Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2015 trolig det varmeste året i historien

Skyldes en kombinasjon av El Niño og menneskeskapt global oppvarming.

SOMMERVARME: Bildet viser folk som nyter sol, sommer og bading på Sørenga i Oslo. 2015 ligger an til å bli det varmeste året i historien, globalt sett. I snitt har det vært én grads temperaturøkning over hele verden, forteller WMO (Verdens Meterologiorganisasjon) i en pressemelding som ble sluppet i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SOMMERVARME: Bildet viser folk som nyter sol, sommer og bading på Sørenga i Oslo. 2015 ligger an til å bli det varmeste året i historien, globalt sett. I snitt har det vært én grads temperaturøkning over hele verden, forteller WMO (Verdens Meterologiorganisasjon) i en pressemelding som ble sluppet i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Verdens Meterologiorganisasjon, WMO, har i dag kommet med en rapport der de skriver at 2015 trolig blir det varmeste året som har blitt målt noensinne. Verdens temperaturer har i snitt økt med én grad siden den før-industrielle tiden, altså før omkring 1750.

Varmerekordens årsak skal være en kombinasjon av El Niño og menneskeskapt global oppvarming, ifølge WMO. El Niño er en tilstand med svært høy overflatetemperatur i det sentrale og østlige Stillehavet nær ekvator. Dette påvirker været over store deler av jorden, og blant annet blir endres globale middeltemperaturen som følge av dette.

Tidligere i år var det et svært kraftig tilfelle av El Nino. Værfenomenet medfører at tørre områder kan oversvømmes av regn, mens fuktige områder opplever tørke. Derfor håpet blant annet California på regnvær som kunne avhjelpe tørkesituasjonen i delstaten, men dette ønsket ble ikke innfridd.

- Vil bli historisk Generalsekretæren for WMO, Michel Jarraud, uttalte seg i forbindelse med publiseringen av rapporten. Han mener at det globale klimaet i 2015 vil bli historisk.

- Det er sannsynlig at 2015 vil bli det varmeste året målt noensinne, med havtemperaturer på det høyeste nivået siden målingene begynte. Det er også sannsynlig at én-gradersterskelen vil bli krysset. Dette er dårlig nytt for planeten, sier Jarraud i pressemeldingen.

WMO har i tillegg til El Niño kartlagt havtemperaturer og økning i havnivå, regionale temperaturer, hetebølger, regnfall og tørke, tropiske sykloner, samt Arktis og Antarktis. WMOs 191 medlemmer - blant annet universiteter og organisasjoner - har bidratt til klimarapporten som nå legges frem. Tidsperioden WMO har tatt for seg er 2011 - 2015.

- Utslipp av drivhusgass, som forårsaker klimaendringer, kan bli kontrollert. Vi har kunnskapen og verktøyene for å handle. Vi har et valg. Fremtidige genrerasjoner har ikke det, sier Jarraud i pressemeldingen.

Vil sikre bindende klimaavtale Rapporten kom samme dag som Tysklands statsminister Angela Merkel uttalte at det må sikres en bindende klimaavtale i Paris. Klimatoppmøtet, varer i perioden 30. november - 11. desember. Blant deltakerne på åpningsdagen er Barack Obama, Kinas president Xi Jinping, statsminister Erna Solberg, samt 144 andre stats- og regjeringssjefer.

- Vi må nå i henhold til folkeretten bli enige om en forpliktende fremgangsmåte, slik at dette århundret med troverdighet kan kalles århundret for dekarbonisering, sier Merkel ifølge NTB.

Målet med klimatoppmøtet er å få på plass en avtale som kan begrense den gjennomsnittlige globale oppvarmingen til to grader over nivået fra før den industrielle revolusjon, som varte fra omkring 1750 til 1850.

- Jeg håper denne konferansen blir en suksess. Det kan bli et fantastisk signal mot terror, krig og mot årsakene som tvinger folk på flukt, sier Merkel ifølge NTB.

- Klimaendringer forårsaker krig Den siste tiden har flere forskere uttalt seg om at krigen i Syria ble forårsaket delvis av klimaendringer. I forkant av Syria-krigen opplevde landet den verste tørken som har blitt registrert i landets historie. Klimaendringer har dermed indirekte hjulpet IS å til den posisjonen de har i dag, ifølge flere forskere.

I årene før Syria-krigen begynte, var landet preget av tørke, men også av at store befolkningsgrupper var på flukt. De flyktet fra dårlige levekår, blant annet forårsaket av klimaendringer. Omkring 1,5 millioner mennesker skal ha flyktet inn til de syriske byene som følge av den ekstreme tørken. Teorien om en sammenheng mellom klimaendringer, krigen i Syria og dermed også IS' vekst har i stor grad fått fotfeste blant akademikere, men også hos flere statsledere, blant annet Angela Merkel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media