husby Josef Fritzl som tilregnelig. Foto: AFP PHOTO/ NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer