205 drept da fly pløyde bolighus

TAIPEI (NTB/Reuters/AFP): Alle 196 om bord og ni på bakken omkom da et passasjerfly styrtet like ved flyplassen i Taipei, hovedstaden i Taiwan, og pløyde seg gjennom flere bolighus før det eksploderte i ei ildkule.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om bord satt turister og en del av Taiwans forretningselite, på vei hjem fra ferieøya Bali i Indonesia.

Chen Ah-mei, ei kvinne i 60-åra, fortalte at hun og ektemannen var hjemme da flyet ødela andre etasje i huset.
- Deler av huset begynte å falle ned, og jeg måtte kravle ut på hender og føtter, fortalte hun.

«Ildkule»

Redningsmannskaper måtte dra omkomne og løse kroppsdeler ut av andre etasje i hus som var svartsvidde av eksplosjonen fra China Airlines rute CI-676. Utbrente og sønderrevne menneskekropper lå strødd utover veien.

- Jeg hørte en høylytt eksplosjon og så ei ildkule. Da tenkte jeg at mulighetene for å overleve var svært små, sa en betelnøtt-selger som oppga navnet Yang.

182 passasjerer og et mannskap på 14 om bord omkom, ifølge en taiwansk embetsmann på stedet. Ni mennesker på bakken, deriblant et spedbarn på to måneder, mistet livet, ifølge det offisielle nyhetsbyrået.

Tåke og regn

Flyet, en Airbus A-300 med to motorer, kom inn for landing i tåke og lett regn. Kapteinen hadde gitt opp første forsøket på landing. I andre forsøk traff flyet bakken i et område med rismarker, dammer for fiskeoppdrett, små fabrikker og lagerhus like før rullebanen. Flyet skar av toppen på flere toetasjers hus før det tok bakken og eksploderte. Bare en del av halen på flyet var gjenkjennelig etterpå. Flere av husene ble satt i brann.

Redningsmannskaper lette med lys og lykte etter tegn til liv mellom vrakdelene, men måtte etter flere timers leting gi opp håpet.

Blant passasjerene var Taiwans riksbanksjef Sheu Yuan-dong, hans kone og flere sentrale medarbeidere i banken, som alle var på vei tilbake fra et regionalt banksjefmøte på Bali i Indonesia.

Går av

De fleste av de øvrige passasjerene var taiwanske turister på vei hjem fra badeferie på Bali. Noen av passasjerene skal ha vært utlendinger, men det forelå i går ingen opplysninger om deres nasjonalitet.

Flyets ferdsskriver ble funnet i går kveld. Den skal analyseres av franske eksperter, ifølge Taiwans sivile luftfartsdirektør, Tsai Tui. Han søkte i går avskjed på grunn av ulykken, som er den største noengang ved flyplassen Ciang Kai-shek.

Taiwans statsminister, Vincent Siew, lovte i går å hjelpe de pårørende etter ulykken og undersøke årsakene.

SMADRET: Flere bolighus ble knust da et Airbus-fly ved flyplassen utenfor Taiwan hovedstad Taipei i går kveld.