Fireworks explode over the Sydney Harbour during New Year's Eve celebrations in Sydney, Monday, Dec. 31, 2018. (Brendan Esposito/AAP via AP)
Fireworks explode over the Sydney Harbour during New Year's Eve celebrations in Sydney, Monday, Dec. 31, 2018. (Brendan Esposito/AAP via AP)Vis mer

2019 har begynt - slik feires nyttårsaften verden over

Over et halvt døgn før Norge begynte det nye året lengst øst på kloden. Først ute til å feire var Samoa og Kiribati. New Zealand og Australia fulgte etter.

Klokken 11 norsk tid ble rakettene sendt opp fra de små øystatene i det sørlige Stillehavet. Feiringen var imidlertid noe dempet på Kiribati, en av flere Stillehavsnasjoner som trues av følgene av den globale oppvarmingen og som i 2018 har stått fremst i kampen mot klimaendringer.

En time senere var det New Zealands tur, sammen med Fiji og Tonga, til å takke av 2018. I New Zealands største by Auckland hadde titusenvis av mennesker samlet seg rundt det 328 meter høye Sky Tower for å se på fyrverkeriet som ble sendt opp fra toppet av tårnet.

Sydney er kjent for sitt nyttårsfyrverkeri og sviktet heller ikke denne gang. Minst 1 million mennesker samlet seg for å se på at 8,5 tonn fyrverkeri gikk i lufta.

Avlyste feiring

I Japan ble det nye året ringt inn klokka 16 norsk tid. Tradisjonen tro sto tempelbesøk på manges program.

I Indonesias hovedstad Jakarta giftet over 500 par seg under et offentlig massebryllup, men fyrverkeriarrangementer ble avlyst av respekt for ofrene etter forrige ukes tsunami.

Nyttårsfeiringen går slag i slag fra øst mot vest i takt med jordklodens rotasjon. Moskva følger etter klokken 22 norsk tid. Etter Europa og Afrika, følger Nord- og Latin-Amerika.

Aller sist ut er de tre amerikanske øyene Wake, Howland og Baker Island som ligger i Stillehavet, like ved datolinjen. De to sistnevnte øyene er for øvrig ubebodd av mennesker, så der blir det neppe fyrverkeri å se.

Avlyst flere steder

Her hjemme setter dårlig vær en stopper for nyttårsarrangementer flere steder. Særlig kyststrøkene preges av vind og regn.

Mandag ettermiddag meldte flere lokalaviser om at fyrverkeriet er avlyst i deres område. I Kristiansund setter vinden en stopper for nyttårsrakettene i byen. Kommunen fattet avgjørelsen på et møte klokken 12.00 på mandag, skriver avisa Tidens Krav.

Sunnmørsposten skriver at Ålesund kommune har tatt samme beslutning som kristiansunderne.

- Slik vinden dreier nå, er det dessverre umulig å gjennomføre fellesfyrverkeri i Ålesund og Giske, sier Roy Petter Normann i Svea Unique Pyrotechnic til avisa.

Litt lenger sør, i Ulsteinvik, opplever de ifølge Vikebladet samme problem. Konklusjonen er at det ikke er trygt å sende opp fyrverkeri i sentrum.

- Det er for sterk vind til at det er forsvarlig for oss å sende opp fyrverkeri, sier daglig leder i Krohn Pyroteknikk, Claus Ivar Krohn, i en pressemelding.