Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grenfell-brannen

2017: Ble lovet boliger innen ett år.
2018: Under halvparten har flyttet inn

I dag er det ett år siden Grenfell Tower-brannen i London.

GRENFELL: 14. juni 2017 oppstod det en brann i boligblokka Grenfell Tower. 71 personer mistet livet. Foto: AP / Frank Augstein / NTB Scanpix
GRENFELL: 14. juni 2017 oppstod det en brann i boligblokka Grenfell Tower. 71 personer mistet livet. Foto: AP / Frank Augstein / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år har gått siden den skjebnesvangre brannen i Grenfell Tower i London. 71 personer mistet livet og 256 personer ble hjemløse.

I dagene etter brannen lovte statsminister Theresa May, som ble sterkt kritisert for hvordan hun håndterte situasjonen, at alle overlevende skulle få midlertidige boliger av god kvalitet innen tre uker. Dette viste seg å være umulig, og flere av ofrene bodde på hotell i mange måneder.

Det var totalt 138 husholdninger i boligblokka, som ble delt opp i 203 enheter. Det er mangel på rimelige boliger i området, og 15 husholdninger bor fortsatt på hotell. En familie må bo på hotell fram til november, og vil dermed ha ventet i 17 måneder, skriver The Guardian.

I løpet av ett år har bare 82 av 203 husholdninger har fått nye, permanente hjem.

BRANN I LONDON: Brannen i London-blokka Grenfell Tower spredte seg unormalt raskt. Video: AP Vis mer

Lovte boliger innen ett år
Kommunale myndigheter i Kensington og Chelsea har fått hard kritikk for måten de har håndtert katastrofen på, og for ikke å reagere når beboere varslet om manglende brannsikring før brannen.

De lovte at alle beboerne skulle få permanente boliger innen ett år. Ifølge Sky News sier de kommunale myndighetene at 198 husholdninger har akseptert tilbud om nye hjem, men bare 82 har flyttet inn fordi de resterende boligene ikke er klare.

Å gi nye boliger til beboerne i Grenfell Tower har vært en stor og kompleks utfordring for kommunale myndigheter. Det har blitt brukt 235 millioner pund for å sikre 307 eiendommer, og tusen forskjellige boliger har blitt tilbudt beboerne etter brannen. En enorm hotellregning, på godt over 21 millioner pund, har blitt delt mellom regjeringen og kommunale myndigheter.

- Vi samarbeider med hver enkelt person og hver familie for å tilpasse nye hjem til spesifikke krav de har gitt oss. Vi tilbyr også nye møbler og inventar, sier kommunale myndigheter ifølge Sky News.

- Familiene involvert er ikke statistikk som må flyttes rundt på et regneark. Vi vil ikke lenger sette tidsfrister. Det er ikke nødvendig, sier leder Elizabeth Campbell om boligløftet de ikke klarte å holde.

Hun understreker at myndighetene gjør alt de kan for å omplassere familiene så fort som mulig og støtter dem i å bygge opp livene sine igjen.

- Det som kreves er forståelse, støtte og framfor alt en vilje til å gjøre alt vi kan for å hjelpe. Uansett hvor stor eller liten oppgaven er.

Store konsekvenser
Brannen skapte stor diskusjon om brannsikkerhet i store bygninger i Storbritannia. Brannen begynte på et kjøkken i fjerde etasje litt før kl. 01 natt til 14. juni i fjor. Flammene slo ut av rommet, og det tok nesten umiddelbart fyr i bekledningen.

Høyblokka hadde nylig vært gjennom en omfattende fornyelse, men motstandskraften i den nye kledningen var ifølge rapporten ikke i tråd med sikkerhetskravene.

Storbritannia står nå overfor en gigantisk regning på én milliarder pund for å bytte bekledning i minst 311 boligblokker. Elleve blokker har fått tryggere bekledning, og arbeid har startet på 100 andre, skriver The Guardian.

Flere hundre voksne har blitt behandlet for posttraumatisk stresslidelse. Barn på sju forskjellige skoler opplevde at klassekamerater ble revet fra dem, og mer enn ti barn skal ha blitt betydelig påvirket.

I RUINER: London-politiet publiserte denne videoen 18. juni. Den viser de store ødeleggelsene etter brannen som i skrivende stund har drept minst 79 mennesker. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Fatal beskjed
Høringen etter brannen gikk inn i en ny fase i begynnelsen av juni, da dommeren begynte å avhøre vitner. Det overordnede spørsmålet var hvorfor brannen løp løpsk.

Standard framgangsmåte ved slike branner er å be beboerne holde seg der de er, ikke begynne å vandre rundt i en brennende bygning.

Denne strategien slo feil i løpet av den første halvtimen, sa sikkerhetsekspert Barbara Lane.

Istedenfor å gi kontrabeskjed til beboerne i den 24 etasjer høye blokka, ble ordren om å holde seg på plass stående i to timer. Høyblokka ble en dødsfelle. Brannen utviklet seg i rekordfart på utsida av betongstrukturen og gikk til topps i løpet av en halv time.

Tårnets framtid
I mars ble det bestemt at området der Grenfell Tower fortsatt står, mest sannsynlig vil bli et minnested for dem som mistet livet i brannen. En mulighet er å lage en minnehage. I tillegg ser det ut til at Latimer Road undergrunnsstasjon får et nytt navn, nemlig Grenfell, skriver The Guardian.

Det er stor sannsynlighet for at tårnet blir revet, men ikke før politiet er ferdige med sine undersøkelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!