21 drept - gondol knust

PARIS (Dagbladet): 21 personer omkom da en taubanegondol ble pulverisert etter et fritt fall på 80 meter i de franske alpene nær Grenoble i morges. Mye tyder på at det var festet som røk, ikke kabelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21 personer ansatt ved eller tilknyttet observatoriet på det 2709 meter høye fjellet Pic de Bure over Saint-Etienne-en-Devoluy sør for Grenoble var på vei til jobben klokka 7.15 i morges. For å komme opp på fjellet må de ta en egen taubane som ikke er åpen for turister.

Plutselig, helt nær toppen, falt gondolen de befant seg i 80 meter rett ned og ble pulverisert mot fjellsida. Ingen overlevde.

Måtte skjæres løs

Hjelpen kom øyeblikkelig, men det var for seint. Det tok flere timer å skjære løs alle de omkomne.

Åstedet ser ut som etter et lynnedslag, med større og mindre metallbiter blåst ut over grønne gressletter langs fjellsida.

Ulykken er den verste som har skjedd i franske alper på mer enn 30 år. President Jacques Chirac og statsminister Lionel Jospin uttrykte i går sin sorg og deltakelse med ofrene. To statsråder dro til åstedet allerede i ettermiddag.

Det er ennå ikke klart hvordan ulykken kunne inntreffe. Taubanen ble bygd i 1981 og blir jevnlig inspisert. I fjor gjennomgikk den en helsjekk. Mye tyder på at det ikke var kabelen som røk, men festet til gondolen.

Lammet av sorg

- Det er sjelden kabelen som ryker, hvis ikke den blir kuttet av et fly som i Italia, sa lederen for taubanenes fagforbund, Jean-Charles Faraudo etter ulykken. I februar 1998 fløy et amerikansk fly mot og kuttet kabelen i Cavalese. 20 omkom.

Saint-Etienne-en-Devouly er lammet av sorg.

- Hvordan kunne dette skje? Installasjonen var ikke engang gammel og ble sjekket helt regelmessig. Det er helt ufattelig. Nå må vi finne forklaringen for de 21 familiene, sa borgermester Jean-Marie Bernard.

Pic de Bure-observatoriet er et av de fremste i Europa. Taubanen er den eneste veien opp og ned. Flere astronomer sitter blokkert der oppe, inntil de kan hentes ned med helikopter, eller taubanen blir reparert.

VRAK: Gondolen ligger totalhavarert i fjellsida etter den tragiske ulykken.