2016-modellene har også «suspekt» programvare

Flere sjefer involvert.

JUKS: Langt flere ledere i Volkswagen skal være involvert i jukset med utslippsdata enn det den tyske bilgiganten hittil har villet innrømme. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB Scanpix
JUKS: Langt flere ledere i Volkswagen skal være involvert i jukset med utslippsdata enn det den tyske bilgiganten hittil har villet innrømme. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langt flere ledere i Volkswagen skal være involvert i jukset med utslippsdata enn det den tyske bilgiganten hittil har villet innrømme.

Ifølge det tyske tidsskriftet Spiegel har granskingen så langt avdekket at minst 30 Volkswagen-sjefer var involvert i manipuleringen av dieselmotorenes utslippsdata.

Volkswagens sjef i USA, Michael Horn, sa i forrige uke at det var «et par dataingeniører» som sto bak programvaren som bidro til å skjule motorenes reelle utslipp av NOx.

Kan være flere Spiegel viser til de foreløpige resultatene fra en gransking advokatfirmaet Jones Day og Volkswagen selv har gjennomført.

Tidsskriftet viser også til en kilde med kjennskap til granskingen, som sier at enda flere enn det som hittil har kommet fram, kan vise seg å ha vært involvert i beslutningen om å jukse, eller kan ha vært informert om jukset.

Volkswagens konsernledelse avviser påstandene til Spiegel om at så mange som 30 sjefer var innblandet i dieseljukset.

- Det tallet er fullstendig ubegrunnet, sier en talsperson ved VWs hovedkvarter i Wolfsburg.

Vil orientere Det er ventet at Volkswagens nye toppsjef Matthias Müller vil orientere den øvrige ledelsen i bilkonsernet om hva granskingen hittil har avdekket og hvordan skandalen skal håndteres videre.

Den tyske bilprodusenten har ikke ønsket å kommentere Spiegels opplysninger som impliserer langt flere i utslippsjukset enn det VW tidligere har villet innrømme.

2016-modeller I tillegg melder nyhetsbyrået AP nå i ettermiddag at det ikke bare er eldre utgaver av Volkswagens biler som er påvirket av dieseljukset. Også 2016-modellene har den «suspekte» programvaren.

Dette skal de ifølge nyhetsbyrået ha innrømmet overfor amerikanske myndigheter som leder deler av etterforskningen.

Opplysningene blir også bekreftet av en talsperson for selskapet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram