2014 var det varmeste året i Norge siden 1900

- Det er helt ekstremt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 2014 var temperaturen i Norge 2,23 grader over normalen. Et ekstremt år, viser Meteorologisk institutts status for klimaet i Norge i fjor.

Den forrige rekorden fra 2011 ble slått med 0,4 grader.

- Det er helt ekstremt. Det er sjelden vi ser så store sprang. 2014 har vært et veldig spesielt år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

I tillegg til at den gjennomsnittlige temperaturen steg i 2014, kom det også ekstreme nedbørsmengder. 26. juli i fjor falt det over 44 millimeter nedbør i Oslo på bare én time, og på Vestlandet nærmest flommet det over da det kom over 300 millimeter nedbør på tre dager. Vannmassene vasket bort hus og gater. Hygen vil ikke legge skylden på global oppvarming alene.

- En enkelthendelse - Dette er en enkelthendelse, og vi kan ikke si at det bare skyldes klimaendringer. Det er en kombinasjon av naturlig varmt vær i tillegg til at det generelt er blitt varmere. Men det varme og våte været i 2014 legger seg rett inn i mønsteret for hva vi venter i fremtiden, sier klimaforskeren.

Og det forskerne venter mer av, er det været Norge har hatt de siste årene. Det betyr mer intens nedbør med større fare for regnflom og flomskred. At havnivået øker som en konsekvens, er også sannsynlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.