Drapsbølge i regnskogen

207 miljøvernere ble drept i fjor. Nå reagerer Norge

Aldri har det vært farligere å drive miljøvern enn nå.

I REGNSKOGEN: Statsminister Erna Solberg sammen med Colombias president Juan Manuel Santos i Amazonas-regnskogen på grensa mellom Brasil og Colombia, på den siste av en lang rekke besøk av norske statsråder til regnskogen. Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I REGNSKOGEN: Statsminister Erna Solberg sammen med Colombias president Juan Manuel Santos i Amazonas-regnskogen på grensa mellom Brasil og Colombia, på den siste av en lang rekke besøk av norske statsråder til regnskogen. Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Utviklingen er alvorlig og Norge er en pådriver for økt internasjonal innsats, sier statssekretær Marianne Hagen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Dagbladet fortalte forrige helg om den alvorlige og urovekkende utviklingen for verdens miljøforkjempere: Aldri har det vært farligere å drive miljøvern enn nå.

I fjor ble 207 mennesker drept fordi de kjempet for miljøet. 57 av dem bare i Brasil. Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing.

- Globalt har det vært en økning i drap og trakassering av miljøforkjempere de siste åra. Dette henger ofte sammen med ulovlig avskoging, sier Hagen.

Miljøpoliti

Hun sier Norge har hatt samtaler med Brasil om dette.

- Som del av klima- og skogssatsingen har Norge en løpende dialog med brasilianske myndigheter for å bekjempe dette. Sakene er ofte uoversiktlige og krevende å etterforske. Myndighetene utsettes også for vold og trusler i arbeidet med å bekjempe miljøkriminalitet, sier Hagen og legger til:

- I tillegg til ulike tiltak for å bevare skogen, er Norges skogsamarbeid med Brasil innrettet for å forebygge ulovlig hogst og utnyttelse. Det norskstøttede Amazonasfondet bidrar blant annet til styrking av miljøpolitiet, for å motvirke straffrihet. Norge gir i dag økonomisk og politisk støtte til en rekke menneskerettighets- og miljøforkjempere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer