Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2014 kan bli rekordvarm: - Det ser ikke bra ut for skisesongen akkurat nå

Temperaturene ligger godt over normalen.

LITE SNØ SÅ LANGT I ÅR:  Savner du skiene? Er det skiføre der du bor? Dette bildet er fra skisesongen i fjor, på idyllisk påskeferie på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LITE SNØ SÅ LANGT I ÅR: Savner du skiene? Er det skiføre der du bor? Dette bildet er fra skisesongen i fjor, på idyllisk påskeferie på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tall yr.no har samlet viser at temperaturen i Norge har vært 2,3 grader høyere enn normalt i år. Det går mot et rekordvarmt 2014.

- Og at det er så lite snø, har jo sammenheng med at det er så varmt. Alt tyder på at det går mot et varmere klima, og da vil vi mest sannsynlig få mindre snø, også, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Snømangelen ble omtalt av Nettavisen tidligere i dag.

Varmere år Våren var varm og høsten har vært våt. I Oslo har 76 prosent av dagene så langt i år vært varmere enn normalen. I Bergen er det 84 prosent.

Og selv om det var nok snø til å spenne på seg skiene i Tromsø allerede i oktober, kan gullsesongen i resten av landet la vente på seg. Det ble det målt over 20 grader på flere stasjoner på Vestlandet i dag

- Akkurat nå ser det dårlig ut for skisesongen. At det er unormalt varmt i dag, det er i alle fall helt sikkert, sier Moxnes til Dagbladet.

• Er det skiføre der du bor? Del dine værbilder med oss på #dbvær på Instagram og Twitter.

I fjor hadde vi kanskje flaks, for 1. november 2013 var det skiføre i store områder Østafjells. Nå må du gjerne langt opp, eller langt nord, for å finne det hvite snødekket.

- Det går jevnt og trutt mot varmere klima og det er tidlig å si hvordan skisesongen blir i år, men det ser jo ikke bra ut akkurat nå. Det er lite snø, sier Moxnes til Dagbladet.

Tre OBS-varsel På kort sikt så ser det heller ikke lyst ut på værfronten. Det er sendt ut OBS-varsel for vanskelige kjøreforhold i Nordland og Troms fra søndag til mandag ettermiddag. Det er meldt om nullføre i høyere strøk i Troms og det er også sendt ut OBS-varsel for mye nedbør i Østfold i samme tidsperiode.

Det er relativt varmt i helgen, og temperaturen vil stige flere steder i landet, før den synker igjen til neste uke.

- Når det kommer til nedbør, så er det fortsatt lavtrykksaktivitet i nordområdene. Det er litt nedbør over alt i landet i dag og det er ingen som har eller får store perioder med oppholdsvær, sier statsmeteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Mildværet i Sør-Norge vil fortsette fram til mandag, før det kommer noen kaldere dager.

- Det blir en høytrykksituasjon i landet fra onsdag. Onsdag og torsdag blir det rolige vindforhold i hele landet og det blir stort sett oppholdsvær og perioder med sol over alt. Men det kan hende det kommer litt snø i Nord-Norge, sier Stenmark til Dagbladet.

Hvis november og desember slår på stortromma og stiller med iskalde temperaturer, så kan varmerekorden for 2014 ryke. Men så langt så går det mot rekordår.

HER ER DET SKIFØRE:  Kartet til venstre viser steder med skiføre 1. november i fjor. Kartet til høyre er for i år. Kartene er basert på observert og interpolert temperatur og nedbør, fra NVE og Meteorologisk institutt. Foto: Senorge.no / NVE
HER ER DET SKIFØRE: Kartet til venstre viser steder med skiføre 1. november i fjor. Kartet til høyre er for i år. Kartene er basert på observert og interpolert temperatur og nedbør, fra NVE og Meteorologisk institutt. Foto: Senorge.no / NVE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media