21 EVAKUERT:  21 personer fra cirka 10 husstander er evakuert etter raset i Beisfjord i går kveld. I de tre nordligste fylkene har vamt vær og snøsmelting ført til en rekke ras og oversvømmelser. Foto: Torgeir Bertheussen
21 EVAKUERT: 21 personer fra cirka 10 husstander er evakuert etter raset i Beisfjord i går kveld. I de tre nordligste fylkene har vamt vær og snøsmelting ført til en rekke ras og oversvømmelser. Foto: Torgeir BertheussenVis mer

21 evakuert i Beisfjord, Nordlandsbanen stengt av ras, biler tatt av elva

- Det er ikke over ennå, sier skredekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ingen kom til skade da et stort skred av snø og jord raste ut i Saltdal kommune sent i går kveld.

Raset sperrer imidlertid jernbanesporet på Nordlandsbanen, noe som gjør at deler av togstrekket kan bli stengt i flere dager.

- Raset skjedde ved Kjemåga, mellom Lønsdal og Rognan, om lag 13-14 mil sør for Bodø, sier informasjonsvakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

- Det var et stort ras og det blir en stor jobb med å rydde jernbanelinjen. Nordlandsbanen kan derfor bli stengt i noen dager. Men det er ennå uklart hvor lang tid det vil ta, legger han til.

Stor snøsmelting har ført til en rekke dramatiske situasjoner med ras og oversvømmelser i Finnmark, Nordland og Troms det siste døgnet.

- Det fine sommerværet i nord har skylda, med 20 varmegrader både i går og i dagene som kommer. Det er ikke over ennå, og skredene vil vare i noen dager til, sier skredekspert Ulrik Domaas ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til Dagbladet.

21 evakuert Lørdag kveld ble 21 personer evakuert etter et 100 meter bredt skred ved Beisfjord i Nordland. Det store raset gikk klokke 18.30, og besto av is, jord, snø og stein.

Evakueringen er nå avsluttet og området er sperret av, men i natt har det stadig gått nye skred i området der det er flere hytter og hus.

Bare mellom 1-2 i natt gikk det tre nye skred. Ingen av dem var imidlertid så store som skredet lørdag kveld.

Rådmann Wiggo Lauritzen i Narvik kommune sier de evakuerte er tatt godt hånd om.

- Vi vet nå at det er rundt ti berørte familier. De aller fleste av disse har klart å skaffe seg husvære hos slekt og venner, mens kommunen jobber med å hjelpe én familie med å finne et sted å sove i natt, sier han til NRK.

Skredet har gått over fylkesvei 751 mellom Narvik og Beisfjord og ut i sjøen. Veien er stengt, noe som innebærer at tettstedet Beisfjord er isolert.

Man har tatt i bruk båt for å frakte folk inn og ut av fjorden, skriver fremover.no.

Biler tatt av elva
Nord for Alta ble fire personbiler tatt av Kvibyelva sent lørdag kveld.

-  Det har vært flom i elva på grunn av snøsmeltinga og det var også mye is i elva som dro med seg bilene nedover. Ingen kom til skade, opplyser operasjonsleder i Vestfinnmark politidistrik til Dagbladet.

Også ved Skaiti i Rognan er flere husstander isolert.

- Høy isføring i elva har tatt med seg en lokalvei. De som bor der vil være sperret inne til dette blir fikset. De vil i alle fall ikke komme seg forbi der med bil, sier Bernt Kristiansen ved operasjonssentralen i Salten til Dagbladet.

Det foreligger for øyeblikket ingen oversikt over eventuelle bebyggelser som står i særlig fare for å rammes av skred eller bekker og elver som flommer over grunnet store mengder smeltevann i de nordligste fylkene, ifølge NGI.

- Situasjonen følges tett. Vi sender en person for å bistå politiet der oppe, sier skredekspert Domaas.

• Har du tips eller bilder fra raset? Send mail til 2400@db.no, mms til 2400 eller ring oss på telefon 24 00 00 00.

SNØEN SMELTER: Grafikken viser snøsmelting oppgitt i millimeter vann det siste døgnet. Jo mørkere blått, desto mer smelting. Områder med den mørkeste fargen har opplevd over 50 mm. Grønt er barmark. Grafikk: senorge.no.
SNØEN SMELTER: Grafikken viser snøsmelting oppgitt i millimeter vann det siste døgnet. Jo mørkere blått, desto mer smelting. Områder med den mørkeste fargen har opplevd over 50 mm. Grønt er barmark. Grafikk: senorge.no. Vis mer