21-åring satt fri mot kausjon

Dommeren løslot nordmannen mot 120 000 i kausjon. Nå vil 21-åringen hjem fra Kos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Han ville bare hjelpe meg

KOS/OSLO (Dagbladet.no): 21-åringen fra Sør-Trøndelag er siktet for butikktjuveri og legemsbeskadigelse med døden til følge, etter at en 53-årig kioskeier døde på den greske ferieøya Kos natt til lørdag.

Under dagens fengslingsmøte besluttet dommeren å løslate 21-åringen mot 15 000 euro - nesten 120 000 norske kroner - i kausjon.

Nordmannens familie betalte, og like før klokka 14 i ettermiddag var han igjen en fri mann.

- Jeg er uskyldig ,og veldig glad for å bli satt fri, sa han like etter at han slapp ut av fengsel.

21-åringen skal etter planen bli med Norges konsul til Rhodos i ettermiddag. Deretter vil han reise hjem til Norge.

Garanti fra ambassaden  

Norske myndigheter hadde ikke mulighet til å betale kausjonspengene, men de  garanterte for summen overfor greske myndigheter etter å ha fått bekreftet at pengene var betalt og på vei. 

I ettermiddag jobbet ambassaden på spreng for å få bekreftelse på at pengene er overført til de rette instanser, slik at 21-åringen kunne settes fri så snart som mulig.

- Pengene er overført og gutten er trolig ute på gata nå, sa Norges ambassadør til Hellas, Finn. K. Fostervoll, til Dagbladet.no.

- Tre banker var involvert, men vi har gjort alt for å få pengene overført i tide så han kunne slippe ut i ettermiddag, sa Fostervoll.

21-åringen plikter å møte i en eventuell rettssak på i Hellas seinere.

- Så vidt vi vet står siktelsen fortsatt ved lag, sier ambassadøren til Dagbladet.no.

- Hendelig uhell

Turistsjef Nikos Sofos på Kos sa umiddelbart etter dagens rettsmøte at han ville garantere for kausjonspengene.

Det viste seg imidlertid å ikke være lovlig, men etter samtaler med øyas ordfører, Miltiadis Fakkos, ble de enige om å invitere 21-åringens norske familie til Kos på byens regning. Ordføreren tror at dødsfallet var et resultat av uheldige omstendigheter.

- Det var et hendelig uhell, sier Fakkos til Dagbladet.no.

- Dette kunne skjedd alle. Det har ikke noe med kulturell bakgrunn å gjøre, men trolig en kombinasjon av alkohol og uflaks, sier ordføreren.

Obduksjonsrapporten viser at kioskeieren - som ifølge politiet hadde hjerteproblemer - døde av hjertesvikt.

Populær ferieøy

Turisme er hovednæringen på Kos, men ifølge ordføreren har ikke noen annen nordmann havnet i en liknende situasjon på øya.

- Normalt sett har vi et godt forhold til nordmenn, så dette var et ulykkelig øyeblikk. Nå må vi hjelpe familien til den avdøde og familien til gutten så godt vi kan.

Miltiadis Fakkos avbrøt sin egen ferie da han hørte om dødsfallet og fengslingen. Han håper saken vil bli avsluttet så snart som mulig.

- Nå må vi stole på det greske rettssystemet, sier ordføreren, som engasjerte seg personlig i saken for å gjøre livet på cella så enkelt som mulig for den unge nordmannen.

- Men det er ikke som å bo på hotell, innrømmet Fakkos.

- Ville hjelpe

I går startet det lukkede fengslingsmøtet mot 21-åringen på Kos.

Da forklarte ei norsk jente at anklagene om tjuveri og legemsbeskadigelse med døden til følge skyldes en stor misforståelse.

Dagbladet er kjent med hovedpunktene i forklaringen hennes om at hun var inne i kiosken sammen med trønderen. Der skal hun ha tatt med seg en kartong røyk mot kassa. Rett før hun betalte, ombestemte hun seg og la kartongen fra seg like ved kassa før hun gikk ut på gata.

21-åringen skal ha trodd at jenta glemte røykpakken, og grep kartongen før han løp etter for å gi henne sigarettene.

- Han prøvde ikke å stjele, bare å hjelpe meg, har jenta forklart til politiet.

- Nødverge

Jentas forklaring kan svekke påstanden om butikktjuveri, og var trolig sentral da 21-åringens greske forsvarsadvokat ba retten om å løslate ham.

 I dag fikk nordmannen selv forklare seg om hva som skjedde i minuttene før 53-åringen falt om på gata utenfor storkiosken.

- Dette var en nødvergesituasjon. Han har bare forsvart seg mot noen som angrep ham, sa forsvarer Avrithi til Dagbladet.no etter dagens rettsmøte.

ORDFØRER: Miltiadis Fakkos er ordfører på Kos. Han tror dødsfallet var et hendelig uhell. Foto: TORBJØRN GRØNNING
FORKLARTE SEG I DAG: Nordmannen fotografert etter gårsdagens rettsmøte.
FORSVARSVITNE: Den norske jenta forklarte seg da fengslingsmøtet startet i går.
PÅ VEI TIL SYDEN: Få timer seinere havnet 21-åringen (til venstre) i krangel med en gresk kioskeier, som døde av hjertesvikt.