Mellomvalget i USA:

2018 kan bli et politisk «blodbad». Norsk-amerikanske Phil kan stå for den største overraskelsen

- Hatet de føler mot Trump motiverer. Men de får det ikke lett av den grunn, mener USA-ekspert.

UTFORDRER REPUBLIKANERNE: Den norsk-amerikanske demokraten Phil Bredesen kan ende opp med å stå bak en av de største overraskelsene i høstens mellomvalg i USA, og samtidig gjøre livet langt vanskeligere for president Donald Trump. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB Scanpix
UTFORDRER REPUBLIKANERNE: Den norsk-amerikanske demokraten Phil Bredesen kan ende opp med å stå bak en av de største overraskelsene i høstens mellomvalg i USA, og samtidig gjøre livet langt vanskeligere for president Donald Trump. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter nær to år med Donald Trump i Det hvite hus, kan amerikanske velgere i november snu opp ned på den politiske virkeligheten i USA. Da er det nemlig tid for mellomvalget, der republikanernes flertall i begge kamrene i Kongressen står på spill.

Både republikanere og en rekke amerikanske medier har advart om at valget kan ende opp som «et politisk blodbad».

En som er sentral i jobben for å sikre flertall for Demokratene, er den norsk-amerikanske politikeren og senatorkandidaten Phil Bredesen. Men mer om Bredesen seinere.

Et «tronskifte» i Kongressen kan bety katastrofe for Trump og Republikanerne. Demokratene har tatt tydelig avstand fra presidenten og hans politikk. Republikanerne er derfor så godt som avhengige av flertall i både Representantenes hus og Senatet for å få noe som helst betydelig form for politisk gjennomslag.

En rekke politiske analytikere, og demokrater, har også tatt til orde for at Demokratene må benytte anledningen til å stille Trump for riksrett dersom de sikrer flertall i Kongressen.

Oddsene mot seg

Historisk sett har Trump og republikanerne oddsene mot seg i november-valget, forklarer Hilmar Mjelde, USA-kjenner og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

- Mellomvalg er typisk korreksjonsvalg der presidentens parti går tilbake. Spesielt når partiet også har flertall i begge kongresskamrene, som nå. For eksempel gikk både Bill Clinton og Obama på heftige valgnederlag i sine første mellomvalg, sier Mjelde.

Det finnes imidlertid unntak:

- Valg der presidentens parti ikke går tilbake har normalt spesielle omstendigheter der folket ønsker å støtte presidenten, som under depresjonen i 1934 og i 2002 etter terrorangrepet (11. september 2001, red.anm.).

Men til tross for at historien er på Demokratenes side foran valget, er det forventet at de vil måtte kjempe en innbitt kamp for å kunne endre balansen til sin favør.

For mens Republikanerne må forsvare sine seter i Senatet i åtte delstater, må Demokratene kjempe for å beholde seter i hele 26. Ti av disse er delstater der Trump og Republikanerne vant under presidentvalget i 2016 - i fem av dem vant han overlegent.

Hillary Clinton vant på sin side bare i én av de åtte delstatene som Republikanerne nå kontrollerer i Senatet.

- Republikanere må våkne

Så langt har Demokratene startet godt i suppleringsvalgene som har vært. I desember sto Demokratene bak et realt valgsjokk i en av USAs rødeste delstater. For Alabama var delstaten det skulle være umulig for Republikanerne å tape. Men den erkekonservative og skandaleforfulgte republikaneren Roy Moore tapte senatsvalget, til fordel for Demokraten Doug Jones.

Det gikk også veien i suppleringsvalget i Pennsylvania.

Tirsdag forrige uke var det imidlertid republikanske Debbie Lesko som sikret seg plassen i Representantenes hus i suppleringsvalget i Arizona, men seieren satt ubehagelig langt inne for Republikanerne, ifølge NTB.

«Bare» fem prosentpoeng skilte Lesko og Demokratenes kandidat Hiral Tupurneni. Under presidentvalget i 2016 vant Donald Trump i det samme valgdistriktet med 21 prosentpoeng.

Arizonas tidligere guvernør, Jan Brewer, mener at Republikanerne må gjøre noen endringer hvis de skal beholde plassene sine i valget i november.

- Jeg mener at alle republikanere må våkne opp og lytte til hva folket ønsker. Før november må vi jobbe svært hardt. Vi vil måtte lytte til våre velgere, sa han ifølge NTB.

- Demokratene er på hugget

Politisk rådgiver for republikanerne, Chuck Coughlin, mener at marginen ikke er god med tanke på republikanernes sjanser i høstens mellomvalg, som kan føre til at Demokratene får flertall i Kongressen.

