2009: Han har planlagt, ergo er han tilregnelig 2012: Han har planlagt, men er utilregnelig

I 2009 mente Torgeir Husby Josef Fritzl var strafferettslig tilregnelig. I dag slår han hardt ned på sine kritikere som fjerndiagnostiserer Anders Behring Breivik.

INGEN KOMMENTAR:  Torgeir Husby avviste bestemt å svare på Dagbladets spørsmål utenfor Oslo tingrett fredag. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Husby i tale, noe Hubsy ikke har ønsket. Foto: Espen Sandli
INGEN KOMMENTAR: Torgeir Husby avviste bestemt å svare på Dagbladets spørsmål utenfor Oslo tingrett fredag. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Husby i tale, noe Hubsy ikke har ønsket. Foto: Espen Sandli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I retten torsdag ga rettspsykiater Torgeir Husby flere av sine psykiater-kolleger det glatte lag for å ha diagnostisert Anders Behring Breivik (33) uten å ha møtt ham ansikt til ansikt.

 - De fleste av våre kritikere har hatt fjerndiagnostisering som kriterium. Vi vil ikke mystifisere diagnostikk, men det er fortsatt et kriterium at man bør snakke med dem man diagnostiserer, sa han.

 Fredag utdypet Husby sin kritikk av dem som har fjerndiagnostisert Breivik:

 - Observasjon i retten har store begrensninger. Vi har verken hatt som mandat eller intensjon å snakke med ham i retten. Å bare være observatør til noen som snakker er en dårlig måte å observere tanker og tankeverden på. Det ligger i min kritikk av fjerndiagnostisering også. Det ligger en stor begrensning i det, så jeg ønsker ikke å gjøre det selv med en slags autoritet her i retten, sa Husby.

Rendyrket psykopat Men i mars 2009 gjorde Husby nettopp det han nå kritiserer andre for: Da østerrikeren Josef Fritzl ble funnet skyldig i uaktsomt drap, voldtekt, incest, slaveri og grovt overfall - og dømt til forvaring på livstid i en psykiatrisk institusjon - nølte ikke Husby da han konkluderte følgende til Dagbladet: - En gråtende Josef Fritzl, gråter bare for seg selv. Han har ingen evne til å vise anger, og har ikke på noe tidspunkt vist evne til å ta inn over seg de lidelser han har sett foran seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer