21-åringen er tidligere straffedømt

Småbarnsmoren som er narkotatt i Boliva har to betingede dommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 21 år gamle småbarnsmoren som mandag ble narko-tatt i Bolivia er straffedømt flere ganger, ifølge Indre Akershus Blad.

Avisa skriver i dag at kvinnen er registret i politets register ti ganger, første gang allerede i  2001 da hun var 14 år gammel.

Hun skal ha fått to betingede dommer, den ene for å ha utøvd vold mot polititjenestemenn, den andre for farefullt dyrehold.

Kvinnen har også vært i kontakt med politiet i forbindelse med skadeverk, nasking, trusler, rasediskriminering og brudd på dyrevernloven.

Ingen av de ti sakene skal ha noe med narkotika å gjøre.

Elleve pakker

21-åringen og to venninner på 18 og 17 år ble arrestert for forsøk på å smugle 23 kilo kokain ut av Bolivia.

Kokainen ble funnet i elleve pakker i bunnene på tre sportsbager som befant seg i hver av de tre store koffertene som de tre kvinnene ville sjekke inn på flyet, skriver NTB.

21-åringen er tidligere straffedømt

Med i reisefølget var også 21-åringens to år gamle datter, som nå bor sammen med moren i fengslet San Sebastian i byen Cochabamba.

- Jeg er så redd for å miste henne, jeg vil ikke skille meg fra jenta mi. Det er bedre at hun er her sammen med meg, sier kvinnen til Dagsavisen.

NRK hevder at moren og den to år gamle jenta også tidligere skal ha vært involvert i en barnevernssak her hjemme, der det etter det NRK erfarer ble vurdert slik at barnefaren ikke kan ha hovedansvaret for toåringen

Det norske utenriksdepartementet har vært i kontakt med barnevernet i saken. De har også vært i kontakt med bolivianske myndigheter.

- Uansett hvilken løsning vi kommer fram til i denne saken, så krever det dialog med myndighetene. Men det er for tidlig å si noe om nå, sa Bjørn Jahnsen i UD til Dagbladet.no tidligere i dag.

72-timers frist

De tre kvinnene ble varetektsfengslet onsdag og fikk da 72 timer på seg til å anke. Ambassadør Nils Haugstveit i Buenos Aires sier til NTB at jentene i dag samrår seg med advokaten om de skal anke eller ikke.

Dersom de ikke anker, eller anken blir avvist, må de belage seg på å bli sittende i varetekt mens etterforskningen og den videre rettsprosessen går sin gang, noe som kan ta både måneder og år.

MÅ BESTEMME SEG: De tre kvinnene ble varetektsfengslet onsdag og fikk da 72 timer på seg til å anke. Foto: Arild Vik
MÅ BESTEMME SEG: De tre kvinnene ble varetektsfengslet onsdag og fikk da 72 timer på seg til å anke. Foto: Arild Vik Vis mer

Strafferammen for narkotikaforbrytelser i Bolivia er fra fem til 20 år, beroende på typen lovbrudd.

Norge har ingen utleveringsavtale med Bolivia, men uansett er det ikke aktuelt med utlevering før det foreligger en rettskraftig dom, skriver NTB.