- 21 års fengsel for politidrapene

Mosjøen (NTB): 46-åringen som er tiltalt for Austbø-drapene lokket målbevisst politiet inn i en dødsfelle. Derfor må han dømmes til 21 års fengsel, påsto førstestatsadvokat Geir Fornebo i Alstahaug herredsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere psykiatriske pasienten satt med senket hode da aktor leste opp påstanden. 46-åringen har i herredsretten erkjent at det var ham som skjøt og drepte lensmann Sigurd Wang og lensmannsførstebetjent Trond Kirkeby på øya Austbø natt til 11. mars i år. Men han erkjenner ikke straffskyld.

Dette blir av hans forsvarer, advokat Øystein Skogrand, begrunnet med at tiltalte var sinnssyk på tidspunktet da drapene skjedde.

- Var tilregnelig

Ifølge aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, er det imidlertid ingen tvil om at 46-åringen var tilregnelig da han avfyrte de tre skuddene mot politifolkene på øya Austbø på Helgeland.

- Jeg viser til erklæringen fra de to rettsoppnevnte psykiaterne som konkluderer med at det ikke var sinnssykdom eller nedsatt bevissthet hos tiltalte i gjerningsøyeblikket, sa Fornebo.

Han ba retten merke seg det han karakteriserte som drapshandlingens grovhet.

- Ren avretting

- Særlig det tredje skuddet, som var en ren avretting, viser handlingens grovhet. Skuddet ble avfyrt mot en person som sannsynligvis kunne vært i live i dag, hvis tiltalte ikke hadde avfyrt det tredje skuddet, sa Fornebo.

Han viste til at lensmann Sigurd Wang ble skutt og drept med et nakkeskudd en stund etter at 46-åringen første gang hadde skutt lensmannen - et skudd som traff Wang i ryggen. I mellomtiden hadde Wang krøpet mot sin kollega og nære venn Trond Kirkeby, som lå skutt og på det tidspunktet enten døende eller død, på bakken.

Men da 46-åringen oppdaget at det fremdeles var liv i Wang, drepte han ham med et skudd som ble rettet rett mot Herøy-lensmannens nakke.

- Lokket i dødsfelle

- Tiltalte lokket politiet ganske så målbevisst inn i en dødsfelle. De to, Sigurd Wang og Trond Kirkeby, var der i embets medfør. I den situasjonen de kom opp i, var de forsvarsløse, sa Fornebo.

I morgen vil 46-åringens forsvarer prosedere på frifinnelse på grunn av sinnssykdom i gjerningsøyeblikket.
Dom i saken faller om tidligst to uker.