KOKAINTILTALT: Mandag startet den norske delen av Bolivia-saken. Mens fire personer er tiltalt for å være medlemmer i en organisert kriminell gruppe i saken, er den 21 år gamle Lillesand-kvinnen tiltalt for forsøk på innførsel av 22,4 kilo kokain til Norge. Hun rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
KOKAINTILTALT: Mandag startet den norske delen av Bolivia-saken. Mens fire personer er tiltalt for å være medlemmer i en organisert kriminell gruppe i saken, er den 21 år gamle Lillesand-kvinnen tiltalt for forsøk på innførsel av 22,4 kilo kokain til Norge. Hun rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

21-åringen brøt ut i gråt da hun ble grillet av aktor

Lillesand-kvinnen tiltalt i Bolivia-saken måtte forklare seg i detalj om Bolivia-turen og kokainbeslaget på 22,4 kilo med gråten i halsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at den kokaintiltalte 21-åringen begynte sitt vitneavhør i går formiddag, fortsatte aktor grillingen av henne i dag. Da hun forklarte seg om da hun, Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez ble tatt med 22,4 kilo kokain og kastet på glattcelle, brøt hun ut i gråt.

Hun forklarte i går at hun egentlig trodde at hun og Stina Brendemo Hagen skulle til Spania for å jobbe med et hus der på en kombinert jobb- og ferietur, da hun skal ha fått beskjed om at de heller skulle til Boliva. 21-åringen skal ha blitt overrasket, og ble fortalt at alt var påspandert.

Visste ingenting om Bolivia Aktor begynte i dag å presse 21-åringen om hva hun visste om Bolivia.

- Jeg visste ikke så mye annet enn at Stina, Madeleine og barnet hennes hadde vært der forrige sommer. Jeg hadde ikke kjennskap til Bolivia i forkant.

- Visste du hvor Bolivia var, har du lært om det på skolen? spør aktor.

- Jeg har faktisk aldri lært om Bolivia på skolen, men jeg tenkte det kanskje var i Latin- eller Sør-Amerika.

- Du hadde et ungdomskort som bare fungerte i Europa. Visste du at du skulle utenfor Europa eller om Bolivia ikke var i Europa? spør aktor.

- Jeg visste ikke at jeg skulle utenfor Europa og jeg huske rikke om jeg visste at det var utenfor Europa.

- Tenkte du at det var dyrere å reise dit? spør aktor.

- Nei, jeg fikk bare fortalt at det var billig å være der. Jeg husker at flyturen var lang, og jeg begynte å engste meg over det, siden jeg ikke var glad i å fly.

- Snakket dere noe om betaling? spør aktor.

- Stina sa at det var i orden, men jeg sa at jeg ville betale henne tilbake senere. Det var en kjærlighetsferie, om du kan kalle det det. Jeg var veldig takknemlig og jeg spurte jo hva vi skulle der nede siden jeg ikke visst enoe om det. Hun sa det var litt som Spania.

- Trodde jeg var i Spania Etter at det ble kjent at turne ble litt lengre, ringte 21-åringen foreldrene for første gang.

- Jeg sa bare at reisen hadde blitt forlenget uten å fortelle hvor jeg var. De trodde jeg var i Spania. Jeg vet at mamma hadde satt hele verdne i bevegelse om hun visste at jeg ikke var der jeg skulle. Jeg ville fortelle henne det når jeg kom hjem, for da slapp de å bekymre seg, sa 21-åringen.

Statsadvokat Petter Mandt begynte etterhvert å spørre mer om pakkingen av kofferter etter oppholdet i Cochabamba, etter at de hadde vært en lengre periode i Santa Cruz.

- Jeg satt på hotellrommet og pakket, og Madeleine kom inn og satte seg på huk og slengte oppi fire Adidas-baer i kofferten jeg hadde fått låne av henne. Det var ikke noe rart med dem. Hun sa noe sånt som «sykt billig».

PRESSET KOKAINTILTALT 21-ÅRING: Statsadvokat Petter Mandt konfronterte den kokaintiltalte 21-pringen. Her sammen med politiadvokat Joakim Staff i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
PRESSET KOKAINTILTALT 21-ÅRING: Statsadvokat Petter Mandt konfronterte den kokaintiltalte 21-pringen. Her sammen med politiadvokat Joakim Staff i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

På spørsmål fra aktor om hvor Madeleine hadde fått bagene sier 21-åringen hun aldri har sett dem før.

- Jeg trodde det enten var en gave eller bager der hun kunne oppbevage klær hun hadde kjøpt. Madeleine la bagene i kofferten og la t-skjorter, vesker og sko over dem, sa 21-åringen.

- Madeleine ble ropt opp Lillesand-kvinnen fortalte så om episoden på flyplassen i Cochabamba.

- Vi sjekket inn og jeg så at kofferten veide 27 kilo. Vi sa hade til Rodriguo (Alex Blacutt) og gikk inn videre. Da vi satt og ventet på flyet ble navnet til Madeleine ropt opp over høytalerne. Så reiste hun seg opp og gikk sammen med noen vakter. Etterpå kom hun ut og jeg og Stina ble bedt om å bli med.

- På rommet vi kom til sto alle koffertene vi hadde sjekket inn, og så fikk jeg beskjed fra Madeleine om å åpne opp kofferten jeg hadde klærne mine i, forteller 21-åringen.

21-åringen forteller at hun ga vaktene tillatelse til å åpne den, og at de eterhvert fant fram til bagene og kuttet opp sidene i sportbagene.

- I det de snitter opp bagen vises noe hvitt pulver. Jeg visste ikke hva jeg skulle tro.

Vaktene skal da ha tatt en hurtigtest for narkotika, som viste at det var narkotika. De tok narkotikaen og de tre kvinnene ble stående igjen. De ble ikke umiddelbart fratatt alle eiendeler, noe som førte til at Madeleine kunne ha telefonkontakt med flere etter at de hadde blitt tatt med partiet.

Brøt ut i gråt - Vi ble kastet på glattcelle, der vi satt i to uker. Madeleine og barnet får et rom, mens jeg og Stina ble satt på glattcelle sammen med en annen.

På spørsmål fra aktor om hva de snakket om mens de satt på glattcelle begynte 21-åringen å gråte. Retten tok en kort pause, men 21-åringen hadde fremdeles gråten i halsen da hun fortsatte forklaringen.

- Jeg grein hele døgnet, og Stina sa det skulle gå bra. Jeg lurte selvfølgelig på hvor narkotikaen kom fra. Jeg spurte ganske høyt om det, sier hun.

Hun forteller om en vanskelig hverdag i kvinnefengselet i Bolivia, der hun forteller at det etterhvert ble Madeleine og Stina mot henne fordi de mente hun måtte forklare seg på en annen måte.

FORSVARER 21-ÅRINGEN: Advokat Carl Bore forsvarer 21-åringen fra Lillesand. Her står han sammen med statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat Joakim Staff i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
FORSVARER 21-ÅRINGEN: Advokat Carl Bore forsvarer 21-åringen fra Lillesand. Her står han sammen med statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat Joakim Staff i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer