USA:

21-åring spontanaborterte - dømt for drap

Kvinnen innrømmer å ha brukt metamfetamin og marihuana like før hun spontanaborterte. Nå er hun dømt til fire års fengsel for forsettlig drap.

ILLUSTRASJONSFOTO: Oklahoma-kvinnen var mellom 15 og 17 uker på vei da hun spontanaborterte. Foto: Wikimedia Commons
ILLUSTRASJONSFOTO: Oklahoma-kvinnen var mellom 15 og 17 uker på vei da hun spontanaborterte. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er CBS News som melder at 21-åringen fra Oklahoma nylig ble dømt til fire års fengsel etter en spontanabort.

Kvinnen, som er en del av den amerikanske urbefolkningen og født inn i Comanche Nation-stammen, var 19 år gammel da hun spontanaborterte.

Hun var mellom 15 og 17 uker på vei.

Da kvinnen oppsøkte sykehuset etter spontanaborten, innrømmet hun at hun nylig hadde brukt metamfetamin og røyket marihuana.

Det ble påvist flere abnormaliteter på fosteret, og morkaka hadde løsnet fra livmora.

I retten fortalte legen som behandlet kvinnen at metamfetaminbruk kan påvirke graviditeten, men at det ikke var sikkert at dette var årsaken til spontanaborten.

Da kvinnen ble anmeldt og fengslet, fortalte hun politiet at hun hadde vært usikker på om hun skulle beholde barnet, men at hun ikke visste hvordan man tok abort.

6. oktober ble kvinnen dømt for forsettlig drap.

Kvinnens advokat har ifølge nettstedet varslet at dommen skal bli anket.

DRASTISK VALG: Sesong 3 av «Funkyfam» er i gang, og til oss kan Jørgine Vasstrand avsløre et drastisk valg de har bestemt seg for. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Lager rabalder i USA

Interessegruppa National Advocates for Pregnant Women (NAPW) reagerer sterkt på dommen, og kaller den en «tragedie».

- Hun har opplevd en traumatisk spontanabort, vært fengslet i ett og et halvt år under en pandemi, og ble tiltalt og dømt for en kriminell handling som ikke var basert på lovgivning eller vitenskap, skriver de i en pressemelding.

Interessegruppa viser til at Oklahomas drapslover ikke sier noe om spontanaborter før uke 23.

- Denne rettssaken var mot ei som spontanaborterte før fosteret var levedyktig, sier gruppas leder, Lynn Paltrow, til AP.

Ber om hjelp i stedet for straff

Paltrow viser til at legen som uttalte seg i retten sa at det ikke var sikkert at rusmisbruket hadde ført til spontanaborten.

- I denne saken er det ikke bare snakk om en spontanabort. Det er ikke en dødfødsel tidlig i svangerskapet. I legens vitnemål blir det ikke engang hevdet at metamfetamin var årsaken, sier hun.

Paltrow viser også til leger og eksperter som lenge har bedt om at gravide kvinner med rusavhengighet får hjelp i stedet for å bli straffet.

Lav inntekt og rusmisbruk

Mellom 2006 og 2020 har over 1600 amerikanske kvinner ifølge AP blitt rettsforfulgt etter å ha mistet sitt ufødte barn.

Ifølge NAPW inkluderer dette kvinner som har falt ned trapper, drukket alkohol, født hjemme, oppholdt seg et farlig sted, hatt hiv, vært rusavhengige eller har forsøkt å ta sitt eget liv.

- Majoriteten av kvinnene som blir rettsforfulgt, er kvinner med lav inntekt, rusmisbrukende kvinner, og fargede kvinner, opplyser gruppa i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer