DRAP: En 21 år gammel kvinne ble i fjor sommer drept av sin ektemann i Mariannelund i Sverige. Ifølge den avdødes familie likte ikke mannen at hun sluttet å gå med slør. Illustrasjonsfoto: Dominic Lipinski / PA Photos / NTB Scanpix
DRAP: En 21 år gammel kvinne ble i fjor sommer drept av sin ektemann i Mariannelund i Sverige. Ifølge den avdødes familie likte ikke mannen at hun sluttet å gå med slør. Illustrasjonsfoto: Dominic Lipinski / PA Photos / NTB ScanpixVis mer

Vold mot kvinner:

21 år gamle «Bina» sluttet å gå med slør da hun flyttet til Sverige - ble drept av sin egen ektemann

Flere kvinner drept etter kort tid i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 21 år gamle kvinnen, som svenske Aftonbladet har valgt å kalle «Bina», flyttet til Sverige i november i 2015 sammen med sine to søstre og deres familier.

Bina, samt hennes ektemann og unge datter, ble plassert på et flyktningmottak i Mariannelund, men etter bare sju måneder i Sverige ble hun drept.

Bakgrunnen for drapet skal ifølge hennes søstre være at hun ville slutte å gå med slør.

Avhør

I politiavhør etter drapet, har søstrene hennes sagt at de begge ba om hjelp fra myndighetene til å gå fra sine menn etter at de ankom Sverige.

De ble plassert på skjulte adresser, og sluttet å gå med slør. Bina ville gjøre det samme.

Ifølge søstrene skal hun ha forsøkt å gå fra ektemannen allerede mens de bodde i Iran, men foreldrene hennes skal ikke ha tillatt skilsmisse.

Da hun sluttet å gå med slør etter å ha ankommet Sverige sa ektemannen at det var en avgjørelse han respekterte, men slektningene til Bina tror ikke på ham

De tror han i hemmelighet følte seg krenket.

Sjalusi

En av Binas slektninger omtaler ifølge Aftonbladet ektemannen som en «streng religiøs person», mens en annen sier at «han trodde andre lo av ham» og at det «handlet om ære».

Selv har ektemannen sagt at han var redd for å bli forlatt, og at han i et «sorganfall» angrep og kvelte henne. Expressen skrev etter at dommen falt, at mannen hadde fått vite at hun hadde truffet en annen mann.

Ifølge søstrene stemmer ikke dette, og de har også forklart at mannen var voldelig mot Bina over lengre tid. Denne volden skal også ha eskalert ytterligere da hun begynte å interessere seg for kristendommen, og sluttet å bære slør.

Han er dømt til 17 års fengsel, og utvisning fra Sverige.

Seks drap

Den svenske avisa har også avdekket av saken til «Bina» ikke er unik. Bare i 2016 ble seks kvinner, som hadde oppholdt seg i landet i mindre enn fire år, drept.

  • En 24 år gammel kvinne fra Afghanistan gikk fra sin mann etter bare to måneder i Sverige, og flyttet inn med en annen ung mann i Södertälje. Både hun og den unge mannen ble drept 15. januar.
  • En 45 år gammel kvinne på flukt fra krigen i Syria ble den 28. mars drept av sin sjalu ektemann på en skogstur.
  • En 31 år gammel kvinne fra Eritrea angret på at hun hadde lovet å gifte seg med en landsmann i Kiruna. Han kvelte henne den 26. juli, og hang henne så i dusjen i et forsøk på å få det hele til å se ut som selvdrap.
  • Den 22. november ble en 30 år gammel kvinne drept av sin ektemann. Hun hadde levd i Sverige i to år, men da ektemannen flyttet etter oppfattet han kvinnen som forandret. Hun ble drept foran parets barn.
  • Den 9. desember ble en kvinne drept i Färsta med øks. Hennes eldre samboer tok deretter sitt eget liv.