PÅSTAND OM 6,5 ÅRS FENGSEL: Aktor la i dag ned påstand om 6,5 års fengsel for den 21 år gamle kvinnen fra Lillesand. Her står 21-åringen sammen med sin mor i Cochabamba i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
PÅSTAND OM 6,5 ÅRS FENGSEL: Aktor la i dag ned påstand om 6,5 års fengsel for den 21 år gamle kvinnen fra Lillesand. Her står 21-åringen sammen med sin mor i Cochabamba i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- 21-åringen fra Lillesand bør dømmes til seks og et halvt års fengsel

Aktor la ned påstand i den norske delen av Bolivia-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor la i dag ned påstand i den norske delen av Bolivia-saken. Fem personer er tiltalt, blant annet 21-åringen fra Lillesand som rømte fra Bolivia etter at hun ble tatt med kokain i kofferten sammen med Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen.

Statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat Joakim Staff la i dag ned påstand om seks og et halvt års fengsel, derav to år betinget, for den 21 år gamle kvinnen i Oslo tingrett i dag.

509 dager vil også fradras på grunn av varetekt i Bolivia.

- Fant kokain i kofferten Mandt påpekte at man faktisk hadde funnet kokain i kofferten hennes på flyplassen i Cochabamba i mai 2008.

- Utgangspunktet er at hun faktisk har gjort det. Hun hadde det sammen med klærne sine. Så har vi hva hun faktisk visste. Det som er interessant i Madelaine Rodriguez forklaring er hva hun sier om Spania-turen, og at dette bekreftes av et annet vitne: nemlig at de diktet opp denne turen for å si det til folk, mens alle visste at de skulle til Bolivia, sa han.

- Hun har visst at hun hadde noe i kofferten. Det er ikke vanskelig å skaffe en kurer som skal få 30 000 kroner for jobben, sa Mandt.

Seks og et halvt for «skuespiller» Aktor la ned påstand på seks og et halvt års fengsel, to av dem betinget med prøvetid på to år, for den 23 år gammel kvinnen, ofte kalt skuespiller i norske medier.

Aktor mener kvinnen har hatt en medhjelperrolle i en organisert kriminell gruppe, og har tidligere vært kjæreste med Augusto Toro Blacutt - dømt i den bolivianske delen av saken. Aktor la til grunn at hun trolig hadde blitt utnyttet av sin daværende kjæreste.

Aktor la ned påstand på særskilt 6,6 års fengsel, en særskilt straff på 14 års fengsel siden han er tidligere soner en straff, for mannen (26) aktor mener er en sentral aktør i den norske delen av en organisert kriminell gruppe.

LA NED PÅSTAND: Statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat i Kripos, Joakim Staff (t.v.), la i dag ned påstand om fengsel i den norske delen av Bolivia-saken.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
LA NED PÅSTAND: Statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat i Kripos, Joakim Staff (t.v.), la i dag ned påstand om fengsel i den norske delen av Bolivia-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- I denne gruppen utnyttet man kynisk unge jenter til å frakte narktoika mot at de skulle få penger for det, sa politiadvokat Joakim Staff.

Staff la ned påstand på sju års fengsel for en 21 år gammel mann, og 6,6 års fengsel fengsel for en 25 år gammel mann. Disse skal ha foretatt vekslinger og pengetransasjoner med narkotikapenger.

- Bør dømmes etter tiltalen I sin avslutningsprosedyre i den norske delen av Bolivia-saken konkluderte aktor Petter Mandt at alle de fem tiltalte bør dømmes etter tiltalten.

Fire av dem er tiltalt etter den såkalte mafia-paragrafen fordi de ifølge Mandt var kjent med at de medvirket til en straffbar handling som en del av en organisert kriminell gruppe.

- Objektivt sett har alle medvirket til en handling og er en del av denne sirkelen, mener han.

- Forklarte seg inn i mafia-paragrafen 26-åringen Mandt mener er hovedmannen i den norske saken, forklarte seg inn i mafia-paragrafen.

- Han har sagt at han har noen over seg, men når han blir med på det, er han med i den samme kriminelle gruppen. Han ha rforklart seg inn i straffelovens paragraf 60a, og skal derfor dømmes for det, sa Mandt.

Han sier videre at de to andre mennene som erkjenner å kjenne 26-åringen var klar over at han var en del av gruppen og tok selv del i gruppen ved å gjøre vekslinger og transaksjoner av narkotikapenger.

- Skuespiller var bindeledd En 23 år gammel kvinne, populært omtalt som skuespiller i norske medier, er også tiltalt etter mafiaparagrafen fordi hun ifølge Mandt var bindeleddet mellom kokaindømte Madelaine Rodriguez, Stine Brendemo Hagen og den tiltalte 21-åringen fra Lillesand.

- Det var hun som introduserte Madelaine til det bolivianske miljøet, som helt klart driver med narkotikavirksomhet. Det er de dømt for. De har hatt kontakt med hverandre mens hun var i Bolivia, og det er interessant at de ikke har kontakt før hun først reiser. Når Madelaine reiser ned, overtar hun kontakten, hevdet Mandt i sin prosedyre.

REPRESENTERTE 21-ÅRINGEN: Advokat Carl Bore. (Til venstre politiadvokat i Kripos Joakim Staff og statsadvokat Petter Mandt). Foto: Benjamin A. Ward
REPRESENTERTE 21-ÅRINGEN: Advokat Carl Bore. (Til venstre politiadvokat i Kripos Joakim Staff og statsadvokat Petter Mandt). Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

23-åringen har i retten forklart at hun ble overrasket over at Madelaine hadde kommet ned til Bolivia, der hun bodde sammen med den nå narkodømte Augusot Toro Blacutt.

- Hun hadde et nært forhold med Augusto Toro Blacutt, har brukt mer enn hun har tjent, og en interessant sak er Ecuador-turen hun har forklart at hun sendte sin kusine på. Det viser tydelig hva hun visste og hva hun har vært med på.

Her er den kokaintiltalte 23-åringen sammen med Augusto Toro Blacutt. Foto: Privat
Her er den kokaintiltalte 23-åringen sammen med Augusto Toro Blacutt. Foto: Privat Vis mer