Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2015 ble et dødsår på Mount Everest. Ingen nådde toppen

Første gang siden 1975.

(151124) -- TINGRI, Nov. 24, 2015 (Xinhua) -- Photo taken on Nov. 23, 2015 shows a distant view of Mount Everest, the highest peak in the world which stands at an altitude of 8844.43 meters, in southwest China's Tibet Autonomous Region. (Xinhua/Bai Yu) (wf) (Photo by Xinhua/Sipa USA)
(151124) -- TINGRI, Nov. 24, 2015 (Xinhua) -- Photo taken on Nov. 23, 2015 shows a distant view of Mount Everest, the highest peak in the world which stands at an altitude of 8844.43 meters, in southwest China's Tibet Autonomous Region. (Xinhua/Bai Yu) (wf) (Photo by Xinhua/Sipa USA) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da 2014 ble til 2015 lå det an til å bli et rekordår på Mount Everest. Flere klatrere enn noen gang hadde fått tilatelse til å bestige verdens høyeste fjell, men slik skulle det ikke bli.

I løpet av de 365 dagene var det ingen som satte sine bein på toppen - noe som ikke har skjedd siden 1975 ifølge den britiske avisa The Telegraph.

Dødsår 2015 ble også på en annen måte et dystert år i statistikken. 22 klatrere mistet livet da et snøskred traff Base Camp etter et kraftig jordskjelv.

Den 25. april blir derfor stående som den dødeligste enkeltdagen i fjellets historie.

Den verste ulykken før dette, skjedde året i forveien da flere store isblokker løsnet fra fjellsida den 18. april 2014, og drepte 16 nepalske sherpaer som var i ferd med å forberede sesongen.

Etter ulykken avbrøt sherpaene fjorårets sesong, i respekt for de avdøde kollegene. Samtidig reiste de krav om bedre kompensasjon og forsikringsordninger fra den nepalske regjeringen. 

Jordskjelv Mye av årsaken til at ingen tok seg helt opp på de 8848 meterne i 2015, var at fjellet langt på vei ble stengt etter jordskjelvet som tok over 8000 menneskeliv i Nepal.

Landets myndigheter oppfordret først klatrere til å gjennomføre planene de hadde, men ødelagte stiger og et nytt jordskjelv i mai gjorde at samtlige planer måtte skrinlegges.

Siden Sir Edmund Hillary nådde toppen som førstemann sammen med sherpa Tenzing Norgay, har 6952 personer forsøkt å nå verdens tak.

Dødstallene varierer noe, men ifølge The Telegraph har 289 mennesker mistet livet på fjellet.

Siste forsøk Den siste som forsøkte å nå toppen i 2015 var den japanske klatreren Nobukazu Kuriki.

33-åringen mistet alle fingertuppene på grunn av frostskader da han for tre år siden forsøkte å bestige fjellet. Han prøvde seg igjen i august, men måtte snu drøye 700 høydemeter fra toppen.

- Jeg prøvde mitt beste, men jeg tror ikke jeg hadde kommet ned i live om jeg hadde fortsatt på grunn av sterk vind og dyp snø, skrev han på Twitter etter han hadde unnagjort nedstigningen.

Flyttet seg Etter naturkatastrofen som rammet Nepal, har det også kommet fram at Mount Everest i seg selv har flyttet på seg. Ifølge China Daily ble  fjellet skjøvet 3 centimeter sørvestover under jordskjelvet, som ble målt til 7,8.

Verdens høyeste fjell har lenge vært på vei nordøstover, men jordskjelvet reverserte dette, opplyser Kinas nasjonale senter for landmåling, kartlegging og geoinformasjon. 

Fjellet har beveget seg 40 centimeter nordøstover det siste tiåret, med en fart på 4 centimeter i året. Det har også steget med 3 centimeter i løpet av samme periode. Det skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media