2,1 milliarder fra Røkke til Røkke

Kjell Inge Røkke fortsetter å tømme kassa i Aker RGI. Så langt i år har han sikret seg 2,1 milliarder av selskapets midler. De tillitsvalgte i selskapet er kritiske til kjempeutbetalingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ekstraordinære utbyttet på 1,5 milliarder kroner er altfor høyt. Midlene burde heller blitt i selskapet, raser konserntillitsvalgt Leif Furre.

Samtlige av de ansattes representanter i Aker-styret stemte mot ekstrautbetalingen som ble kjent i går.

- Vi er prinsipielt imot slike kjempestore utbetalinger, sier Furre til Dagbladet.

Slo til igjen

Det er ikke mer enn en drøy måned siden Kjell Inge Røkke sikret seg nærmere 580 millioner kroner i utbytte fra Aker RGI.

I går slo han altså til igjen: Før utgangen av måneden skriver Kjell Inge Røkke ut en sjekk til seg selv på ytterligere 1,5 milliarder kroner. Totalsum på under to måneder: om lag 2,1 milliarder kroner.

Pengene skal Røkke trolig bruke til å nedbetale gjeld. Romsdalingen lånte i fjor 4,8 milliarder kroner av DnB og Sparebanken NOR for å raide det tidligere industrikonsernet.

Nå er jobben gjort og bankene vil ha pengene tilbake. Trolig har Røkke fått utsatt frist til 1. mai med å betale første avdrag, som utgjør vel halvparten av lånet. Opprinnelig skulle pengene stått på bankenes konto allerede 15. desember, men problemer med gjenstridige aksjonærer bremset finansmannens tilgang til selskapets kasse.

Enerom

Når Aker RGIs generalforsamling behandler forslaget til ekstraordinært utbytte 26. april, kan Røkke imidlertid gjøre unna møtet i enerom. Sjansen for å få flertall burde absolutt være til stede for eneaksjonæren.

Etter en omfattende høringsrunde med mange kritiske innspill godkjente tidligere næringsminister Lars Sponheim Røkkes oppkjøp av Aker RGI tidligere i år. Sponheim har i dag ingen innvendinger til det omfattende utbyttet styret i Aker har varslet.

Det har heller ikke nåværende politiske ledelse i Næringsdepartementet. Statssekretær Britt Schultz sier størrelsen på utbyttet er uproblematisk:

- Det er innenfor rammen av loven og ikke for stort i forhold til det som blir igjen i selskapet. Aker RGI vil fortsatt ha en egenkapital som er forsvarlig for selskapet.

torgeir.lorentzen@dagbladet.no

ENEAKSJONÆR OG ENEEIER: Kjell Inge Røkke har gjort dype innhogg i Aker RGIs kasse, trolig for å nedbetale gjeld.