Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2014 var det varmeste året i Norge siden 1900

- Det er helt ekstremt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 var temperaturen i Norge 2,23 grader over normalen. Et ekstremt år, viser Meteorologisk institutts status for klimaet i Norge i fjor.

Den forrige rekorden fra 2011 ble slått med 0,4 grader.

- Det er helt ekstremt. Det er sjelden vi ser så store sprang. 2014 har vært et veldig spesielt år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

I tillegg til at den gjennomsnittlige temperaturen steg i 2014, kom det også ekstreme nedbørsmengder. 26. juli i fjor falt det over 44 millimeter nedbør i Oslo på bare én time, og på Vestlandet nærmest flommet det over da det kom over 300 millimeter nedbør på tre dager. Vannmassene vasket bort hus og gater. Hygen vil ikke legge skylden på global oppvarming alene.

- En enkelthendelse - Dette er en enkelthendelse, og vi kan ikke si at det bare skyldes klimaendringer. Det er en kombinasjon av naturlig varmt vær i tillegg til at det generelt er blitt varmere. Men det varme og våte været i 2014 legger seg rett inn i mønsteret for hva vi venter i fremtiden, sier klimaforskeren.

Og det forskerne venter mer av, er det været Norge har hatt de siste årene. Det betyr mer intens nedbør med større fare for regnflom og flomskred. At havnivået øker som en konsekvens, er også sannsynlig.

De siste 50 årene har snødybden i Norge avtatt langs kysten og i lavlandet, men den har økt i fjellet og i innlandet. Fram mot 2050 er det ventet at snødybden vil avta i store deler av landet og at snøsesongen vil bli korte.

Mer varme Årets sommer var rekordvarm over hele landet. De siste 15 årene har det blitt flere varme dager hvert år, og denne utviklingen stopper ikke opp. Spesielt Øst- og Sørlandet vil få flere svært varme dager, ifølge klimaforskeren.

Flere svært varme dager får som en konsekvens at det blir større risiko for skogbrannfare og tørke i de samme områdene.

Det var ikke bare Norge og nordlige deler av Europa som hadde høye temperaturer i 2014. Også verden som helhet har opplevd et varmt år, men om 2014 blir tidenes varmeste på global basis, eller om året havner på en andre- eller tredjeplass, vil først bli klart i løpet av de neste ukene.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook