MØKKAÅR: Frp-nestleder Per Sandberg måtte beklage etter å ha beskyldt Ap for å ha spilt ofre etter terrorangrepene. Det var bare en av uheldige saker for Frp i 2011. Foto: Jacques Hvistendahl
MØKKAÅR: Frp-nestleder Per Sandberg måtte beklage etter å ha beskyldt Ap for å ha spilt ofre etter terrorangrepene. Det var bare en av uheldige saker for Frp i 2011. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- 2011 var et møkkaår for Frp

Nestleder Per Sandberg er oppgitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg håper inderlig vi er ferdig med de egenproduserte sakene. Man vet jo aldri, men det gjelder alle andre partier også. Nå har Frp blitt vridd og vrengt så grundig. Jeg pleier å si at er det noe mer nå, så kom med det på nyttårsaften. Det kan ikke bli verre enn i 2011, sa Per Sandberg til Dagbladet på fredag.

Heldigvis for Sandberg var det bare noen timer av året der Frp måtte hanskes med overgrepsanklager mot stjerneskuddet Trond Birkedal, stortingsrepresentant Bård Hoksruds guttetur til Riga, Siv Jensens brukne rygg, en ydmyket og rasende Carl I. Hagen - og et katastrofalt valgresultat som kostet dem makt og posisjoner.

- Helt elendig - Birkedal-saken ble håndtert på en helt elendig måte. Det har også ledelsen tatt selvkritikk på. Folk begynte å spørre seg om vi har tyngden og lederegenskapene som skal til i partiet, sier Sandberg.

- Vi har lært noe om hvordan vi skal håndtere slike saker, og ikke gjøre dem verre. Samtlige saker har vi vært med på å forverre og dra ut selv.

Frp-nestlederen mener partiet har måttet bruke 70-80 prosent av energien sin på saker som ikke handler om politikk. Han gir et annet eksempel:

- Vi er sannsynligvis det eneste partiet i verden som ikke greier å skape sympati når partilederen skader seg så alvorlig. Av og til er vi vår egen verste fiende. Isteden ble det skapt bilde av intern diskusjon om lederskap, og enkelte brønnpissere i partiet skapte debatt om at Carl I. Hagen nærmest måtte på banen igjen, sier han.

Sammensveiset Sandberg vil likevel ikke være med på at Frps innflytelse har blitt varig svekket i året som har gått.

- 2011 har vært et møkkaår. Men alle utfordringene som var før 2011, og før 22. juli, eksisterer fortsatt. Og det er bare Frp som har alternative løsninger, sier han.

- Nå må vi ta tilbake klærne de andre partiene har lånt av oss mens vi har holdt på med andre ting. På nyåret avslutter Frp strategiarbeidet som skal få dem på offensiven igjen med egne politiske saker. Og gi ny selvtillit til partiets representanter landet rundt.

- 2011 har sveiset tillitsmannsapparatet mye bedre sammen. Jeg har alltid ment at å gå motbakker blir man bare sterk av. Men man kan ikke gjøre det hele tiden, sier Sandberg.

Pengetrøbbel Nestlederen ser at det kan bli bratt i 2012 også. Han mener de grunnleggende problemene partiet nå opplever startet i 2008, da finanskrisen satte dagsorden for medier og velgere. Og ved inngangen til 2012 skjelver Europas økonomier igjen.

- Finanskrisen endret rammevilkårene for Frp. Folk begynte å føle usikkerhet, og da søker man seg til det man mener er trygt. Høyre og Arbeiderpartiet har styrt og vært størst, og mener å ha størst troverdighet i økonomisk politikk. Velgerne søker seg til partier man ikke tror vil endre noe.

- Betyr det at euro-sonen må få orden på økonomien før Frp kan vokse igjen?

- Nei, det er vår oppgave. Det er nærmest opplest og vedtatt at vi ikke står for økonomisk trygghet. Det er logisk i og med at vi ikke har regjert og har en annen innfallsvinkel til handlingsregelen. Men jeg registrerer at årets og neste års statsbudsjett ligger nærmere Frp enn noensinne.