REDDET UT: En skadd gruvearbeider fraktes ut av redningsmannskaper. Minst 205 av kollegene hans mistet livet. Foto: Reuters / NTB scanpix
REDDET UT: En skadd gruvearbeider fraktes ut av redningsmannskaper. Minst 205 av kollegene hans mistet livet. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

205 bekreftet omkommet i gruveulykken i Tyrkia

- Problemene er større enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 205 er bekreftet omkommet og 93 personer er reddet ut av gruva i Soma i Tyrkia, melder NTB onsdag formiddag.

Seks arbeidere er i formiddag blitt reddet ut, etter å ha vært innesperret i 18 timer. 85 av de til sammen 93 som nå er reddet ut av gruva, er skadd.

Totalt var det 787 arbeidere i gruva da det smalt.

Større enn antatt Ulykka skjedde akkurat ved et vaktskifte, og det skal derfor ha vært ekstra mange inne i gruvegangene.

De som fortsatt sitter fast i gruva, befinner seg trolig 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra nærmeste utgang.

- Problemene er større enn først antatt. Dette er i ferd med å utvikle seg til den største arbeidsulykken i Tyrkias historie. Vi er redd dødstallet kan komme til å stige, sier Yildiz ifølge NTB.

Det var en feil på det elektriske anlegget som førte til at en transformator eksploderte. Da det elektriske anlegget ble satt ut av spill sluttet heisene å fungere, og arbeiderne ble stengt inne i gruva.

2554 døde Tyrkia har en lang historie med fatale gruveulykker.

Mellom 1991 og 2008 har totalt 2554 gruvearbeidere mistet livet og mer enn 13 000 mistet evnen til å utføre arbeidet, ifølge en publikasjon fra The Mining Journal.

LYKKELIG: En av de reddede gruvearbeiderne omfavnes av en slektning etter å ha blitt reddet ut av gruven. 205 er nå bekreftet døde. Foto: Reuters / NTB scanpix
LYKKELIG: En av de reddede gruvearbeiderne omfavnes av en slektning etter å ha blitt reddet ut av gruven. 205 er nå bekreftet døde. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Tyrkias største gruveulykke skjedde i 1992. Da mistet 260 mennesker livet i en gruve nær Svartehavet.

Regjeringspartiet til Yildiz og statsminister Tayyip Ergodan avviste ifølge Hurriyet for to uker siden et forslag om en offisiell granskning av sikkerheten i gruvene.

Skrøt Yildiz var for ni måneder siden på besøk i gruva. Da skal ministeren ha rost opp i skyene de gode sikkerhetstiltakene som var iverksatt.

I et intervju i 2012 skrøt Ali Gürkan, som eier gruveselskapet Soma Komur, av at selskapet hadde klart å redusere kostnadene pr. produsert tonn med kull fra 130 dollar - til bare 24 dollar.

En av metodene selskapet hadde brukt var å hyre inn uorganisert arbeidskraft fra underselskapet, og på den måten slippe unna med lavere lønnskostnader.

KRITISERES: Energiminister Taner Yildiz. Foto: Reuters / NTB scanpix
KRITISERES: Energiminister Taner Yildiz. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer