21-årings oppfinnelse kan bli avgjørende for miljøkampen

Verdens største renseoperasjon skal etter planen begynne i Stillehavet i 2020.

GUTTEROMMET: Den nederlandske studenten Boyan Slat, fotografert da han var 19 år. Nå, to år senere, har skissen på hans venstre side blitt til virkelighet: en matrise som skal rense verdenshavene for plastavfall. Foreløpig er ikke selve renselsesprosessene satt igang for alvor, men etter planen skal dette skje i 2020. Allerede da Boyan Slat var 19-år, jobbet 100 personer med å virkeliggjøre matrisen. Nå har Slat blitt direktør for selskapet The Ocean Cleanup. Foto: AFP PHOTO / HO / THE OCEAN CLEANUP
GUTTEROMMET: Den nederlandske studenten Boyan Slat, fotografert da han var 19 år. Nå, to år senere, har skissen på hans venstre side blitt til virkelighet: en matrise som skal rense verdenshavene for plastavfall. Foreløpig er ikke selve renselsesprosessene satt igang for alvor, men etter planen skal dette skje i 2020. Allerede da Boyan Slat var 19-år, jobbet 100 personer med å virkeliggjøre matrisen. Nå har Slat blitt direktør for selskapet The Ocean Cleanup. Foto: AFP PHOTO / HO / THE OCEAN CLEANUPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av verdens største forsøplingsproblemer - i alle fall med hensyn til areal - har kommet ett skritt nærmere en mulig løsning i 2020.

Det skrev The Guardian i forrige uke, fordi den 21 år gamle nederlenderen Boyan Slat - grunnlegger og direktør for The Ocean Cleanup - nylig hadde gjennomført en vellykket prototypetur med en stor V-formet matrise i Nederland.

- Mange kreative hoder Matrisen skal være et verktøy for å samle plastavfall på et avgrenset måte. Slik skal det bli lettere å fjerne det fra verdenshavene, og dermed forhindre at plastbitene fortsetter å forsøple. Matrisen skal etter planen blant annet brukes til å rense «The Great Pacific Garbage Patch», et område man mener er større enn Texas. I dette området - som er større enn andre «patches» - er det svært mye plastavfall som flyter rundt.

Nina Jensen, marinbiolog og generalsekretær i World Wildlife Fund (WWF), er positiv til Boyan Slats prosjekt. Hun har møtt ham ved to anledninger, og mener det er viktig at unge entreprenører får støtte så de kan utvikle prosjektene sine.

- Det nettopp denne typen initiativer og entreprenører miljøet trenger, om vi skal løse klimautfordringene. Det finnes mange kreative hoder som bryr seg om miljøet og kommer på smarte løsninger, sier Jensen til Dagbladet.

Ikke synlige plastbiter I motsetning til hva mange tror når de hører ordene «garbage patch», er det imidlertid ikke et område der det alltid er lett å oppdage forsøplingen. Plastflasker og plastemballasje flyter ikke nødvendigvis rundt i store hauger, for mye av plasten har delvis gått i oppløsning.

Det betyr at vi ikke alltid kan se plastbitene, fordi den har blitt til små - like fullt skadelige - partikler. Selv om det finnes flere klynger med søppel i verdenshavene, kan det altså være vanskelig å oppdage de mindre bitene.  

Sjøfugl skades av plast Matrisen kan bli avgjørende for å sikre at verdenshavene ikke forurenses ytterligere av plastavfall, og i hvert fall at plasten ikke får skadelige virkninger. Det finnes flere eksempler på at sjøfugl får i seg svært mye plast, som de ofte forveksler med mat. Dette blokkerer fordøyelsessystemet, og gjør at fuglene sulter ihjel. Nina Jensen bekrefter at plastbitene utgjør et problem for sjøfugl og annet liv i havet.

- Man anslår at én million sjøfugl, 100 000 sjøpattedyr og kjempemange fisk skades eller drepes av marint søppel hvert år. Undersøkelser gjennomført av OSPAR viser at 98 % av havhester har plastbiter i magen. Det er ganske dramatisk, sier Jensen til Dagbladet.

FUGLEPERSPEKTIV: Et dataanimert bilde av matrisen The Ocean Cleanup-prosjektets ansatte og initiativtakere håper at kan brukes til å rense verdenshavene, sett ovenfra. Konseptet er at matrisen skal fange opp plasten, i stedet for å søke etter den. Foto: The Ocean Cleanup.
FUGLEPERSPEKTIV: Et dataanimert bilde av matrisen The Ocean Cleanup-prosjektets ansatte og initiativtakere håper at kan brukes til å rense verdenshavene, sett ovenfra. Konseptet er at matrisen skal fange opp plasten, i stedet for å søke etter den. Foto: The Ocean Cleanup. Vis mer

Det hender at voksne fugler mater fuglunger med plastbiter, også dette fordi de tror det er mat.

