«21-årsgrense for soldater i krig»

Forslag fra nestlederen i Stortingets forsvarskomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nestleder i Stortingets forsvarskomité, Signe Øye (Ap), er skeptisk til at norske soldater helt ned i 19-årsalderen sendes til krigssoner i utlandet.

- Jeg tror man med fordel kan forskyve den nedre aldersgrensa opp til 21 år for utenlandsoppdrag. Man kan så i stedet utvide den øvre aldersgrensa tilsvarende fra 35 til 37 år, sier Øye til Dagsavisen.

Hun får støtte fra andre nestleder i Forsvarskomiteen, Per Ove Width (Frp). Han etterlyser krav om lengre utdanning til soldatene som reiser utenlands.

- Det er helt uforsvarlig å sende 19-åringer som nettopp er ferdig med førstegangstjenesten, til Afghanistan. En 19-åring som blir forespeilet en månedslønn på 40.000 kroner, vil være med på nesten hva som helst, sier Width til avisa.

SVs Bjørn Jacobsen sitter også i Forsvarskomiteen. Han er skjønt uenig med sine kolleger.

- Det bør være en fornuftig blanding mellom folk med erfaring og nye soldater, sier Jacobsen til Dagsavisen.

FORESLÅR 21-ÅRSGRENSE: Hvor gamle skal soldatene være før de blir tilbudt utenlandsoppdrag? Foto: SCANPIX / BJØRN SIGURDSØN
FORESLÅR 21-ÅRSGRENSE: Hvor gamle skal soldatene være før de blir tilbudt utenlandsoppdrag? Foto: SCANPIX / BJØRN SIGURDSØN Vis mer
VIL SKYVE ALDERSGRENSA: Signe Øye, nestleder i Forsvarskomiteen vil endre regelverket.