Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

205 jusstudenter mistenkt for fusk

- For stort arbeidspress, mener studentleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 205 studenter ved det juridiske fakultet ved Universitet i Bergen (UIB) mistenkes for omfattende juks, i forbindelse med innleverte oppgaver.

Ifølge UIBs rektor Sigmund Grønmo er det en god grunn til tro at studentene har samarbeidet langt utover det som er tillatt.

Dette skal ha foregått de siste tre semestrene.

Fusket ble oppdaget i november ved hjelp av det elektronisk gjenkjenningsprogram ePhorus, som kontrollerer besvarelsene mot tidligere leverte oppgaver og ulike nettsider.

Risikerer utestengelse

Universitet har brukt de siste månedene på manuelt å gå gjennom disse besvarelsene, før de nå har blitt oversendt til universitetets klagenemd.

I verste fall risikerer studentene å bli utestengt fra universitet i opptil ett år.

Besvarelser det er snakk om, er obligatoriske innleveringer som må være godkjent for at studentene skal kunne avlegge eksamen.

image: 205 jusstudenter mistenkt for fusk

Likelydende oppgave

Dette er første gang et så omfattende fuskforsøk har blitt avslørt ved Bergen-universitet, ifølge dekan ved det juridiske fakultet, Ernst Nordtveit.

- Studentene kan samarbeide på det å diskutere sammen, men det foreligger et krav om at hver oppgave og tekst skal være individuell og selvstendig, sier Nordtveit til Dagbladet.no og utdyper:

- Hovedfunnet her ar at enkelte studenter har levert inn langt på vei likelydende oppgaver.

Ikke tilfeldig

Oppgavene varierer fra semester til semester, slik at det her ikke nødvendigvis er snakk om å kopiere tekst fra en besvarelse fra internett.

De 205 klagene representerer de groveste tilfellene, der teksten i stor grad sammenfaller med andre innleverte oppgaver.

- Vi mener at det vanskelig kan være tilfeldigheter som gjør at såpass mange oppgaver er så like, sier Nordtveit.

FRAMTIDIGE JURISTER:
Flere enn 200 studenter risikerer nå å bli utestengt fra Universitet i Bergen, etter at det påvist omfattende juksforsøk. Illustrasjonsfoto: ESPEN RØST
FRAMTIDIGE JURISTER: Flere enn 200 studenter risikerer nå å bli utestengt fra Universitet i Bergen, etter at det påvist omfattende juksforsøk. Illustrasjonsfoto: ESPEN RØST Vis mer

Prøvde å skjule jukset

Rektor Sigmund Grønmo mener at det er lite sannsynlig at studentene kan ha misforstått kravet om at oppgavene må utføres individuelt.

- Studentene har ikke ville stå fram med dette. De har ikke ført opp hverandres navn på besvarelsen og har levert inn oppgaver til ulike lærere, slik at dette ikke kunne oppdages manuelt, sier Grønmo og legger til:

- Det er opptil klagenemda å behandle hver enkelt sak. Vi har bare avdekket de faktiske forholdene. Dette er ikke akseptabelt og vi kommer til å bruke mye tid og krefter på å kvalitetssikre studieopplegget vårt, blant ved å forebygge og oppdage slike fuskforsøk.

De berørte studentene får nå en mulighet til å komme med en forklaring, før dommen faller.

Stort arbeidspress

Det høye arbeidspresset ved fakultet, kan være grunnen til at enkelte studenter har falt for fristelsen og tatt den enkle utveien, tror Christian Kartnes, leder for Juridisk Studentutvalg.

- Man har gjerne to dager på å levere et akademisk arbeid, men det er selvsagt ingen unnskylding. sier Karnes til Dagbladet.no og fortsetter:

- Det er viktig å presisere at dette er ikke karaktersettende oppgaver. De som har jukset har gjort det for å slippe å jobbe, ikke for å få bedre karakterer.

Gode anti-jukseverktøy

Karnes utelukker ikke at slike fuskforsøk også har foregått tidligere, uten å ha blitt oppdaget.

- Det vi ser nå er et resultat av vi har fått veldige gode anti-jukseverktøy. Disse kan sjekke utrolige mengder data. I denne omgang ble det kontrollert mer enn 22 000 besvarelser.

Studentutvalget tar sterk avstand fra fuskforsøkene.

- Holdningen om at det er lov å kopiere er selvsagt ikke akseptabel og noe vi må jobbe med å forebygge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media