- Vil ta få år Bølger og vinder vil brukes som verktøy for å samle plastavfall inn i den albueformede rensemaskinen, som er laget av vulkanisert gummi. Der kan avfallet bli konsentrert og samlet opp av kjøretøyer, som frakter det videre til anlegg som kan ta hånd om avfallet. Planen er at bølger under rensemaskinen vil la fisker slippe unna, mens 42 prosent av Stillehavets plastavfall vil bli sugd opp.

Boyan Slat - som har ansvaret for stategier rundt miljøoppfinnelser og utvikling av renselsesteknologi ved The Ocean Cleanup - forteller på hjemmesiden sin at det ville tatt et årtusen å rense verdenshavene om man skulle gått etter plastavfallet. Den nye oppfinnelsen reduserer dette til noen få år, da plastavfallet konsentreres på et avgrenset område.

The Ocean Cleanup sin hjemmeside omtales prosjektet som «den største renselsen i historien». En tredjedel av havenes plastavfall skal finnes i The Great Pacific Garbage Patch, men det finnes også minst fire andre slike områder, som er noe mindre. Jensen forteller at Slats oppfinnelse likevel ikke løser alle utfordringer knyttet til forsøpling i havet.

- Noe av utfordringen med Boyans oppfinnelse er at tiltaket bare fjerner overflatesøppelet, men hele 70 % av søppelet i havet synker ned til havbunnen. Den absolutt største miljøtrusselen er det søppelberget vi ikke ser, sier Jensen til Dagbladet. 

Prosjektet ble «crowdfunded» etter at det i juni 2014 ble klart at konseptet - å samle plastavfall i en matrise som flyter på vannoverflaten - sannsynligvis var gjennomførbart og kunne finansieres. The Ocean Cleanup har siden dét greid å samle inn 2.2 millioner dollar - mer enn 19 millioner kroner. «Crowdfunding», som er at folk kan donere penger til en sak eller et prosjekt de mener fortjener det, har de senere årene blitt en populær måte å skaffe pengestøtte til ulike formål.

En norsk undervannsdrone I oktober skrev Dagbladet om norske Christine Spiten, som skulle dra ut på en droneekspedisjon på Atlanterhavet. Spiten er snart halvveis i denne ekspedisjonen, men før hun dro fortalte hun om dronen og hva hun håpet å oppleve på ekspedisjonen.

Sammen med 13 andre kvinner skal hun seile fra Dakar i Senegal, via Ascension Island og til Brasil. Turen skal ta omtrent én måned, og underveis skal Spiten teste ut prototypen på en undervannsdrone hun håper kan bidra til å endre forståelsen av havet.

RENSER: Slik forestiller initiativtakerne og de ansatte ved The Ocean Cleanup seg at renseprosjektet vil se ut når det skal tas i bruk i 2020. Konseptet er at plastavfall skal ledes inn i den albueformede renselsesmaskinen ved hjelp av bølger og vinder. Ifølge The Ocean Cleanup vil det kun ta noen få år å rense havene på denne måten, fremfor å skulle gå etter hver eneste plastbit som finnes i havene.  Foto: The Ocean Cleanup.
RENSER: Slik forestiller initiativtakerne og de ansatte ved The Ocean Cleanup seg at renseprosjektet vil se ut når det skal tas i bruk i 2020. Konseptet er at plastavfall skal ledes inn i den albueformede renselsesmaskinen ved hjelp av bølger og vinder. Ifølge The Ocean Cleanup vil det kun ta noen få år å rense havene på denne måten, fremfor å skulle gå etter hver eneste plastbit som finnes i havene. Foto: The Ocean Cleanup. Vis mer

Spiten er svært engasjert i miljøvern, og vil at flere skal få muligheten til å se naturen. Dronen skal etter planen komme på forbrukermarkedet i 2016. Den vil kunne dykke 100 meter ned i dypet, og der den skal kunne filme og fotografere det den ser.

Bildene sendes opp til overflaten, og vil gi brukerne muligheten til å se dyrelivet i havet, men også forurensningen, forsøplingen og klimaendringene. Det er nettopp dette Spiten håper at vil bidra til å bevisstgjøre folk om hva naturen utsettes for.

FANT PLAST: Noen av plastgjenstandene som har blitt samlet opp ved tidligere prototypeturer The Ocean Cleanup-prosjektet har hatt med  matrisen, som etter planen skal i bruk i 2020. Disse tingene ble samlet opp 23. august 2015 under en ut til midten av Stillehavet. Det nederlanske teamet bak oppfinnelsen håper at den vil bli brukt over hele verden. Foto: REUTERS / Emmett Berg
FANT PLAST: Noen av plastgjenstandene som har blitt samlet opp ved tidligere prototypeturer The Ocean Cleanup-prosjektet har hatt med matrisen, som etter planen skal i bruk i 2020. Disse tingene ble samlet opp 23. august 2015 under en ut til midten av Stillehavet. Det nederlanske teamet bak oppfinnelsen håper at den vil bli brukt over hele verden. Foto: REUTERS / Emmett Berg Vis mer