MISTER KATTENE SINE: Spire Elias Gunnarssøn, også kjent som «Kattemannen», bor sammen med over 200 katter. Etter en lang konflikt, har nå Drangedal kommune og Mattilsynet satt igang en aksjon for å avlive dyra. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
MISTER KATTENE SINE: Spire Elias Gunnarssøn, også kjent som «Kattemannen», bor sammen med over 200 katter. Etter en lang konflikt, har nå Drangedal kommune og Mattilsynet satt igang en aksjon for å avlive dyra. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.Vis mer

205 katter avlives - Aksjon mot «Kattemannen» i gang

205 av 210 av kattene til «Kattemannen» avlives i dag. - Vi så ingen annen utvei, sier Mattilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag har Mattilsynet og Drangedal kommune gått til aksjon mot «Kattemannen», Spire Elias Gunnarssøn, sitt hus i Drangedal.

Av de i alt 210 kattene som er i Kattemannens eie, blir nå 205 dyr avlivet.

Mattilsynet antar at aksjonen, som startet i dag, skal være ferdig i formiddag eller iløpet av morgendagen.

Ingen annen utvei— Vi så ingen annen utvei. Vi kunne ikke vente lengre, forklarer Jan Egil Aronsen, distriktssjef i Mattilsynet, til Dagbladet.  

Kattene blir nå avlivet inne i huset, og Aronsen forsikrer om at det skjer på en skånsom måte. 

Gunnarssønn skal ha fått mulighet til å beholde fem katter som han selv har valgt ut. 

 — Det er en trist sak for eier, men også en tragisk sak for kattene, sier Aronsen.  

«Født frie»Dagbladet har tidligere skrevet om Spire Elias Gunnarssønn, også kjent som «Kattemannen».

Da forklarte Gunnarssønn om sitt spesielle forhold til kattene:

- Katter minner oss på at vi er født frie. De aksepterer ikke premisser når det kommer  til integritet og frihet. Kattene er familien min, og ungene mine, sa Gunnarssønn til Dagbladet.

Lang konfliktDistriktsjef Aronsen i Mattilsynet forteller at de har forsøk å omplassere kattene, men at katteeieren ikke ville akseptert dette.

BEHOLDER FEM:  Spire Elias Gunnarssøn får lov til å beholde fem av de 210 kattene sine.  
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
BEHOLDER FEM: Spire Elias Gunnarssøn får lov til å beholde fem av de 210 kattene sine. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Derfor har ikke Mattilsynet hatt noen annen mulighet enn å avlive dyrene.   

Gunnarssønn har over lengre tid vært i konflikt med både naboer, Mattilsynet og kommunen over kattene.  

Kommunen og Mattilsynet har fattet flere vedtak om at Gunnarssønn måtte begrenes katteholdet, bedre renholdet, ventilasjonen og hygienen, samt lage nok plass til alle kattene. 

Gunnarssønn har ikke etterkommet disse vedtakene, og derfor så kommunen og Mattilsynet seg nødt til å gå til aksjon.  

Ønske fra kommunen — Dette har helt klart vært ønskelig fra kommunen og Mattilsynets side å bryte inn, sier rådmann i Drangedal kommune, Jørn Knudsen.

- Dette bygger på en sak tilbake i tid hvor vi har vært på flere befaringer og granskninger av katteholdet. Saken har eskalert det siste året med bakgrunn i at det har utviklet seg til et problem for naboer og omgivelser på grunn av lukt og ubehag, forklarer han til Dagbladet.

Både politi og lokale helsetjenester var tilstedet da aksjonen startet, og tar nå hånd om Gunnarssønn mens aksjonen pågår. 

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Spire Elias Gunarssønn.

TRIST SAK:  — Det er en trist sak for eier, men også en tragisk sak for kattene, sier Jan Egil Aronsen, distriktssjef i Mattilsynet. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
TRIST SAK: — Det er en trist sak for eier, men også en tragisk sak for kattene, sier Jan Egil Aronsen, distriktssjef i Mattilsynet. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet. Vis mer