DET MØRKESTE ÅRET:  76 000 mennesker mistet livet i Syria i fjor, noe som gjorde det til det mørkeste året siden borgerkrigen startet for fire år siden. Her bærer en mann en ung jente som ble skadd i det som ble sagt å være et tønnebombeangrep i Aleppo 3. juni 2014. Foto: Baraa al-Halabi / AFP Photo / NTB Scanpix
DET MØRKESTE ÅRET: 76 000 mennesker mistet livet i Syria i fjor, noe som gjorde det til det mørkeste året siden borgerkrigen startet for fire år siden. Her bærer en mann en ung jente som ble skadd i det som ble sagt å være et tønnebombeangrep i Aleppo 3. juni 2014. Foto: Baraa al-Halabi / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

- 2014 markerer det hittil mørkeste året i denne forferdelige krigen

Søndag er det fire år siden krigen i Syria startet. En ny internasjonal rapport slakter hjelpeinnsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under den arabiske våren for fire år siden ble en flamme tent i Syria. Det var tiden for å velte diktatorer og på toppen av den syriske haugen satt diktator Bashar al-Assad.

Opprøret startet. Og fire år seinere ligger 220 000 mennesker i jorda.

-  2014 markerer det hittil mørkeste året i denne forferdelige krigen. Våkn opp! Dette er den største utfordringen du har hatt i ditt voksne liv. Syria er større enn selv Balkan var, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til Dagbladet.

En ny rapport I en ny rapport kalt «Failing Syria» slakter 21 hjelpeorganisasjoner FNs sikkerhetsråds innsats for å stoppe konflikten.

STARTEN - 2011: Opprøret startet i 2011. Dette bildet viser demonstranter som støttet president Bashar al-Assad i Damaskus 19. desember. Foto: Muzaffar Salman / AP Photo / NTB Scanpix
2012 - KRISEN ET FAKTUM: Her kjemper syrere som har flyktet fra sine hjem for puter og pledd i en flyktningeleir i Atmeh, 10. desember 2012. Foto: Muhammed Muheisen / AP Photo / NTB Scanpix
2013 - DØDENS LAND: Syriske aktivister inspiserer likene etter et angrep i Duma, Damaskus, 21. august 2013. Foto: Hassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix
2014 - NYE RESOLUSJONER: 2014 var året hvor ting skulle bli bedre, men endte opp med å bli det blodigste året i den fire år lange krigen. Her bærer beboere en død mann ut fra ruinene etter et luftangrep i al-Ghouta 11. september 2014. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix
2015 - SYRIA I RUINER: Syria er i ruiner. Dette bilder viser en ødelagt gate med sandsekker i Saif al-Dawla i Aleppo, 6. mars 2015. Foto: Hosam Katan / Reuters / NTB ScanpixA general view shows a damaged street with sandbags used as barriers in Aleppo's Saif al-Dawla district March 6, 2015. REUTERS/Hosam Katan (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)

- Det står til stryk, sier Egeland til Dagbladet.

Med brask og bram vedtok sikkerhetsrådet tre resolusjoner i fjor. De skulle sikre syrerne.

Jan Egeland sier han jublet sammen med 600 flyktningarbeidere, for nå skulle det jo ordne seg. Men ett år seinere har alt bare blitt verre.


LES FLERE SAKER FRA SYRIA-MARKERINGEN.
LES FLERE SAKER FRA SYRIA-MARKERINGEN. Vis mer

- De lovet beskyttelse for sivilbefolkningen, tilgang for hjelpearbeiderne, mer penger til humanitært arbeid og en politisk prosess som skulle få slutt på krigen. På alle disse områdene har det blitt verre, sier Egeland til Dagbladet.

- Når folk leser dette så kommer de jo til å gi opp. Men det er klart det kan snu.

En konflikt med mange lag Det er hundrevis av opprørsgrupper i Syria, mange under to av de største alliansene Den syriske islamske front og Den frie syriske hær. Begge kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad - og hverandre.

- Det hadde vært mye enklere å avslutte konflikten for tre fire år siden, da det var en liten krig med få parter. Nå er det enorm krig med veldig mange parter. Men det er ikke umulig, sier Egeland til Dagbladet.

Men selv om de syriske partene blir enige, er det ikke sikkert krigen i Syria ender. For utenfor denne konflikten ligger det to store uromomenter: Den islamske stat og alle nabolandene - som har sine egeninteresser og støtter de ulike partene i konflikten. 

- Vi ser at landene ikke samarbeider med hverandre og verken legger press på partene i Syria eller landene utenfor som har innflytelse. Iran og Saudi-Arabia får ikke det presset de burde ha for å komme til forhandlingsbordet, sier Egeland.

Til angrep på «fredsnasjonen Norge» Egeland går til angrep på forestillingen om «fredsnasjonen Norge», som gir og gir til folk i nød.

- Det er en utbredt misforståelse blant nordmenn om at vi gir mye til syrerne. Den rene humanitære hjelpen i fjor var på 512 millioner. Det er hundredel av det vi brukte på julehandelen, sier Egeland til Dagbladet.

Derfor sier han det er på tide at Storinget - og folket - våkner opp. 

 - Vi var hundre ganger mer sjenerøse med oss selv enn vi var med de 15 millionene i dyp krise. Vi gir lite til regionen og vi tar veldig få til Norge, sier Egeland til Dagbladet.

Født på flukt Dagbladet møtte tirsdag Karahan (2), som ble født på flukt til Norge. Kampene om Syrias største by Aleppo brøt ut i juli 2012 - og familien bodde midt i skuddlinja.

- Vi hadde giftet oss, begge hadde gode jobber og alt var fint. Vi snakket om å kjøpe hus og bil. Så endret alt seg, forteller kurdiske Sherihan Karjoul (29) fra Aleppo til Dagbladet.

- Alt vi hadde der, er ødelagt. Syria er ødelagt, sier Sherihan til Dagbladet.

Les flere saker fra Syria-markeringen.