MANGE KANDIDATER: Den eller de som skal stå i rådhussalen og motta fredsprisen skal nå plukkes ut blant 205 kandidater. Dette er fjorårets vinner, Martti Ahtisaari.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MANGE KANDIDATER: Den eller de som skal stå i rådhussalen og motta fredsprisen skal nå plukkes ut blant 205 kandidater. Dette er fjorårets vinner, Martti Ahtisaari. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

205 kandidater til Nobels fredspris

Det er åtte flere enn i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelkomiteen har fått inn 205 forslag til hvem som bør få årets fredspris. Det er åtte flere enn i fjor.

Blant kandidatene er det 33 organisasjoner, opplyser Nobelkomiteen til NTB.

Det er nyvalgt leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland (Ap), som skal lede arbeidet med å finne ut hvem som skal få prisen i 2009. Han er for at Nobelkomiteen de siste årene har operert med et utvidet fredsbegrep, slik at prisen også er blitt gitt til klimaaktivister og personer som kjemper mot fattigdom.

Jagland er også svært engasjert i Midtøsten, noe som vil kunne påvirke arbeidet i komiteen.

Prisvinneren skal kunngjøres i oktober, men det er ennå ikke bestemt om det vil skje 9. eller 16. oktober.

Nobelkomiteen har ikke lov til å offentliggjøre hvem som er kandidater. Ifølge nyhetsbyrået AP er Frankrikes president Nicolas Sarkozy blant dem som er foreslått i år.

I fjor ble prisen gitt til den finske fredsmegleren Martti Ahtisaari, for fredsarbeidet han har gjort over flere tiår. Tildelingen var derfor lite kontroversiell.

Det kan øke sjansene for at Nobelkomiteen i år sørger for å gi prisen til noen som er engasjert i mer aktuelle konflikter.

(NTB)