Frode Berg-saken

2021: Nei til hemmelighold. 2022: Ja til hemmelighold

I fjor kalte Ap det misbruk å holde sammendraget i Frode Berg-rapporten hemmelig, og fikk støtte fra Sp. Nå stemmer begge partiene mot offentliggjøring av samme rapport.

I REGJERING: Ap og Sp var mot hemmelighold av Frode Berg-rapporten. Et år seinere er Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedums partier i regjering, og partiet stemmer mot å avgradere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I REGJERING: Ap og Sp var mot hemmelighold av Frode Berg-rapporten. Et år seinere er Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedums partier i regjering, og partiet stemmer mot å avgradere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra talerstolen på Stortinget gikk Arbeiderpartiet i fjor hardt ut mot regjeringen som ønsket å hemmeligholde sammendraget i Frode Berg-rapporten.

Dag Terje Andersen (Ap) kalte det for misbruk av Stortingets kontrollhensyn for å beskytte regjeringens bekvemmelighet:

- Jeg kan si det president, at i det dokumentet, så står det mindre enn det som allerede er offentlig kjent.

Senterpartiet var den gang hjertens enig.

Møter seg selv i døra

Nå, et år seinere, og med regjeringsmakt i sine hender, har pipa fått en annen lyd.

Nå har både Ap og Sp stemt mot å avgradere rapporten.

Høyre stemmer fortsatt det samme, men stusser over snuoperasjonen til Ap og Sp:

- Fordelen med å være prinsippfast er at man slipper å møte seg selv i døra, sier Høyre-topp Peter Frølich i en kommentar til Dagbladet.

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

Omstridt rapport

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har avvist et forslag fra Rødt om å avgradere EOS-utvalgets sammendrag av sluttrapporten i den pikante Frode Berg-saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer