ALDRI SJEKKET: Luftfartstilsynet har alri gjennomført tilsyn med Ryanair-basen på Rygge. Her er Ryanair-sjef Michael O' Leary under sitt Norges besøk i forrige uke.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ALDRI SJEKKET: Luftfartstilsynet har alri gjennomført tilsyn med Ryanair-basen på Rygge. Her er Ryanair-sjef Michael O' Leary under sitt Norges besøk i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

2010: Luftfartstilsynet ble varslet om Ryanair-basen på Rygge

2013: Hevder de ikke visste om basen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke skrev Dagens Næringsliv at Luftfartstilsynet, som har ansvar for å føre tilsyn med alle flyselskaper med base i Norge, aldri har sjekket forholdene ved Ryanairs base på Rygge. 

- Vi visste ikke om Ryanair faktisk hadde base på Rygge, forklarer kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet til avisa.

- Derfor sendte vi brev til irske luftfartsmyndigheter i januar i år og spurte. I februar fikk vil til svar at Ryanair faktisk har en base i Norge, fortsetter han.

Dagbladet kan imidlertid fortelle at Luftfartstilsynet allerede i november 2010 ble varslet om basen. 

Varslet om lovbrudd I et brev fra 2010 til Luftfartstilsynet fra Fagforeningen for Luftfart og Reiseliv (FLR), som er en del av LO-forbundet Handel og Kontor, heter det:

«Ved Ryanairs base på Rygge lufthavn er det ansatte utenlandske statsborgere med oppholds og arbeidstillatelse i Norge samt norske statsborgere».

I brevet beskriver fagforeningen en rekke påståtte lovbrudd knyttet til arbeidsvilkårene til de som jobber for Ryanair på Rygge-basen - blant annet på på arbeidsmiljøloven, ferieloven og folketrygdloven.  

Les hele brevet her.

Flere av forholdene fagforeningen tok opp i 2010, er identiske med forholdene som kom fram i forrige uke, da det ble kjent at den tidligere Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca går til sak mot det irske selskapet etter at hun ble sagt opp kort tid før den ett år lange prøvetiden gikk ut.

Blant annet ble Luftfartstilsynet allerede i 2010 varslet om at de ansatte:

• Ikke mottar lønn fra arbeidsgiver ved sykdom eller skade.

• Kan pålegges å oppsøke lege som Ryanair har avtale med. All informasjon fra konsultasjonen tilhører da selskapet.

• Kan sparkes dersom de deltar i streik eller andre fagforeningsaktiviteter «som forstyrrer produksjonen».

Punktene er gjentatt i det som YS-forbundet Parat i forrige uke omtalte som slavekontrakter i Ryanair (se egen faktaramme).
 
- Redd for å miste jobben Luftfartstilsynet fikk også vedlagt en arbeidskontrakt som dokumentasjon.  

- Denne er anonymisert da vedkommende er redd for å miste jobben etter å ha kontaktet oss for hjelp. Vedlagt kontrakt er fra bemanningsselskapet men de som er ansatt direkte i Ryanair har likelydende kontrakter, heter det i brevet. 

- At Luftfartstilsynet hevder at de ikke visste om basen, er mildt sagt underlig, sier førstesekretær i LO og påtroppende Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes til Dagbladet.  

Hun mener det er en skandale at Luftfartilsynet aldri har gjennomført tilsyn med Ryanair i Norge.

I forrige uke skrev Dagbladet at LO har medlemmer blant de Ryanair-ansatte på Rygge som holder medlemskapet hemmelig i frykt for å miste jobben.

Kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet viser til at Arbeidsdepartementet først i fjor høst avklarte at Luftfartsilsynet har ansvar for utenlandske selskapers baser i Norge. Fram til da hadde de bare ført tilsyn med norske selskapers baser. 

- Det er også slik at det kun er landet der selskapet er registrert - i Ryanairs tilfelle Irland - som kan gi oss et endelig svar på om basen er godkjent som hjemmebase. Godkjenningen av basen som «hjemmebase» ligger altså hos irske luftfartsmyndigheter, akkurat på samme måte som det er vi som godkjenner norske selskapers baser i utlandet, sier han.

HAR HEMMELIGE MEDLEMMER: Ryanair-ansastte skjuler at de er medlem av LO i frykt for å miste jobben, forteller LO-førstesekretær Trine Lise Sundnes til Dagbladet. Foto: Ned Alley / NTB scanpixise Sundnes, under det 33. ordinære landsmøte mandag. 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HAR HEMMELIGE MEDLEMMER: Ryanair-ansastte skjuler at de er medlem av LO i frykt for å miste jobben, forteller LO-førstesekretær Trine Lise Sundnes til Dagbladet. Foto: Ned Alley / NTB scanpixise Sundnes, under det 33. ordinære landsmøte mandag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Avklaringen fra irske myndigheter på at Ryanairs base er å betrakte som «hjemmebase» i luftfartsjuridisk sammenheng, fikk vi 22. februar. Basen vil derfor få besøk av oss før sommeren, legger han til.

Oppvaskmøte med departementet At Ryanair har base på Rygge, er avgjørende i juridisk forstand. Ifølge Samferdselsdepartementet er nemlig selskapet omfattet av norsk arbeidsmiljølovgivning så lenge lenge selskapet har base med fly stasjonert i Norge og de ansatte om bord oppholder seg i Norge utover lovpålagt hvile. 

Luftfartstilsynet overtok ansvaret for arbeidstilsyn for flyvende personell fra Arbeidstilsynet i juli 2010. Det skjedde etter protester fra fagbevegelsen, forteller Sundnes.  

- Det som har kommet fram de siste dagene, har vel vist at de verste antagelsene våre fra da har dessverre slo til, sier Sundnes.   

LO og Parat møtte Samferdselsdepartementet og Arbeidsdepartementet til et oppvaskmøte onsdag. Det var et oppløftende møte for LO, forteller Sundnes.  

- Jeg oppfatter at vi deler synet om at situasjonen i Luftfartstilsynet omkring arbeidsmiljøtilsyn fram til nå, har vært mer enn utilstrekkelig, sier hun.

Tidligere har Luftfartstilsynet lovet å gjennomføre tilsyn med Ryanair i løpet av året. LO mener imidlertid at alvoret i det som har framkommet, krever umiddelbar handling.

- I møtet var vi tydelige på at vi forutsetter at Luftfartstilsynet gjennomfører tilsyn i løpet av april, og vi fikk tydelige signaler fra Samferdselsdepartementet om at de skulle sørge for at det skjer snarest, sier Sundnes.

Under møtet opplyste også Samferdselsdepartementet at det nå skal opprettes et eget utvalg i Luftfartstilsynet etter mal fra Rådet for Arbeidstilsynet, hvor partene i arbeidslivet i en årrekke har kunnet gi innspill til tilsynsaktiviteten.

- Det vil, kombinert med bistand fra Arbeidstilsynet, være med å bidra til at Luftfartstilsynet tilføres nødvendig kompetanse på dette området, sier Sundnes.
 
I forrige uke kom Ryanair-sjef Michael O'Leary til Norge for å svare på kritikken flyselskapet har fått den siste tiden. På en egen pressekonferanse på Rygge avviste han kategorisk alle anklager om dårlige arbeidsforhold.