- Vi har sett en del drypp-drypp-hendelser som viser at grasrota til Demokratene er på hugget. Demokratene har vist at de kan mobilisere i en del delstatsvalg det siste året. Den energien vi ser i partiet nå minner om Tea Party-dannelsen i 2010, mener Mjelde.

Men er det i det hele tatt sannsynlig at Demokratene klarer å sikre seg flertall i ett av kamrene i Kongressen?

- Det er mulig, men jeg vet ikke om jeg vil si sannsynlig. Senatet blir vanskeligst, fordi der er bare en tredjedel på valg. Av disse er omtrent to tredeler demokrater. Men det er to usikkerhetsmomenter for Demokratene. Partiet ble svært svekket på delstatsplan i løpet av Obama-årene, og det er jo der valgene skal skje. I tillegg har demokratiske kjernevelgere som unge og minoriteter tradisjonelt lav valgdeltakelse i mellomvalg.

Dersom Demokratene skal lykkes, må de som nevnt sikre seg flere overraskende seire i delstater som tradisjonelt har vært Republikanske. Den største overraskelsen kan norsk-amerikanske Phil Bredesen stå bak.

Bredesen er den siste demokraten som vant et delstatlig embete i Tennessee, og nå vil han representerer Demokratene i Senatet. I en dypt rød stat er han også noe så sjeldent som en populær Demokrat.

Ikke «Demokratenes leke»

Bredesen, som var guvernør i delstaten i perioden 2003-2011, ønsker å erstatte den Trump-kritiske republikaneren Bob Corker som senator. Men så seint som i helga sa han til CNN at han ikke ønsker å framstå som «Demokratenes leke».

- Jeg har en veldig god følelse akkurat nå. Det er fortsatt 200 dager til valget, men det har aldri kommet en meningsmåling der jeg har ligget under, sier Bredesen til USA Today.

Han understreker at han ikke kan hvile på laurbærene av den grunn.

- Men det er mye bedre (å lede på meningsmålinger, red.anm.) enn å ligge 25 prosentpoeng under, og prøve å kaste en potensielt kampvinnende pasning for å få oppmerksomhet, fortsetter han.

Mjelde hinter til at en demokrat i sørstatene, som Mjelde, er langt mer valgbar for republikanske velgere, enn demokratene i nord.

- En demokrat i Midtvesten og sør er politisk omtrent på linje med en republikaner fra New York. Altså mer moderat. Hans beste kort er at han var en populær guvernør som har et kjent navn, sier Mjelde til Dagbladet.

Bredesens argeste motstander synes å bli republikaneren Marsha Blackburn, som var en av Obamas mest uttalte kritikere og er en av Trumps ivrigste støttespillere.

Bredesens argeste motstander synes å bli republikaneren Marsha Blackburn, som var en av Obamas mest uttalte kritikere og er en av Trumps ivrigste støttespillere. Hun ble i sin tid trukket fram som en aktuell visepresidentkandidat for republikaneren John McCain, før Sarah Palin fikk «jobben». Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
Bredesens argeste motstander synes å bli republikaneren Marsha Blackburn, som var en av Obamas mest uttalte kritikere og er en av Trumps ivrigste støttespillere. Hun ble i sin tid trukket fram som en aktuell visepresidentkandidat for republikaneren John McCain, før Sarah Palin fikk «jobben». Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Hatet mot Trump motiverer

I en delstat som ikke har valgt en demokrat til Senatet på over 20 år, ligger Marsha for øyeblikket omtrent fem prosentpoeng bak Bredesen på meningsmålingene. Og i et valg der Demokratene håper å frata Trump og Republikanerne så mye makt som mulig, er de avhengig av å sikre valgsjokk i delstater som nettopp Tennessee.

- Hatet de føler mot Trump motiverer. Men de har det ikke lett av den grunn. Republikanerne har flertall i begge kongresskamrene, og gjenvalgsprosenten er gjerne opp mot 90 prosent for sittende kongresspolitikere, mener Mjelde.

Han mener det også vil være en utfordring at Demokratenes velgere er «for samlet i urbane områder», mens republikanerne er mer effektivt spredt utover landet.

- Det er generelt to typer delstatsvalg der Demokratene har gode sjanser. Det ene er i valgkretser hvor det i utgangspunkter finnes en del velgere fra begge partier. Eksempler på dette finner vi Iowa, Pennsylvania og Virginia. Den andre typen er der sittende republikanske kongresspolitikere ikke tar gjenvalg. Og de er det nokså mange av i år

TIL HEST: STEMTE: Her har Moore avgitt sin stemme, og er på vei hjem igjen. - Hold dere tilbake, roper kona Kayla tydelig stresset når ekteparet og hestene blir omringet av det store presseoppbudet etter at de har stemt. Hestene er urolige og ser ikke ut til å trives med den store oppmerksomheten. Video: WBMA / CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer