Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

21 igjen på USAs terrorliste

NEW YORK (Dagbladet): Osama bin Ladens terrorgeneral, Mohammed Atef, ble i går høyst sannsynlig drept av amerikanske bomber. - Ja, jeg har sett rapportene, sa en oppildnet forsvarsminister Donald Rumsfeld i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombet huset til Taliban-leder

- bin Laden har flyktet til Pakistan

Nordalliansen krever at britene reiser hjem

Men Osama bin Laden er fremdeles på frifot.Forsvarsminister Donald Rumsfeld svarte slik da han ble spurt om USA vet hvor han befinner seg:- Hadde vi visst det, ville vi tatt ham.

Kommandosoldater

Men forsvarsminister Rumsfeld, som bare kort tid før han holdt sin pressekonferanse hadde vært i telefonisk kontakt med USAs kommanderende general Tommy Franks, gjentok at han tror bin Laden fortsatt befinner seg i Afghanistan.Der er amerikanske og britiske kommandosoldater på jakt etter ham. Rumsfeld utelukket ikke at bin Laden kan ha forsøkt, eller vil forsøke, å rømme landet på eselryggen, i et helikopter eller til fots.- Det er ingen grensevakter der, sa Rumsfeld, som sier han ikke har sett noen rapporter om at bin Laden har tatt seg inn i Pakistan ved Peshawar.- Det foreligger ingen opplysninger om at han befinner seg i Pakistan. Jeg tror det er å jage feil hare å lete etter ham der, sa han.Men Rumsfeld føyde til:- Det spiller ikke så stor rolle hvor de er. Vi har til hensikt å forfølge dem, uansett, for å gjøre livet så vanskelig som mulig for dem og for alle dem som gir dem et fristed og hjelper dem.

Slag for al-Qaida

- Vi har gått etter kontroll- og kommandostrukturen til al-Qaida og har ødelagt en god del av den, sa forsvarsminister Rumsfeld, som understreket at rapportene om Mohammed Atefs død ikke var endelig bekreftet.I Pentagon sier kontreadmiral John Stufflebeem at rapportene om Atefs død virker troverdige. De er plukket opp ved avlytting av samtaler i etterkant av bombeangrepet mot en av kommandobunkerne il Taliban og al-Qaida i utkanten av Kabul for et par dager siden.- Hva betyr tapet av Atef?- Vårt oppdrag er å ødelegge al-Qaida, og for oss i uniform betyr dette at vi er et skritt nærmere utføringen av oppdraget. I den grad denne mannen var ansvarlig for Osama bin Ladens sikkerhet, betyr det at denne har mindre grunn til å føle seg trygg, sier kontreadmiralen forsiktig.

    Tiltalt

  • Tapet av Atef er et slag for al-Qaida. For USA er Atef den første de amerikanske styrkene har uskadeliggjort av dem som er satt direkte i forbindelse med planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepene mot New York og Washington den 11. september i år.

Mohammed Atef var tiltalt for medvirkning til attentatene mot de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya i august 1998. Atef var opprinnelig fra Egypt og er utdannet som politimann. I 1996 ble han forfremmet til nestkommanderende i al-Qaida med ansvar for rekruttering av terrorister, treningen av dem og planleggingen av organisasjonens konkrete terroraksjoner.Atef kom til Afghanistan på midten av åttitallet. Han er ettersøkt i Egypt for drapet på presidenten i det egyptiske parlamentet.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sa i Chicago i går at amerikanske kommandostyrker inne i Afghanistan nå har vært i kamp, og at de dreper de som ikke vil overgi seg og de medlemmer av al-Qaida som forsøker å forflytte seg.

Hele Norges coronakart