Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsbølge i regnskogen

207 miljøvernere ble drept i fjor. Nå reagerer Norge

Aldri har det vært farligere å drive miljøvern enn nå.

I REGNSKOGEN: Statsminister Erna Solberg sammen med Colombias president Juan Manuel Santos i Amazonas-regnskogen på grensa mellom Brasil og Colombia, på den siste av en lang rekke besøk av norske statsråder til regnskogen. Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I REGNSKOGEN: Statsminister Erna Solberg sammen med Colombias president Juan Manuel Santos i Amazonas-regnskogen på grensa mellom Brasil og Colombia, på den siste av en lang rekke besøk av norske statsråder til regnskogen. Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utviklingen er alvorlig og Norge er en pådriver for økt internasjonal innsats, sier statssekretær Marianne Hagen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Dagbladet fortalte forrige helg om den alvorlige og urovekkende utviklingen for verdens miljøforkjempere: Aldri har det vært farligere å drive miljøvern enn nå.

I fjor ble 207 mennesker drept fordi de kjempet for miljøet. 57 av dem bare i Brasil. Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing.

- ALVORLIG: Utviklingen er alvorlig og Norge er en pådriver for økt internasjonal innsats, sier statssekretær Marianne Hagen i UD. Foto: Sturlason / UD
- ALVORLIG: Utviklingen er alvorlig og Norge er en pådriver for økt internasjonal innsats, sier statssekretær Marianne Hagen i UD. Foto: Sturlason / UD Vis mer

- Globalt har det vært en økning i drap og trakassering av miljøforkjempere de siste åra. Dette henger ofte sammen med ulovlig avskoging, sier Hagen.

Miljøpoliti

Hun sier Norge har hatt samtaler med Brasil om dette.

- Som del av klima- og skogssatsingen har Norge en løpende dialog med brasilianske myndigheter for å bekjempe dette. Sakene er ofte uoversiktlige og krevende å etterforske. Myndighetene utsettes også for vold og trusler i arbeidet med å bekjempe miljøkriminalitet, sier Hagen og legger til:

- I tillegg til ulike tiltak for å bevare skogen, er Norges skogsamarbeid med Brasil innrettet for å forebygge ulovlig hogst og utnyttelse. Det norskstøttede Amazonasfondet bidrar blant annet til styrking av miljøpolitiet, for å motvirke straffrihet. Norge gir i dag økonomisk og politisk støtte til en rekke menneskerettighets- og miljøforkjempere.

Dagligdagse

Det er i Sør-Amerika det er farligst å være miljøverner. Men også på Filippinene, i DR Kongo og flere andre land har det vært en rekke brutale angrep. Landbruk er den bransjen som krevet flest liv - mer spesifikt råvarer som er kjent for de fleste nordmenn: kaffe, palmeolje, oksekjøtt og bananer.

Dermed er det ikke bloddiamanter og eksotiske mineraler, men dagligdagse produkter, som tar flest liv i denne sektoren.

I en rekke saker handler volden om konflikter mellom landbrukere og næringsliv på den ene siden, og urfolk på den andre. FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter, Victoria Tauli-Corpuz tegnet et dystert bilde av urfolks kår i møte med multinasjonale selskaper da hun i sommer gjestet Oslo Tropical Forest Forum.

- Mange miljøvernere blir banket opp, kriminalisert, truet og trakassert. Det har blitt verre for dem som kjemper for naturen og miljøet, sa Tauli-Corpuz til NRK.

Hun blir selv forfulgt i hjemlandet sitt, Filippinene. Årsaken?

I et ganske tydelig eksempel på at myndigheter og verdenssamfunn ikke nødvendigvis er på samme linje i å anerkjenne miljøvernernes innsats, mener president Rodrigo Duterte at FNs spesialrapportør står i ledtog med terrorister.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!