KREVER HANDLING:  Arne Johannessen ser 2013 som et skjebneår for norsk politi. - Politikerne må forstå at nå trenger vi mer en planer og festtaler. 2013 må være året for handling og resultater, slik at norsk politi blir i stand til å løse oppgavene borgerne forventer.
Foto: Hans  A Vedlog / Dagbladet
KREVER HANDLING: Arne Johannessen ser 2013 som et skjebneår for norsk politi. - Politikerne må forstå at nå trenger vi mer en planer og festtaler. 2013 må være året for handling og resultater, slik at norsk politi blir i stand til å løse oppgavene borgerne forventer. Foto: Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

2013: -Et skjebne- år for norsk politi

Norge flommer over av oljepenger, mens deler av Europa er på konkursens rand — likevel preges norsk politi av utrangert data- og kommunikasjonsutstyr, gamle biler og et politi som ikke har ressurser for å løse oppgavene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 2013 blir et skjebneår for norsk politi. Det har vært mye prat og store planer. Nå trenger vi handling, slår Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund, fast.

Den mektige fagforeningslederen forventer mer enn utredninger og flotte festtaler. På vegne av norsk politi krever han handling.

- Resultater
- I 2013 kommer Stortingsmeldingen etter 22. juli, Justisdepartementet kommer med sin Politianalyse — en politistudie vi i Politiets Fellesforbund har ettersøkt i fem år. Nå får vi se hva politikerne vil med politiet. Gode analyser og mye prat holder ikke, i 2013 må vi få resultater, sier Arne Johannessen.

 Lederen av Politiets Fellesforbund (PF) mener 2013 vil legge premissene for norsk politi i 10 år framover.

- Vi opplever enorme forventninger. Vil myndighetene ruste opp politiet? Virkeligheten er i dag at politiet står på stedet hvil etter 22. juli. Det har nesten ikke skjedd noen endringer etter at terroren rammet Norge. Det er lagt til rette for endringer, men det har ikke skjedd noe. Vi som jobber i politiet forventer at hverdagsberedskapen styrkes og at førstelinjetjenesten må få fokus.

- Hva mener du?

- Det må settes krav til politiet og vi må få ressurser som gjør at vi kan løse oppgavene. Responstid må innføres, slik det er for ambulanse- og branntjenesten. Bemanningen må økes, slik at det til enhver tid er nok folk på vakt. I dag trener tjenestemenn 40 timer i året, det er for lite. Vi mener som 22. juli-kommisjonen at hver tjenestemann må trene 100 timer i året. Samtlige biler må utstyres med våpen.

- Må satses
- Helikoptertjenesten må bygges kraftig ut. Gamle utrangerte kjøretøy må byttes ut. Når det gjelder data- og kommunikasjon, holder det ikke lenger med klatting. Vi trenger utstyr som fungerer. Politiet må få tilgang til offentlige registre som pass- og førerkortregister.

- Enkelt sagt: - Forholdene må legges til rette for at politiet kan gjøre jobben sin, sier Arne Johannessen. Den frittalende fagforeningslederen forventer at det er politisk vilje og evne til å gjennomfører det han mener er en helt nødvendig satsing på samfunnstrygghet.

- Mer enn skippertak
- Virkeligheten er i dag dessverre annerledes. Norge har ikke et politi med nødvendig handlekraft, sier Arne Johannessen.

- Hva vil konsekvensene være ved ikke å satse på politiet?

- Da vil Norge bli et samfunn hvor borgerne ikke får den trygghet og sikkerhet de fortjener og forventer. Skal vi i politiet gjøre jobben vår, trenger vi mer enn skippertak. Vi trenger et politi som kan løse hverdagskriminaliteten, oppklare grove forbrytelser og bekjempe organisert kriminalitet. Skal vi få et politi som makter å løse disse oppgavene, må norske politikere kjenne sin besøkelsestid.

Advarer
Samtidig som Arne Johannessen roper høyt etter nye ressurser, advarer han mot sentralisering og sammenslåing av de nåværende politidistriktene til store landsdelspolitikamre.

- Vi er med på forandring, men det er viktig å få fram at politiet skal løse oppgavene i både sentrale strøk og i distriktene. Noen politidistrikt vil det være naturlig å slå sammen. Men det er viktig at politikerne forstår at norsk politi skal og må betjene folk som bor både i grisgrendte strøk og i de mer urbane delene av landet.

- Hva skjer hvis det ikke satses og bevilges penger til politiet i 2013?

- Da får Norge et politi som ikke vil være i stand til å gi befolkningen trygghet. Et politi som ikke har de nødvendige ressursene vil ikke makte å håndtere hverdagskriminalitet, organisert kriminalitet, løse beredskap og takle krisesituasjoner.

- I dag har norsk politi ikke nok kraft til å gjøre jobben samfunnet forventer at vi skal løse, sier Arne Johannessen til Dagbladet.