2,1 i promille en halv time etter parkering - frikjent for fyllekjøring

Kollega anmeldte sjefen i Sandefjord.

 PROMILLE OVER TO: Både politiets alkometer og blodprøver viste samme høye alkoholkonsentrasjon i den uvanlige promillesaken i Sandefjord tingrett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
 PROMILLE OVER TO: Både politiets alkometer og blodprøver viste samme høye alkoholkonsentrasjon i den uvanlige promillesaken i Sandefjord tingrett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På tross av at mannen i 50-årene blåste til 2,1 i promille en snau halvtime etter at han hadde parkert bilen, ble han frikjent for promillekjøring.

Høyeste lovlige alkoholinnhold i blodet for bilsjåfører i Norge er 0,2 promille. En voksen person forbrenner anslagsvis 0,15 i timen.

Her kan du sjekke egen kjørbarhet i denne promillekalkulatoren.

Og til tross for at en rusmiddelekspert fra Folkehelseinstituttet konkluderte med at det er «veldig lite sannsynlig» at promillen skyldes drikking ETTER kjøring, konkluderer flertallet i Sandefjord tingrett med at mannen ikke har kjørt i påvirket tilstand.

Ekspert: - Flere timer drikking

Eksperten er enda tydeligere i konklusjonen fra de utvidede blodprøvene med såkalte EtG- og EtS-resultater: ikke forenlig med å drikke fire desiliter gin på styrten, slik tiltalte forklarte.

Nivåene tilsvarer «flere timer drikking», konkluderer eksperten.

Rettens to meddommere overtrumpet likevel fagdommeren, som ville dømme etter aktors påstand om 30 dagers betinget fengsel, 90 000 kroner i bot og 20 måneder uten førerkort.

- Påtalemyndigheten anker ikke, og frifinnelsedommen er dermed rettskraftig, opplyser påtaleansvarlig i Vestfold politidistrikt, politiinspektør Magnar Pedersen, til Dagbladet.

Han kjenner ikke begrunnelsen for ankevurderingen i den konkrete saken, men peker på at det må være «overveiende sannsynlig» at fem av sju jurymedlemmer i lagmannsretten vil komme til et annet resultat enn tingretten.

- Fornøyd med å bli trodd

Den promillefrikjente sjåførens forsvarer, advokat Arve Andre Larsen, er på sin side fornøyd med at han og klienten er blitt trodd på at ikke alle mennesker reagerer helt likt på alkohol, og at tvilen har kommet sjåføren til gode, sier forsvareren til Dagbladet.

Den sakkyndige tok ifølge dommen forbehold om at måleresultatene for hvor lenge drikkingen har pågått, kan kompliseres dersom det er inntatt alkohol kvelden i forveien.

Og det hadde det blitt gjort: såpass mange øl at han var sliten og fyllesyk dagen derpå, ifølge dommen.

Det var ingen uenighet i retten om at mannen HADDE kjørt bil, heller ikke om at de skyhøye promilleresultatene er korrekte.

Anmeldt fra jobben

Den spesielle promilledommen i Sandefjord tingrett, som ble avsagt før påske, hadde også en uvanlig opptakt.

Det var en av kollegene som ringte politiet om at sjefen fyllekjørte på vei hjem fra jobb.

Han og en annen kollega vitnet i retten, ifølge dommen, om at det luktet alkohol av sjefen og at han virket beruset på jobb. To andre vitner fra arbeidsplassen mente han hadde vært edru på jobb.

Her er tidsaksen:

14.50 - 15.00: tiltalte setter seg bak rattet og kjører fra jobb.

15.05 - 15.15: parkerer hjemme. Ifølge kart og kjørerute tar det 15 minutter mellom jobb og hjem med lovlig fart.

15.21: politiet får melding om mulig promillekjøring.

15.38: politiet ankommer bolig og tar utåndingsprøve, som viser 2,1 promille. Tiltalte hadde svømmende øyne og luktet alkohol, forklarte at han hadde styrtet et glass med gin og en skvett cola, forklarte politibetjent i retten.

16.39: blodprøve tatt på legevakta: promille 2,08.

17.36: ny blodprøve: promille 1,96. Klinisk undersøkelse gjort av lege: tiltalte ikke vurdert som påvirket.

Rettsmedisinsk sakkyndig i retten om hvordan «de aller fleste» reagerer ved inntak av fire desiliter sprit (en drøy halvflaske) på så kort tid: «betydelige bevissthetsendringer, om ikke bevisstløs».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer