21 millioner på flukt fra vannmassene

Hittil har flommen i Sør-Asia krevd 1400 menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det verste monsunregnet som har rammet Sør-Asia på flere tiår fortsatte i dag. Hele landsbyer er isolert på grunn av oversvømmelse og utallige bosetninger er avskåret fra tilgang på mat og rent vann.

Verst er forholdene i det nordlige India, Bangladesh og Nepal. I India alene hadde antallet omkomne i går steget til over 1100, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Ifølge myndighetenes anslag er det antallet døde til nå 1103 i 138 berørte distrikter, opplyste UNICEF.

Regnet i 20 dager

Til sammen er nærmere 25 millioner mennesker på flukt fra vannmassene og 1400 døde, ifølge tall AFP opererer med.

BBC skriver at bare i India og Bangladesh er henholdsvis 14 millioner og sju millioner mennesker drevet fra hjemmene sine.


BBCs korrespondent i Sør-Asia, Damian Grammatics,
sier regjeringen i India og Bangladesh forsøker å nå fram med nødhjelp, men at mange områder er utilgjengelig med båt. Der er eneste mulighet at nødhjelpen bringes inn med helikopter og slippes fra lufta.

Med hjemmene under vann har flomofrene søkt tilflukt på hustak, i trær eller evakuert familiene og husdyra til høyereliggende områder i påvente av at vannstanden skal synke.

Til nå har regnet vart i 20 dager. Noen elver har steget med ni til ti meter, og på landsbygda er både broer og veier blitt tatt av vannmassene

21 millioner på flukt fra vannmassene


Kritikk mot myndighetene
Men det er først nå nødhjelpen er i ferd med å nå fram. Myndighetene i de flomrammede landene må tåle sterk kritikk for å ha reagert for sent på naturkatastrofen.

I Bihar i det østlige India ble en lastebil med brødforsyninger plyndret av desperate flomofre, som ventet på hjelp, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I Darbhanga i en annen del av Bihar ble offentlige tjenestemenn møtt med vrede:

- Hvor er hjelpen vår? Vi dør mens vi venter på mat, ropte folk.
 

Det er varslet at været i området skal bli bedre, men hjelpearbeidere advarer mot at situasjonen for de millioner av berørte menneskene forverres. Det er lite mat igjen og forurenset vann øker risikoen for at smittsomme sykdommer skal spres raskt. I tillegg fryktes det at store områder med dyrket jord er ødelagt for godt.

GATENE OVERSVØMMET: Folk vader gjennom de oversvømte gatene i Mumbai.
65 DØDE: En liten gutt bærer på matfatet mens han tar seg fram i flomvannet i Bangladesh. Der har antall omkomne steget til 65.
OMRÅDER UNDER VANN: Dette oversiktsfotoet er fra Bihar øst i India.